Kialakulhat-e igaz barátság férfi és nő között?

2022. júl. 24. Lebán Csenge

A társadalmunk talán az egyik legmegosztóbb kérdése az, hogy vajon létezik-e igaz barátság férfi és nő között. Van, aki nem érti, miért ne alakulhatna ki barátság két különböző nemű személy közt, mások viszont azonnal rávágják, hogy ez kizárt dolog. Akkor kinek van igaza? A válasz látszólag igen egyszerű: attól függ. Na de mitől?

Tekintsünk most el attól, hogy miképp alakulhat ki barátság különböző nemű, de azonos nem iránt érdeklődő emberek közt, hiszen ebben az esetben a körülmények máris választ adnak a kérdésre. Vegyük az általánosabb esetet, amikor adott egy-egy heteroszexuális nő és férfi. Köthetnek egymással őszinte, igaz barátságot úgy, hogy az valóban ne legyen több annál?

A legfőbb dolog, amitől ez függ, az talán az, hogy kinek mit jelent az igaz barátság. Gyerekkorotok óta ismeritek egymást, egy suliba jártatok, szinte együtt nőttetek fel. Talán nem beszéltek minden héten, olykor egy-egy hónap is kimarad, de végül mindig visszataláltok egymás társaságához, és akár a testvérek, mindenről könnyedén, pironkodás nélkül elbeszélgettek. Ezt nevezhetjük barátságnak? Vagy a barátság lényege a folytonos kapcsolattartás? Hogy mindig tudjuk, mi történik a másikkal, és ezt rendszeres találkozók alkalmával ki is vesézzük? Netán egymásnál is alszunk? Ezt is nevezhetjük barátságnak. Már csak az a kérdés, kinek hol van a határ. Mikortól nevezünk valakit barátnak és nem csak kedves ismerősnek?

Más dolgok is befolyásolhatják a kapcsolatot. Nem mindegy hány évesek vagyunk. Két tízéves gyerek, akik még nem érdeklődnek olyan erősen a másik nem iránt, könnyen kialakíthat erős barátságot úgy, hogy abban a kapcsolatban csupán őszintén egymás barátai legyenek. Tinédzser korban is előfordul az ilyesmi. Olyankor igaz, már kialakulnak az első szerelmi kapcsolatok is, mégis, abban az időszakban a fiatalok szeretnek bulizni, nagyobb baráti társaságban lógni. Ha feltételezzük, hogy mindkét félnek tetszik valaki más, köztük is kialakulhat barátság. Persze csak akkor, ha egyiknek sem kell a másikat vigasztalni a szerelmi csalódás miatt, mert abban a fázisban igen könnyen összemelegedhet két tinédzser. Idősebb korban, amikor az ember családot alapít, már nem igazán előnyös és talán nem is túl szokványos szoros férfi-női barátságot ápolni. Kivétel talán az előbb említett eset, amikor a barátság azt jelenti, hogy gyerekkorotok óta ismeritek egymást, és azóta is fennmaradt a jó viszony.

Az is befolyásolja a dolgokat, hogy van-e párunk. Ha van, akkor nagyon rosszul veheti ki magát, ha napi szinten tartjuk a kapcsolatot az ellenkező nemű barátunkkal, pláne, ha személyesen is találkozgatunk vele. Teljesen természetes, hogy ez a kapcsolat rovására mehet a partner jogos féltékenykedése miatt. Ha nincs párunk, akkor viszont senki nem fogja rosszul érezni magát amiatt, mert vannak barátaink a másik nemből. Viszont ilyen esetben mindig fontos tisztázni a két fél között, hogy mikor beszélnek ismerkedésről és mikor barátságról. Nagyon kellemetlen helyzetek adódhatnak abból, ha az egyik fél csak barátkozni akar, esetleg jóbarátként a szerelmi életének részleteit is megosztja a másikkal, aki csak elszorult torokkal bólogat, és közben „barátjáért” epekedik.

Mi a helyzet két egyedülálló, felnőtt emberrel, akik az úgynevezett „barátság extrákkal” kapcsolatot ápolnak? Látott már valaki a világon olyan esetet, amikor ez tényleg működött? Mármint hosszútávon. Ideig-óráig elképzelhető, hogy két felnőtt csupán testi szükségletek kielégítésére találkozik egymással. De nevezhetjük ezt barátságnak? Barátoknak talán illik megbeszélni, mi a helyzet a másikkal, csevegni ilyen-olyan témákról, kellemes időt eltölteni a másikkal. Működhet ez úgy, hogy valóban nem fejlődik ez a „barátság” kapcsolattá? Talán ebben az esetben leszögezhetjük, hogy a barátság semmilyen formában nem létezhet kettejük között. Ha ők valóban barátok, akkor a kapcsolat túl fogja lépni ezt a fázist, viszont, ha nem töltenek egymással minőségi időt, nem beszélgetnek, akkor ők valójában nem is barátok.

Így állunk. Mindenki maga kell, hogy eldöntse, mi fér bele és mi nem, kit nevez barátnak és kit nem. Ahány barátság, annyiféle. Mindegyiknek más a története, különböznek egymástól, így azt sem tudhatjuk, mi köt össze két embert. A legfontosabb, ha van is véleményünk ebben a kérdésben, ne erőltessük rá a másikra, ha ő nem így gondolja. Mindenkinek meglehet a maga véleménye, ami szerint élheti és alakíthatja a saját életét.