Kölcsön: adjunk vagy inkább ne?!

2023. febr. 16. Bálint Ildikó

Te is jártál már úgy, hogy kölcsön kértek tőled és magad sem tudtad, hogy merjél-e kölcsönadni vagy, hogy mik a helyes lépések ebben a helyzetben? Sok konfliktus születhet abból is, ha kölcsönadsz meg abból is, ha nem adsz. De elkerülhetők vajon ezek a helyzetek?

A pénzkérdés mindig kényes téma, főleg akkor, ha tőlünk kérnek kölcsön. Milyen helyzetben és milyen viszonyban engedhető meg, hogy kölcsönadjunk és mikor érdemes inkább nemet mondani?!

Elég a bizalom vagy kell a papír?

Úgy gondolod, hogy olyannak adsz kölcsönt, aki úgyis megadja? Lehet, hogy olyan viszonyban vagytok, hogy nem kell félned attól, hogy „megütöd a bokádat”. De azt mondják jobb félni, mint megijedni. Így, ha egy hajszálnyit is bizonytalan vagy, akkor érdemes előrelátónak lenni és szerződést kötni.

Amit a kölcsönszerződésről tudni érdemes

Ahhoz, hogy a szerződésed utólag probléma esetén érvényes legyen érdemes, ha közjegyzőnél hitelesített közokirat születik a kölcsönkérés tényéről, és összegéről. Egyedül ez jogosít fel arra, hogy ha nem akarnák megadni a kölcsönkért összeget, hogy végrehajtást indíthass az adós ellen. Ennek a szerződésnek a díja egyáltalán nem olyan magas, hogy ne érné meg bebiztosítani magadat vele. A közjegyző azért szükséges, mert az ő aláírása képviseli a hatóságot és ha oda kerülne a sor, hogy nem akarnák megadni a pénzedet, akkor nem kell perre menned ahhoz, hogy az ügy végrehajtó elé kerüljön.

Jó tanács: Ne keverd az üzletet a barátsággal és akkor sok keserű tapasztalattól tudod megkímélni magadat!

Ha mi magunk nem szeretnénk közjegyzőhöz menni, akkor a kölcsönadás feltételeként kérhetjük, hogy a kölcsönkérő tegyen egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot. Ezt szintén közjegyző hitelesíti, amelyben az adós vállalja, hogy megadott ideig visszafizeti a tartozását.

Mit tehetsz, ha nincs szerződésed, de nem fizet az adósod?

Ha naivan túl nagy bizalmat fektettél az ismerősödbe, barátodba, de ő ezzel visszaélt, akkor is van még számodra remény. Felkereshetsz egy közjegyzőt, aki fizetési meghagyásos eljárást indíthat az adóssal szemben. (jó, ha azért van valamilyen bizonyítékod a tartozásra, akár egy üzenet formájában is). Ekkor az történik, hogy az adós kap egy fizetési meghagyást a tartozása összegéről, amire 15 napon belül köteles reagálni.

Ha elismeri a tartozását, akkor az ügy jogerőre fog emelkedni és a közjegyző végrehajtást indíthat, így rövid időn belül rendeződhet az ügy. Abban az esetben viszont, ha nem ismeri el a tartozását, akkor perre kerülhet az ügy, ami hosszú-hosszú ideig is eltarthat.

A statisztikák azonban azt mutatják, hogy a fizetési eljárás megindítása bír olyan nyomatékosító erővel, hogy az esetek 90%-ában az adós elismeri a tartozását és rendezi az ügyet.

Bízzunk benne, hogy nem kerül senki ebbe a helyzetbe, de ne feledjük, az ördög nem alszik és jobb óvatosnak lenni és bebiztosítani magunkat!

Annyi biztos, hogy egy ilyen eset után – záródjon az jól vagy rosszul -, de megmutatkozik, hogy ki az igazi barát, a jó ismerős és ki az, akit jobb kizárni az életünkből.