Karácsonyi ajándék – Igen vagy nem?

2020. nov. 01. Szűrös Ivett

A karácsony a szeretet ünnepe, legalábbis annak kellene lennie… Azonban akár akarjuk, akár nem, akár tetszik, akár nem, de bizony a legmeghittebb ünnepünk mára igencsak „elanyagiasodott”.

Azok a gyerekek, akik még hisznek a csodákban és a mesékben, listát készítenek a Mikulásnak/Jézuskának. A nagyobbak is összeírják kívánságaikat, de ők már jól tudják, hogy a szülők, a nagyszülők és a rokonok fülét kell rágni egy-egy ajándékért. Természetesen a felnőtteknek is lehetnek vágyaik, és ha a beszélgetések alkalmával elég figyelmesek vagyunk, akkor különösebb faggatózás nélkül is megtudhatjuk, mit szeretne a másik.

Adni mindig jó, de sajnos a karácsonyi ajándékozás minden évben komoly próbatétel elé állítja az embereket. Először is tisztázni kell, hogy megvan-e a kellő anyagi keret, hogy a szokásos személyeket idén is megajándékozzuk. Ha esetleg pénzügyi gondokkal küzdünk, csak azért, hogy ne maradjunk szégyenben a rokonok, barátok előtt, semmiképpen sem ajánlott az ajándékvásárlásra hitelt felvennünk, hiszen azzal csak tovább rontanánk a helyzetünkön. A karácsony megünnepléséhez egyébként sem kellenek drága ajándékok. Finom ebéd és/vagy vacsora, kellemes zene, társasjáték, egy-két film is elég lehet ahhoz, hogy szűk családi körben kellemesen teljenek az ünnepek. Talán valakinek ez elképzelhetetlen, de bizony ajándékbontogatás nélkül is lehet meghitt a karácsony. Ha a felnőttek persze meg is értik, hogy idén nincs ajándékozás, a gyermekeknek ezt nehezebb elfogadni. Ezért, ha másként nem megy, akkor családi összefogással kell megpróbálni, hogy legalább egy-egy meglepetés várja őket a fa alatt. Amennyiben nincsenek anyagi gondjaink, és azok listája is megvan, akiket meg szeretnénk ajándékozni, el kell döntenünk, mekkora az ajándékokra, illetve az egy-egy személyre szánt összeg. Egyébként nem csak anyagi gondok állhatnak az ajándékmentes karácsony hátterében. Van, akinek megvan mindene, így már nem igazán tud örülni semminek, vagy egyszerűen csak nem akar újabb és újabb felesleges holmikat az otthonába, ezért mindenkinek jó előre elmondja, hogy nem kér semmit. Ez persze nem zárja ki, hogy ő maga megajándékozza a szeretteit. De olyan szintén előfordul, hogy valaki arra kéri a rokonait, ismerőseit, az ajándékra szánt összegből vegyenek pl. kutyaeledelt egy menhelynek. Személy szerint ezt szuper megoldásnak tartom. Ha ugyanis valaki mindenáron meg akarja ajándékozni a másikat, de annak nincs kimondottan szüksége semmire, vagy úgy érzi, úgysem kapna hasznos dolgot, akkor az ajándékból lehet egy harmadik félnek címzett adomány.

Karácsony a szeretet ünnepe. Nem számít, milyen drága ajándékot adsz vagy kapsz, hiszen vannak jóval fontosabb, pénzben nem mérhető értékek is a világban.