Közös elfoglaltság rossz idő esetén

2022. jan. 18. Szűrös Ivett

Akár egy előre eltervezett programot „töröl el”, akár a hirtelen jött szabadidő eltöltését nehezíti meg a rossz időjárás, nem kell azonnal letargiába esni, hiszen az embernek számos lehetősége van arra, hogy esős, szeles vagy éppen hideg időben is minőségi időt töltsön a szeretteivel, s közben még mindenki jól is szórakozhat.

A következőkben szeretnénk ajánlani néhány olyan szabadidős tevékenységet, mely rossz idő esetén is garantáltan kellemes kikapcsolódást nyújt a résztvevőknek.

Közös elfoglaltság otthon

  • Ha mindenki vagy legalábbis a többség pihenésre vágyik, jöhet az otthoni bekuckózós filmezés.Ez igazából egy Jolly Joker, hiszen kevés olyan ember van, aki ne szeretne sorozatokat vagy filmeket nézni. Ráadásul ez egy passzív szabadidős tevékenység, így közben pihenni is lehet. Azonban hiába voksol mindenki a filmezésre, még csak ezután jön a neheze, hiszen először is el kell dönteni a megnézendő alkotás műfaját, majd azon belül pedig választani kell egy konkrét filmet. Mivel minden ember más, így az ízlések is eltérőek lehetnek, ráadásul minél nagyobb egy társaság, annál valószínűbb, hogy a „bedobott” javaslatok is szerteágazóak, ami igencsak megnehezítheti a végső döntést.

Tipp: A választás megkönnyítése érdekében érdemes lehet átfutni Minden más rovatunkat, ahol többek között filmajánlókat is olvashatnak.)

  • Ha a többségnek játékos kedve van, elő a társasjátékokkal.Annak ellenére, hogy a családi és a felnőttek szóló társasok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, még manapság is igen sokan gondolják úgy, hogy a társasozás gyerekeknek való. Ez azonban nem így van!

Tipp: A társasjátékokon általában fel van tüntetve, hogy azok hány éves korosztálynak ajánlottak. Ha a társaságban van egy-két gyerek is, ajánlott a családi társas, de egy nagyobb összejövetel esetén, ahol egyaránt sok a felnőtt és a gyerek is, érdemes lehet kisebb csoportokat kialakítani, és különféle játékokat „bevetni”.

  • Enni szinte mindenki szeret, és ha a többség is benne van, akkor jöhet a közös sütés/főzés. Amennyiben egy társaság emellett dönt, az azért nem árt, ha van legalább egy olyan személy közöttük, aki jól boldogul a konyhában. Ellenkező esetben ugyanis akár kész káoszba is torkollhat a sütés-főzés. Közben persze adódhatnak mulatságos helyzetek, ám ehetetlen végeredmény esetén mégiscsak kár az elpocsékolt hozzávalókért.
  • Ha a többség aktívan és hasznosan szeretné eltölteni a szabadidőt, akkor itt az ideje egy alapos, szortírozással egybekötött nagytakarításnak.Ez elsősorban az egy háztartásban élőknek ajánlott elfoglaltság, ám lehetnek olyan holmik, melyek rendszerezésében akár mások is szívesen segítenek. Előfordulhat ugyanis, hogy ami nekünk már nem tetszik, vagy nem jó ránk, azt még valamely rokonunk, barátunk/barátnőnk vagy ismerősünk szívesen elhordaná, s így azonnal rácsap, amint meglátja, hogy már nincs szükségünk rá. És ez persze fordítva is igaz. Ha mi vendégeskedünk valahol, és a rossz idő miatt jobb híján gardróbürítést tart a házigazda, akár a mi szemünk is megakadhat valami másnak már felesleges holmin. Tehát nem kell mindjárt felszisszenni, és azt mondani erre a közös programra, hogy: – Na még mit nem! Hiszen, ha az ember jobban belegondol, nem is olyan rossz elfoglaltság ez, egynek elmegy. És ha van a társaságban legalább egy olyan személy, aki csak feleannyira rend- és tisztaságmániás, mint Monica Geller a Jóbarátokból, akkor egy ilyen emberrel sokkal szervezettebben és gördülékenyebben is mehet ez a kissé szokatlan program.

Közös elfoglaltság házon kívül

Ha a rossz idő ellenére a többség mégis ki szeretne mozdulni, akkor

  • irány egy bevásárlóközpont, ahol nem csak vásárolni, de enni, inni és akár mozizni is lehet. Nyilván attól függ, hogy az adott épületben milyen szolgáltatások elérhetőek.
  • irány egy múzeum vagy kiállítás a kultúra kedvelőinek.