Készségfejlesztés már egészen pici kortól

2022. márc. 23. Bálint Ildikó

Nyilvánvaló, hogy szülőként azt szeretnénk, ha gyermekünk minél inkább képes lenne sikereket elérni az életében és ezért már a születésekor elkezdünk gondolkodni, hogy mit tehetünk azért, hogy ez így legyen.

Nem túlzás azt állítani, hogy már az első hónapokban elkezdhetjük a fejlesztést, sőt, el is kell kezdeni. Minden korszaknak megvannak a maga lehetőségei. És itt nem arra kell gondolni, hogy idegen nyelvre kell tanítani a gyermekünket. Ahogy Vekerdy Tamás is fogalmazta:

“Ötévesen nem angolul kell tanulni, hanem rohangálni az udvaron, a friss levegőn, látszólag céltalanul, mert attól fejlődik az agyuk. Gilisztát fogdosni, bodobácsot gyűjteni, sarazni és koszosnak lenni, rettenetesen koszosnak. Csúszni-mászni, bunkert építeni. Világgá menni.”

A készségfejlesztés csodákra képes

A kisgyerekek agya 3 éves korukig megy keresztül a legintenzívebb fejlődésen. Ahhoz, hogy minél hatékonyabban működjön, fontos, hogy minél több időt foglalkozzunk, játsszunk már az első hónapoktól kezdve. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, sokszor elegendő egy lufi vagy egy rizzsel teli flakon, melyek a baba számára hatalmas felfedezési lehetőségeket rejtenek magukban. Ha nincs ötleted, hogy milyen olcsó és egyszerű játékokat játszhattok, akkor ízelítőül íme néhány, amit kipróbálhattok vagy a baba igényeihez igazítva kedvetekre átalakíthattok:

  1. Nagyon sok fejlődési lehetőséget rejt magában a mondókázás, különösen, ha ezt ringatás, höcögtetés kíséri, számos olyan ölbeli mondóka van, aminek fülbemászó a szövege és dallama, így könnyű megjegyezni, aztán lehet játszani bármikor.
  2. Színes játékok: a piros, a zöld és a sárga színek megkülönböztetésére képesek a leghamarabb a kicsik, így a színek kavalkádjával igazi csodákat tudsz neki varázsolni, legyen az építőkocka vagy bármi más játék.
  3. Zenélés együtt: minél hangosabb, annál érdekesebb. Nincs szükséged másra, mint például egy fedő és egy fakanál. Mutasd meg neki, hogy milyen érdekes hangot ad ki, és hadd próbálgassa ő is a szintjének megfelelően.
  4. Fejleszd az érzékszerveit: a minél ingergazdagabb környezet jó hatással van a látás fejlesztésére, a halk zene, éneklés pedig a hallást fejleszti, az érzelmek fejlesztésére pedig remek, ha minél gyengédebben kimutatod felé a saját érzéseidet: a bújást, a simogatást, a végtelen számú puszikat.
  5. A mozgásfejlődésre nagyon jó hatással lehet egy játszószőnyeg, ahol számtalan érdekességet fedezhet fel, tegyél elérhetővé minél több csörgő, zizegő, zenélő, színes kelléket, hogy motiválva legyen azok elérésére.

Babamasszázs

Nem kell masszőrnek lenned, sem tanfolyamot elvégezned ahhoz, hogy meghitt és nem utolsósorban fejlesztő babamasszázst tudjál csinálni. Nincs szükséged másra, mint egy puha takaróra, egy kis olajra és már kezdheted is.

A kicsinek segíteni fog azontúl, hogy ellazuljon abban is, hogy kialakítsa a testhatárait. Ráadásul valószínűleg hatalmas mosolyokkal fogja díjazni ezt a kényeztetést és hálás lesz neked, még ha ezt nem is tudja kimutatni.

Láthatod, hogy nincs szükség eget rengető értékű játékokra ahhoz, hogy fejleszd a kisbabádat pici korától kezdve. Elég egy kis fantázia és az otthon található kellékek segítségével képes leszel olyan közeget teremteni, amiben a kisbabád fejlődik.

Ahogy nő, egyre jobban kinyílik előtte a világ és neked az a feladatot, hogy ezt a világot megmutasd neki, olyan biztonságos és színes környezetet teremtve, amelyben képes lesz eligazodni és nagyobb korában majd hasznosítani tudja a megszerzett ismereteit.