Karácsonyi ajándék hitelből? – Inkább ne!

2020. nov. 20. Szűrös Ivett

A karácsony az egyik legmeghittebb, legjobban várt ünnep. Minden családnak megvannak a maga szokásai. Van, ahol csak szűk körben ünnepelnek, míg másoknál az egész család, a közeli-távoli rokonság összegyűlik.

Az ajándékozás terén ugyancsak eltérőek a szokások. Természetesen elsősorban az anyagiak határozzák meg, hogy pontosan mire is van keret. Ezért vannak, akik egész évben igyekeznek némi pénzt félretenni, hogy az ünneppel járó pluszkiadás, különösen az ajándékok beszerzése ne jelentsen majd gondot. Ha azonban nem sikerül összespórolni egy akkora összeget, melyből minden gond nélkül megvásárolható, akkor felvetődhet megoldásként/lehetőségként a hitelfelvétel.

A karácsony ajándékok nélkül is nagy anyagi megterhelést jelent, hiszen már maga az ünnepi nagybevásárlás is extra kiadás. Vannak családok, ahol egyébként is nehezen jönnek ki egyik fizetéstől a másikig, a számlák befizetése, a napi megélhetés is gondot jelent. Amikor valaki ilyen nehéz helyzetben van, nemigen gondol arra, hogy hitelből oldja meg az ünnepeket, illetve az ajándékozást. De ha mégis, nem valószínű, hogy a hitelkérelem jóváhagyásra kerül, hiszen vizsgálják a hitelképességet is, vagyis az egyén jövedelmi és vagyoni helyzetét.

Vannak olyan élethelyzetek, amikor az embernek tényleg nincs más lehetősége, mint a hitelfelvétel. Ilyen lehet például, ha elromlik egy háztartási gépünk, anyagi tartalék híján pedig részletre kell venni egy újat. Persze erre is csak akkor van lehetőség, ha elfogadják a hitelkérelmünket. Igen, vannak váratlan élethelyzetek, de még ekkor is kétszer meg kell gondolni a hitelfelvételt.

De mi a helyzet a karácsonyi ajándékokkal? Valóban olyan nélkülözhetetlenek, hogy mindenáron ott kell lenniük a fa alatt? Ajándékok nélkül már nem is lehet meghitt a karácsony? Tényleg adósságba kell vernie az embernek magát ahhoz, hogy boldoggá tegyen másokat? Mert az ünnepek elmúlnak, törleszteni viszont kell. Főleg, ha addig sem sikerült rendszeresen félretenni egy fix összeget, akkor a későbbiekben havonta levont részlet igencsak hiányozni fog, még akkor is, ha csak pár ezer forintról van szó.

Van egy mondás, miszerint addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér. És milyen igaz! Ha van tartalék vagy éppen egy olyan plusz juttatás, ami a későbbiekben nem fog hiányozni a családi kasszából, akkor azt el lehet költeni karácsonyi ajándékokra. Amikor viszont nincs semmilyen megtakarításunk, illetve a szokásos bevétel(ek)ből sem megoldható ajándékok vásárlása, akkor maradjon el inkább az ajándékozás, mintsem csak emiatt hitelfelvételhez kelljen folyamodni.