Iskolakezdés: mekkora terhet tesz ez a családokra?!

2021. aug. 31. Bálint Ildikó

Az augusztus vége – szeptember eleje a gyermekes családokra magasabb terheket ró az átlagosnál. Vannak, akik esküsznek rá, hogy az iskolakezdést néhány tízezerből meglehet úszni, míg mások szerint, akár egy egész minimálbéres fizetést is elvihet.

Mennyi az annyi- avagy az iskolakezdés költségei

Nem véletlen van az, hogy van, akinek sikerül 20 ezer forintból kihozni az egész iskolakezdést, míg másoknak ennél sokkal több pénz szükséges. Mint általában mindenhol a határ itt is a csillagos ég, nem beszélve az évről-évre növekvő árakról.

Az egyik legnagyobb tétel az iskolatáska ára lehet, amely átlagosan már 10 ezer forinttól elérhető. De, ha valaki a márkás terméket akarja, akkor ennél jóval mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. (a kérdés, amire ilyenkor érdemes válaszolni, hogy hosszútávra, több évre szeretnénk, ha ugyanazt a táskát használná gyermekünk, vagy elég, ha egy évig kibírja)

Hasonló kérdéseket vet fel a tolltartó kiválasztása, amely lehet egészen olcsó, néhány ezer forintos és borsosabb összegű is.

Ezeken kívül természetesen még szükség van számos iskolaszerre, mint a füzetek, a tornafelszerelés, általános iskolában a rajz, – és technika felszerelés. Amelyek szintén kitesznek néhány ezer forintnyi kiadást, de már nem olyan jelentős összegek.

Ami még, ha csak közvetetten is tartozik az iskolakezdéshez, de mégis említésre méltó költség, az az őszi ruházat beszerzése, különösen azok esetében, akik tavasz óta esetleg kinőtték az egész ruhatárukat. 1-1 új cipő, néhány garnitúra ruha igencsak magas költségeket róhat a szülőkre.

Egyre inkább növekvő tendenciát mutat az online vásárlás az iskolakezdés területén is. Könnyen lehet, hogy sok-sok ezer forintot sikerül megspórolni annak, aki rászánja magát és megkeresi azt a webáruházat, ahol mindent betud szerezni sokszor a bolti árakhoz képest olcsóbban.

Prémium minőség vagy olcsó árak? Mi a fontosabb?

A tanszerek esetében tapasztalataim szerint különösen igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve, vagyis nem biztos, hogy érdemes a legolcsóbbat beszerezni mindenből, mert könnyen előfordulhat, hogy még egy évet sem fog kibírni, ezért érdemes az ár-érték arányt figyelembe venni.

Nem kell feltétlen 20-30 ezer forintért iskolatáskát venni, de az 5-6 ezer forintost sem biztos, hogy érdemes megvenni. Mára már alapvető szempont lett, hogy legyen ergonomikus kialakítású egy iskolatáska, hogy minél kevésbé terhelje a gyerek gerincét. A legolcsóbb termékek ezt a feltételt nem biztos, hogy képesek teljesíteni.

Minden áruházlánc készül akciókkal és leárazásokkal. Nézzük meg az akár online is elérhető szórólapjaikat, hogy legyen összehasonlítási alapunk. Ha pedig szeretnénk elkerülni az augusztus végén megrohamozott üzleteket, akkor bátran merjünk az online vásárlás mellett dönteni.

Pozitívumként értékelhetjük és valós segítséget jelent, hogy a tankönyvekért már nem kell fizetnie senkinek sem. Néhány évvel ezelőtt még ugyancsak jelentős összegeket jelentett ez is a családoknak. Nagyon sok településen segítik a családokat iskolakezdési támogatással, így ha ennek még nem jártál utána, akkor célszerű tájékozódni, hogy nálatok milyen lehetőségek vannak.

Végül, de nem utolsósorban bízzunk benne, hogy a jelenléti oktatás tartós lesz és nem kényszerülnek gyermekeink ismét az otthoni oktatásra.