Készülj rá, avagy minden, ami az újévi fogadalomhoz kell

2021. dec. 31. Szűrös Ivett

Év vége felé közeledve az emberek nagy részét egyre inkább foglalkoztatja az a gondolat, hogy készíteni kellene egy összegzést az idei sikerekről és kudarcokról, valamint arról, hogy sikerült-e minden, előre eltervezett feladatot és célkitűzést végrehajtani. Nyilván a sikerek és kudarcok mérlege lehet pozitív vagy negatív, és az is előfordulhat, hogy maradnak elvarratlan szálak, melyek megoldását kénytelenek vagyunk december 31-e utánra halasztani.

Azonban semmi ok az aggodalomra, hiszen az, ami nem sikerült idén, még sikerülhet jövőre! Sőt, ahhoz, hogy a következő évben bizonyos területeken és feladatokban egy kicsit motiváltabbak legyünk, akár újévi fogadalommal is megerősíthetjük elhatározásunkat. De hogyan is érdemes ezt megtenni? A következőkben ezzel kapcsolatban szeretnénk néhány tippet adni.

Először is fontos, hogy időben kezdjünk el gondolkodni mindazon célokon, amiket jövőre meg szeretnénk valósítani. Ezek között persze lehetnek régebbi elhatározások, amik idén egyáltalán nem, vagy nem maradéktalanul sikerültek, de teljesen új célokat is kitűzhetünk. Az azonban fontos, hogy maradjunk a realitás talaján. Álmodozni persze jó, de ha túlságosan nagy fogadalmat teszünk, olyat, amit például nehéz betartani, vagy esetleg egy év alatt képtelenség teljesíteni, annak a későbbi – szinte biztos – sikertelenség okán csalódás lehet a vége, még akkor is, ha mi magunk is tisztában voltunk és vagyunk vele, hogy irreális célt tűztünk ki. Ha például valaki láncdohányos, az nem tudja egyik napról a másikra letenni a cigit. Épp ezért, ha valaki le szeretne szokni, akkor érdemes egy hosszabb távot megadnia magának az erre vonatkozó újévi fogadalmában. De az „időhagyás” és a fokozatosság vonatkozik mindenfajta függőségről való leszokással kapcsolatos esküre, illetve minden olyasmire, aminek a teljesítése több időt vesz igénybe. Így említhetnénk azt is, amikor valakinek extrém súlyfeleslege van, az nem tudja egy év alatt bombaformába hozni magát. De ha már felismerünk egy velünk kapcsolatos problémát, és arra az elhatározásra jutunk, hogy bizony itt az ideje a változtatásnak, ezért újévkor fogadalmat teszünk, akkor már csak kitartónak és türelmesnek kell lenni, hogy a kitűzött cél meg is valósuljon. És ha ehhez egy év helyett kettőt, vagy még többet határozunk meg magunknak, még mindig jobb, ha a megadott határidőn belül teljesítjük a kitűzött célt, mintha túl kevés időt hagynánk, és csalódnánk, amiért nem sikerül időben. Hogy még jobban lássuk magunk előtt a jövőbeni célkitűzéseinket, azt, hogy az egyes célok mennyire reálisak, érdemes azokról listát készíteni. Biztos, hogy lesz olyan, aminek a képtelenségére csak akkor döbbennünk rá, amikor leírva is látjuk, de akadhatnak olyanok is, melyek utólag jutnak az eszünkbe. Így a listán szereplő célkitűzések száma hol gyarapodhat, hol csökkenhet. Amikor azonban eljön az újévi fogadalmak ideje, már felkészülten vághatunk neki, és biztos, hogy csak olyan fogadalmakat teszünk, amelyeket komolyan is gondolunk.

Az újévi fogadalom kapcsán rendkívül fontos, hogy a célkitűzés reális, az elhatározás pedig komoly legyen, illetve mindenki, aki kitűz valamilyen célt, igyekezzen kitartó és türelmes lenni. Hiszen az eskü nem csak a pillanatnak, hanem a jövőnek szól.

Boldog új évet mindenkinek, és kívánjuk, hogy az újévi fogadalmakat sikerüljön betartani!