Készüljünk fel időben az iskolakezdésre!

2022. aug. 04. Szűrös Ivett

Bár még tombol a nyár, azonban a nyaralások és a strandolások dacára sem a diákoknak, sem a szülőknek nem szabad elfeledkezni az egyre közelgő iskolakezdésről, augusztus közepe táján pedig az ezzel együtt járó készülődésnek is ajánlott nekiállni.

Természetesen a gyakorlott, iskolás gyermeket nevelők többsége pontosan tisztában van azzal, hogy az új tanév előtt milyen előkészületekre van szükség. Ennek ellenére azonban – ami a legalapvetőbb teendőket illeti – készítettünk egy rövid ajánlót, amely egyrészt jó emlékeztető, másrészt akár még ösztönzőleg is hathat mind a szülők, mind pedig a diákok számára.

Gyerekszoba „mustra” – minden, ami kell, és minden, ami nem

Mielőtt még bármit is vennénk az új tanévre, először is át kell nézni a gyerek(ek) ruhatárát, bútorait, illetve iskolai eszközeit, vagyis rendet kell tenni a gyerekszobában. Nyilván az utódok életkorától is függ, hogy mennyire működnek ebben együtt, hiszen egy alsóst azért jóval könnyebb bevonni a rendszerezésbe, mint egy tinit. (Legyünk optimisták, vegyük azt az ideális esetet, hogy a gyerek együttműködő, így mi is hamarabb megvagyunk a felesleges holmik kiselejtezésével.)

Iskolája válogatja, de főként általánosban szokás kiadni egy listát, amely tartalmazza, hogy az egyes osztályokban mire van szükségük a tanulóknak. Amennyiben gyermekünk is kapott ilyet, az nagy segítségünkre lehet. A gyerekszobában való rendrakás során célszerű figyelni az iskolától kapott listát, majd az, illetve a selejtezés során tapasztaltak alapján folyamatosan írni a sajátunkat.

Minden, ami kell – minőség a lehető legkedvezőbb áron

Ha van elég időnk, akkor javasolt utánajárni, hol kaphatjuk meg listánk „szereplőit” az általunk elvárt minőséghez viszonyított legkedvezőbb áron, vagy ha úgy jobban tetszik, az anyagi lehetőségeinkhez képest a legjobb minőségben. Persze ez alatt nem azt értjük, hogy mindent egyesével kell megvenni: egy ceruzát ebben a boltban, egy tollat a másikban. Mert valljuk be, az ilyesmi már szőrszálhasogatás, és ember legyen a talpán, akinek türelme van ehhez. Ám ha az interneten keresgélve és/vagy az akciós katalógusokat lapozgatva találtunk egy üzletet, ahol ár-minőség szempontjából érdemes megvenni például az írószereket, akkor a továbbiakban azon már nincs is mit hezitálni, letudva. De akár az is előfordulhat, hogy sikerül minden szükséges holmit egyetlen helyen, méghozzá jó áron beszerezni. Különösen az egyes hipermarketekre igaz, hogy azok iskolakezdési kínálata igen gazdag, az árak is elfogadhatók, – legalábbis a nagy választék lehetővé teszi a választást két vagy több ugyanazon funkciót betöltő, ám különböző árú termék között, – emellett gyakoriak az akciók is.

Akár sikerül egyetlen helyen beszerezni, akár több üzletből válogatjuk össze a szükséges holmikat, de lehetőség szerint legalább iskolatáskából és cipőből javasolt valóban minőségi darabokat venni. Ennek pedig egészségügyi szempontból van jelentősége. Bár minden életkorban fontos lenne, kisgyermekek esetében azonban elengedhetetlen, hogy a viselt hátitáska gerinc- és vállkímélő legyen. Az új tanévre általában szükséges néhány újabb darabbal a gyerekek gardróbját is felfrissíteni. Ha ruhaneműből csak olcsóbbra vagy esetleg használtra futja, legalább cipőből próbáljunk meg újat, de ami még ennél is fontosabb, minőségit venni.

Természetesen a (kis)diákoknak is vannak elképzeléseik arról, mit is szeretnének, ám az leginkább csak a színekre és a mintákra vonatkozik. Mindenesetre a szülők nincsenek könnyű helyzetben, hiszen az iskolakezdésre szánt (véges!) anyagi keretből úgy kell gazdálkodniuk, hogy lehetőleg minőségibb darabokat vegyenek, illetve ha nem is minden, de legalább egy-két iskolaszer és/vagy kiegészítő legyen a gyermek vágya szerinti.

Gyakorlófeladatok, olvasás – ismétlés a tudás anyja

Az iskolakezdés előtti hetekben nem árt, ha a gyerekek gyakorlás vagy olvasás céljából elővesznek egy-egy előző évi tankönyvet, de a különféle foglalkoztatók, illetve gyakorló- és munkafüzetek is igen hasznosak. Természetesen a nyári szünetben „ellustult” diákokat nem könnyű újra tanulásra ösztönözni. A szülők kreativitásán múlik, mivel és hogyan sikerül elérni, hogy a gyerekek még az új tanév megkezdése előtt könyvet vegyenek a kezükbe.