Ki keljen fel éjszaka a babához?

2022. jan. 16. Bálint Ildikó

Áhítattal gondolsz vissza azokra az időkre, amikor átaludtad az egész éjszakát, anélkül, hogy fel kellett volna kelned, akár többször is egy éjszaka alatt? Az érzi meg igazán ennek a hiányát, aki hosszú idők óta nélkülözi a nyugodt, kiegyensúlyozott alvást. A kérdés, hogy az anya-apa szerepeket tekintve kinek a feladata, hogy a síró kisbabához felkeljen éjszaka, illetve egyáltalán mekkora súllyal vesznek részt az apák a kisbaba körüli teendőkben.

Munkamegosztás a családban

A legtöbb családban kialakul egy napirend, hogy kinek mi a feladata a ház körüli feladatokban és a gyerek(ek) körül. Ott működik jól a munkamegosztás, ahol nem csak az anyára hárulnak ezek a feladatok, hanem az apa is kiveszi részét belőlük.

Mert az nincs rendjén, hogy mindent az anyának kell csinálnia, mondván ő egész nap otthon van, semmi más dolga nincs. Igenis részt kell vállalnia az apának is lehetőségeihez mérten. Ha csak este fürdésre ér haza, akkor legyen az ő feladata az esti fürdetés. Amennyiben napközben is otthon van, akkor segítsen ellátni a napi rutinfeladatokat. Mert az a régi tradicionális világnézet, hogy egy apának nem kell segítenie a gyerekek körüli teendőkben  – mint például, hogy nem cserélhet pelenkát -, napjainkban már „megbukott” nézet, legalábbis egyre jobban „megbukni” látszik.

Sír a baba- most te következel drágám

Szerencsésnek mondhatja magát az a szülő, akinek gyermeke hamar elkezdi átaludni az éjszakákat, és nem kell felkelni hozzá. Sajnos a többség nem tartozik ebbe a csoportba. Az első hónapokban természetes dologként vesszük, hogy felkel a kisbabánk, mert éhes meg kell etetni. Azokkal a kisbabákkal, akiket édesanyjuk szoptat annyiból könnyebb, hogy az éjszaka közepén nem kell felkelni tápszert csinálni, melegíteni. Sokkal kényelmesebb cicire helyezni.

Legyen szó a tápszer elkészítéséről vagy a szoptatás előkészítéséről az apáknak ebben is lehet segítségnyújtó szerepe. Sokszor hallani, hogy az édesapa inkább másik szobába költözik, hogy nyugodt éjszakái legyenek, az anyára hárítva ezzel a felelősséget. Ez azonban nincs rendjén. Ha csak annyit is segít, hogy odaviszi a kicsit az anyához, hogy azt megtudja szoptatni aztán evés után, ha szükséges megbüfizteti, vagy éppen elkészíti a tápszert, pelenkát cserél.

Ezek még ha apróságoknak is tűnnek, de nagyon sokat segíthet az anyának, mert legalább addig is pihenhet és nem érzi azt, hogy neki kell mindent csinálnia.

Az apai kötődés kialakulása

Amellett, hogy nagy segítség az édesanyának, ha az apa éjszaka is kiveszi részét a gyerek(ek)kel kapcsolatos teendőkből, az jót tesz a kötődés kialakulásának is. Igazi intimitást ad az apa-gyermek kapcsolatnak az esti-éjszakai elaltatás, a ringatás.

„Egy apa igazi valója abban mutatkozik meg, hogy miként bánik a gyermekével, amikor senki sem figyel.”

Dan Pearce

Több kutatás is bebizonyította, hogy mekkora szerepe van a gyerek érzelmi-szociális fejlődésében, ha az anya mellett az apával is kialakul a kötődés.

Így minden férfinak javasolt, hogy ne várja meg, amíg az anyában frusztrációt vált ki a kizárólagos anya szerep, a teljes felelősség súlya, hanem a kezdetektől fogva támogassák párjukat, vállaljanak részt a családi feladatmegosztásban, legyen szó bármilyen gyerekek körüli feladatról.