Kezdődik az ovi… egy új kaland

2022. aug. 29. Bálint Ildikó

A nyár hónapjai izgalmas időszak azon szülőknek, akiknek csemetéje szeptemberben megkezdi az óvodát. A legtöbben izgatottsággal telve várják az ovikezdést, de ugyanakkor sokakat szorongással tölt el az új helyzet, amely az életükben adódik. Hogyan tehetjük minél inkább zökkenőmentessé az ovikezdést és miben tudjuk gyermekünket is segíteni abban, hogy felejthetetlen élményekkel gazdagodjon az óvodás évei alatt, ne pedig teherként fogja fel.

Hogyan tehetjük zökkenőmentessé a beszoktatást

Elsőként mindenki tegye fel a kérdést magának és válaszoljon őszintén. Saját maga miatt aggódik, hogy el kell szakadnia a gyermekétől, amikor megkezdődik az ovi, vagy a gyerkőcöt sajnálja, amiért egy eddig ismeretlen, új közösséghez kell tartoznia, betartva annak szabályait és kötöttségeit.

Egyik félnek sem könnyű elengedni a másik kezét és az eddig közösen töltött percek helyet külön lenni. Ezért nagyon fontos a pozitív életszemlélet, hogy meglásd mindenben a jót. És ezt nemcsak szavakban kell kimutatni, hanem a tetteidnek is ezt kell bizonyítania. Gyermeked ugyanis átfogja érezni a te belső érzéseidet, legyenek azok akár pozitívak, akár aggályok, kétségek.

Fogd fel úgy az ovikezdést, mint egy korszak lezárultát és egy új, izgalmakkal, kalandokkal teli korszak kezdetét. Ha így teszel, akkor gyerkőcödben is feléled a gyermeki kíváncsiság és nyitott szívvel fogja megkezdeni az ovit. Bízz benne, hogy helyt fog állni és akkor ő is önbizalommal telten, bátran fog viselkedni az új helyzetben.

Mindenképp beszélgessetek sokat az óvodáról, nagyon nagy segítség lehet, ha felelevenítesz néhány saját emlékedet. A gyerekek hihetetlenül át tudják élni azokat a történeteket, amik szüleik magukról mesélnek nekik. Meséld el, hogy mi volt a jeled, mik voltak a jó és rosszabb élményeid az óvodáskorodban.

Óvodakezdés előtt néhány héttel pedig kezdjetek el hangolódni az ovikezdésre. Szerezzétek be közösen a szükséges kellékeket, hadd válasszon ő például benti cipőt magának. Beszéljétek meg az új napirendet, lefekvés-felkelés ideje, elindulás, mikor mész érte az oviba. Ehhez lehetőségeidhez mérten próbáld meg tartani magadat. A gyerekekben van egy beépített óra, amely jelzi, ha már anyának-apának ott kellene lenni érte az oviban. Nálunk egyszer fordult elő, hogy 15 perccel később mentem, mint szoktam és a kislányom számon kérte, hogy miért késtem.

Segítsd gyermekedet a mesék varázslatos hatásával

Jól tudjuk, hogy a mesék milyen mágikus erővel képesek beindítani a gyerekek fantáziáját. Mivel is készíthetnéd fel gyermeked az óvodás mindennapokra, ha nem a mesék világával? Néhány példát is szeretnék említeni ízelítőül, hogy aztán megtalálhasd a számotokra legjobbakat.

Modern mese, modern köntösben: a Tulipán csoport varázslatos óvó nénije segítségével mindennapi helyzetekbe csöppenhettek bele, ahol óvó néni minden szituációban megtalálja a megoldást.

Szintén modern mese Vadadi Adrienn óvodásoknak szóló könyvei, mint például a Leszel a barátom vagy a Palacsintatábor.

Az örök klasszikus Pöttyös Panni sorozat első kötetei is kiválóak arra, hogy gyermeked elképzelje milyen hely is az óvoda. Aranyos történetek barátságról, huncutkodásról. Szepes Mária tökéletesen értett a gyerekek nyelvén, így történetei ma is megállják a helyüket.

Szintén klasszikusnak számít Kormos Istvánnak a Mese Vackorról, egy pisze kölyökmackóról. Rímes-verses kötet, amely egy kismackó mindennapjain mutatja be az óvodát.

A lényeg, hogy állj bátran az óvodakezdéshez, semmiképp se mutasd ki az aggályaidat, hanem tekintsetek együtt boldogan egy új jövő kezdetére, amely megannyi élményt és kalandot rejt.