Ki fizeti az esküvő költségeit?

2022. jan. 28. Lebán Csenge

Ahány ház annyi szokás. Másképp van falun, másképp városon. És persze kultúránként is eltérőek a szokások. Gondot okozhat tehát eldönteni, hogy manapság kinek kell állni az esküvő költségeit.

Régen a lányos házak tartották az esküvőt, vagyis a menyasszony szülei állták a költségeket. Persze, akkor még nem volt annyi fizetnivaló, mint manapság, hiszen a helyszín az udvar volt, esküdni meg minden esetben a templomban volt szokás. Nem kellett helyszínt bérelni. Az ételeket az asszonyok készítették. A rokonok segítettek, süteményt sütöttek. Általában zenész is volt a faluban, legfeljebb őt kellett kifizetni. A vőlegény és a családja csak az itallal, és persze a menyasszonyi csokorral készült.

Később az jött divatba, hogy a szülők fele-fele arányban állják gyermekeik menyegzőjét.

Aztán a modern világban, mikor már a legtöbben menő esküvőszervezőkre hagyták az esemény megrendezését, és a magas ár kifizetését már nem várhatták el a szülőktől, a jegyespár maga igyekezett állni a költségeket.

Mi a helyzet manapság? Minden a fiatalok pénztárcáját terheli?

Az esküvői etikettben ez áll:

 • Esküvői helyszín bérleti díja: a menyasszony és a vőlegény közösen vagy a szülők fele-fele arányban
 • Esküvői menü és italok: a menyasszony és a vőlegény közösen vagy a szülők fele-fele arányban
 • Menyasszonyi ruha, menyecske ruha, ékszerek, cipők, virágcsokor: a menyasszony saját magának, vagy a család nő tagjaitól kapja hagyomány alapján
 • Menyasszonyi smink és frizura: a menyasszony saját magának
 • Vőlegény öltöny: a vőlegény saját magának
 • Koszorúslányok ruhái és a csokrok, haj, smink: a menyasszony fizeti, ha ő választ ruhát, de ellenkező esetben a koszorúslányok maguknak állják mindezt
 • Karikagyűrűk: a menyasszony és a vőlegény közösen
 • Tanúk kitűzői, tanúfelkérők: a vőlegény
 • Szülőköszöntő ajándékok, köszönetajándékok a vendégeknek: a menyasszony és a vőlegény fele-fele arányban
 • Esküvői autó: a menyasszony és a vőlegény közösen, vagy a vőlegény saját maga.
 • Virágdekorációk: a menyasszony családja vagy a menyasszony
 • Esküvői meghívók és papírdekorációk: a menyasszony és a vőlegény közösen
 • Esküvői fotós és videós: a menyasszony és a vőlegény közösen vagy a szülők fele-fele arányban
 • Esküvői torta és sütemények: a menyasszony és a vőlegény közösen

Meglehet azonban, hogy a menyasszony és a vőlegény már évek óta közös kasszán vannak, mire eljutnak az esküvőig. Ilyenkor persze nem oszlanak meg ezek a dolgok, közösen fizetik ki, amit kell. De érdemes a szülőkkel is beszélni, hiszen vannak, akik kifejezetten hajlanak rá, hogy a gyermeke dolgát hozzájárulásával megkönnyítse. Viszont ez csak akkor működhet egészségesen, ha a másik fél szülei is hasonlóan foglalnak állást. Ha az egyik oldalról hozzájárulnak, de a másik oldalról nem, az a későbbiekben konfliktust szülhet.

Bárhogyan is, érdemes már az esküvő szervezés elkezdése előtt túl lenni ezen a beszélgetésen, hiszen nem mindegy, hogy mekkora összeggel kell számolniuk a fiataloknak. Ha már előtte belevágtunk a lebonyolításba, és akkor derül ki, hogy mégsem lesz rá annyi pénz, amivel számoltunk, nagyobb kellemetlenséggel találhatjuk szembe magunkat, mintha még időben változtatnánk a terven.

A legfontosabb, hogy ha már tudatában vagyunk az összegnek, amelyből gazdálkodhatunk, akkor próbáljunk is meg beleférni ebbe. Nem jó, ha házas életünk kezdetén már eladósodunk. A kisebb esküvő is lehet gyönyörű, és tűzijáték meg fehér limuzin nélkül is lehet különleges.