Ivartalanítás – Mire figyeljünk oda?

2023. márc. 11. Lebán Csenge

Az ivartalanítás olyan dolog, ami napjaink egyik legnagyobb, egyre inkább elhatalmasodó problémájára lenne gyógyír: mégpedig a túlszaporulatra. Senkinek nem kellő állatkölykök születnek meg, kutyák és macskák, melyek később jó esetben menhelyeken kötnek ki, rosszabb esetben pedig szörnyű körülmények közt pusztulnak el. Erről itt írtunk korábban.

Az ivartalanítást minden olyan állatnál javasolt elvégezni, akiket nem tenyésztenek. A tenyészállat törzskönyvezett, rengeteg szűrést végeztek rajta, és a tenyészthetőségét igazoló minősítéssel rendelkezik. Minden egyéb fialás szaporulatnak számít, ami manapság büntetendő! Már csak ezért is, de kedvencünk egészségének megőrzése érdekében is érdemes elvégezni a rutinbeavatkozást.

A szuka kutya 6-10 hónapos kora környékén válik ivaréretté, ekkor kezd tüzelni. Innentől kezdve számolhatunk a kockázattal, hogy állatkánk vemhes lesz. Tévhit, hogy a kutyának legalább egyszer fialnia kell ivartalanítás előtt. A vemhesség, az utódok világra hozása és felnevelése nagyon megterheli a kutya szervezetét, így amennyiben nem tenyészállat, teljesen felesleges a folyamat. Az állatorvosok általában azon a véleményen vannak, hogy az első tüzelés előtt ivartalanítsunk, de speciális esetekben kitolódhat az utánra is.

A kan kutya kicsit előbb, már 4-6 hónapos korára ivaréretté válik, így nála már ekkor érdemes elvégezni az ivartalanítást, még mielőtt a kanokra jellemző erőteljes viselkedési formák elszabadulnának benne.

A nőstény macska 6-7 hónapos kora környékén lép ivarérett korba, ezután végezhető el nála az ivartalanítás. Ha kinti vagy kijárós cicáról van szó, akkor a műtét lényegesen fontosabb, mint a kutyáknál, hiszen a macska, aki nem feltétlen marad a kerítésen belül, nagyobb eséllyel lesz vemhes. A kandúr cicáknál is fél éves koruk környékén esedékes a művelet.

Mire figyeljünk a műtét előtt?

Mire kedvencünk eléri az ivarérett kort, valószínű, hogy átesett már oltáson, féreghajtáson, egyéb dolgokon, amiket állatorvos végzett. Ennél fogva minden bizonnyal van már orvosunk, de ha valami oknál fogva ez nem így van, a szakember keresésével kell kezdenünk. Jó, ha tájékozódunk mások véleményei, értékelései által is. Ha megvan az állatorvos és sikerült időpontot egyeztetnünk vele, valószínűleg tájékoztatni fog bennünket arról, hogy az ivartalanítás előtt bizonyos idővel az állat már nem ehet. Ez azért fontos, hogy az altatás következtében fellépő hányást kiküszöböljük.

Kedvencünket a műtétre tisztán vigyük. Benti állatot nem kell megfürdetni, azonban a kinti, esetleg hosszabb szőrű kutyát talán nem árt kicsit megtisztogatni, hiszen mi sem fekszünk orvos elé elhanyagolt állapotban. Közvetlenül a műtét előtt jó, ha az állat el tudja végezni a dolgát, mert ellenkező esetben előfordulhat, hogy alvás közben történik a baleset, ami problémát okozhat a nyílt seb közelébe kerülve.

Ivartalanítás után

A folyamat mindig egy altató injekcióval történik, amitől az állat néhány percen belül álomba szenderül. A műtétből nem fog érezni semmit, és nem is tart hosszú ideig. Hím állatoknál perceken belül készen van, nőstényeknél kicsit több időt igényel. Az ő sebük nagyobb, hiszen hasi műtétet végeznek rajtuk, amit aztán összevarrnak. Orvosi rendelőtől függ, hogy az állatkát éber állapotban kapjuk vissza, vagy már rögtön az ivartalanítás végeztével visszaadják. Utóbbinál fontos, hogy az alvó kedvencünket biztonságosan fektessük le oldalfekvésbe, nehogy a nyelve hátracsússzon. Levegőt ritkábban vesz, mint éber állapotban, néha-néha ki is marad, ettől nem kell megijedni. Az altatástól a hőháztartása nem fog megfelelően működni, így be kell takargatnunk, és lehetőség szerint meleg helyre vigyük lábadozni. Földre tegyük, hiszen ugrani nem fog tudni. Legyen a közelben egy kis víz, ha esetleg inni szeretne.

Nőstény állatoknak szoktak javasolni gallért vagy ruhácskát, nehogy szétkaparják varrataikat. Ha ezt nem szeretnénk, akkor figyelnünk kell, hogy ne tegyen kárt a sebben. Lábadozási idejük hosszabb, mint a hímeknek, így nem kell megijedni, ha a műtétet követő napon is csak fekszik, enni pedig nincsen kedve. A folyadék fontos, erre figyeljünk oda, de az ételt ne erőltessük rögtön, ha nem akarja.

Előfordulhat, hogy a sebzett állat pár napig szomorú. Ez is normális, a fájdalom hat rá így. Néhány nap elteltével azonban visszatér átlagos étvágyuk, jókedvük, és a mozgásban sem lesznek túl nagy korlátaik. A nőstények sebére persze nem árt továbbra is odafigyelni, hiszen ha begyullad, azonnal szólni kell az állatorvosnak.

Hónapokkal az ivartalanítás után, amikor már kiürülnek a szervezetből a régi hormonok, tapasztalhatjuk, hogy az állat viselkedése kicsit megváltozik. Ugyanolyan jókedvűek lesznek, de nyugodtabbá válnak, a szökés kockázata visszaesik, és nem lesznek ivarzással járó kellemetlenségek sem. Anyagcseréjük lelassul, azonban ez nem feltétlenül jár elhízással. Ha a gazda megfelelően szabályozza a táplálék mennyiségét, ez nem fog előfordulni. Bátran kérjük hozzá állatorvosunk segítségét.

Száz szónak is egy a vége, az ivartalanítás fontos. Csak egyszer kell túlesni rajta, utána már nem lesz rá gondunk, és számos kellemetlenséget kerülhetünk el vele.