Közeleg a kicsi érkezése, és fogalmad sincs, mi kerüljön a kórházi csomagba?

2022. júl. 20. Diós Anita

Akkor jó helyen jársz, mert itt összeszedtük neked azoknak a dolgoknak a listáját, amit semmiképpen sem érdemes otthon hagynod!

Minden anyuka életében az egyik legfontosabb időszak a kisbabája érkezése, de különösen az első gyermeküket váró kismamákban némi szorongást is kelthet az, hogy még nem tudják biztosan, hogyan is zajlik majd a nagy esemény, milyen lesz az első találkozás, és egyáltalán, hogyan „kellene” felkészülni, hogy minden a lehető legcsodálatosabb legyen. Sok egyéb kérdés mellett felmerülhet az is, hogy mit érdemes a kórházi csomagba pakolni, illetve hogy mikor érdemes nekilátni az összekészítésének.

Jó már egy-két hónappal a szülés várható időpontja előtt összekészíteni a kórházi csomagot, egyrészt azért, mert az utolsó hetekben máskülönben minden „gyanús” jelnél aggódni kezdhet a kismama, ha ezt nem teszi meg, másrészt pedig azért, mert sokkal könnyebb akkor pakolászni és áruházakat felkeresni a hiányzó dolgok megvásárlásához, amikor még kisebb a pocak.

Amire sokan talán elsőre nem is gondolnának, de mégis nagyon fontos, az a szükséges dokumentumok beszerzése és előkészítése. Mindenképpen szükség lesz az anya személyi igazolványára és lakcímkártyájára, a TAJ-kártyára, a házassági kivonatra vagy az apasági nyilatkozatra, minden korábbi, a terhességgel összefüggő leletre és egészségügyi dokumentumra (különös tekintettel a várandósgondozási „kiskönyvre”), és egyéni igény szerint szülési terv is kerülhet a csomagba. Sok helyen kérik az anya és az apa személyi igazolványának és lakcímkártyájának a másolatát, illetve a házassági kivonat harminc napnál nem régebbi másolatát is.

A továbbiakat illetően két „csoportra” oszthatjuk a szükséges eszközöket és tárgyakat. Az egyik csomagba szigorúan csak a szülőszobára szánt dolgokat helyezzük, a másikba pedig olyasmit, amire a szülés után (esetleg programozott szülés esetén azt megelőzően) a babának és az anyukának szüksége lehet.

A szülőszobai kórházi csomagba mindenképpen kerüljön egy hálóing (lehetőleg olyan, amit „nem sajnál” a kismama), némi ásványvíz, szívószál (különösen császármetszés esetén), papucs, köntös, papírzsebkendő, WC-ülőkére való papír, betét (lehetőleg igen jó nedvszívó képességű), telefon (a töltőt se felejtsd otthon!), eldobható bugyik, egy-két tartalék fehérnemű, illetve apás szülés esetén papucs az apukának, és esetleg némi elemózsia és innivaló arra az esetre, ha hosszas várakozásra kellene számítani. Hogy fényképezőgép bevihető-e, arról érdemes előzőleg érdeklődni az adott intézményben.

A szülést követően az anyukának jó eséllyel szüksége lesz egy nagy adag szülés utáni betétre/inkontinenciabetétre, tisztálkodószerekre, törölköző(k)re, legalább kettő, lehetőleg elől gombolós pizsamára (azon felül, ami a szülőszobai csomagba kerül), szoptatós melltartókra és hozzájuk való melltartóbetétekre, fehérneműkre, evőeszközökre (villa, kanál, kés, pohár nagy valószínűséggel kell majd), két papucsra (egy a zuhanyzáshoz, egy pedig a közlekedéshez kell majd), WC-papírra, illetve bimbóvédőkrémre. Mellszívót számos intézményben tudnak biztosítani, de esetleg lehet vinni sajátot is, ha már van, illetve sokan visznek még haskötőt is. Szintén nagyon hasznos tud lenni a nedves intim törlőkendő, és alkalomadtán a gátvédő párna is. Fájdalomcsillapítót általában adnak a kórházban, ráadásul arra is ügyelnek, hogy az adott készítmény a szoptatás alatt is alkalmazható legyen, de aki nagyon aggódik amiatt, hogy esetleg nem adnak neki ilyen gyógyszert, csomagolhat belőle a kórházi tartózkodásra is. Bár büfé sok helyen van, és az étkezés is biztosított a kórházakban, egy kevés nasi vagy tartós étel nem árthat…

Noha már a fentieket olvasva is úgy tűnhet, hogy egész tevekaraván sem volna elég a kórházi csomagok cipeléséhez, a java még hátra van, hiszen természetesen a babának is kellenek különböző tárgyak, kiegészítők. Pelenka például mindenképpen, átlagos, 3-4 napos tartózkodással számolva a biztonság kedvéért úgy 30-40 darab, jellemzően 1-es méretű. Eldobható pelenkázó alátétet is érdemes vinni egy kisebb csomaggal, de persze a textilpelusokról sem szabad megfeledkezni, amelyekből ugyancsak jó, ha van 3-4 darab is készenlétben. Továbbra is a pelenkázásnál maradva, popsivédő krém és nedves popsitörlőkendő is kelleni fog. Sok helyen adnak ruhát a bent tartózkodás idejére, de egy-két rugdalózó és body azért jó, ha van a csomagban, és a karmolás ellen a kis kesztyű is hasznos lehet. Van, aki visz cumit, netán cumisüveget is, de ezekre nincsen feltétlenül szükség. (Cumisüveget általában adnak, de aki attól tart, hogy nem megfelelőt, az általában sajátot is használhat, ha netán szükség lenne rá.)

A hazatéréshez szükséges ruhákat is érdemes előre összecsomagolni, de ezt nem feltétlenül kell már a szülésre indulva bevinni, hiszen később az apuka is egészen nyugodtan elviheti az otthon már összekészített csomagot. (Kivéve talán, ha éppen látogatási tilalom van a kórházban, hiszen akkor nem biztos, hogy a ruhákat az intézményben át tudja adni, bár a portáról legtöbb esetben ilyenkor is eljuttatják az érintett hölgynek a csomagot.) Ebbe a csomagba a télies időszakban mindenképpen kerüljön bundazsák, más évszakokban, de hűvösebb időben kiskabát vagy kardigán, és minden esetben egy pléd, egy melegebb sapka, egy body és egy rugdalózó. Nem szigorúan a csomag „tartalma” ugyan, de az autósülés is elengedhetetlen a hazatéréshez.

Az újszülötteknek szánt ruhák többnyire 56-os méretűek – ezzel a mérettel általában nem lövünk nagyon mellé, bár természetesen akadnak babák, akiknek ennél kisebb öltözék (50-es méretű) is megfelelő lehet.