Inkább az idősebb, érettebb pasikat keresem

2022. okt. 11. Bálint Ildikó

Mindig is azt érezted, hogy jobban vonzódsz az érettebb férfiakhoz? Úgy érezted, hogy jobban szót értesz velük, mint a saját korosztályod pasijaival? Ne aggódj, nem vagy egyedül ezzel az érzéssel.

Ki számít érett pasinak és ki az, aki öregnek?

Nem mindegy, hogy egy 20-as évei elején járó fiatal lány egy 60 éves férfi mellett érzi jól magát, vagy egy 30-as évei végén járóval. A kettő nem egy és ugyanaz.

Magyarországon erősek a társadalmi előítéletek, hamar megszólnak valakit, ha nem egyidős párokat látnak. Ami különösen érdekes, hogy a nők esetében ez még fokozottan igaz. Nagyobb előítélet van afelé, ha egy nő idősebb férfival van, mintha egy idősebb férfi van egy fiatalabb nővel.

Annyi biztos, hogy ha úgy döntünk, hogy nem a korosztályunkból választunk párt, akkor el kell fogadnunk, hogy sokan képesek lesznek bennünket megszólni és meg kell tanulnunk kizárni a minket érő kritikát, még ha sokszor ez nem is olyan könnyű.

Okozhat-e problémát a generációs különbség férfi és nő között?

A társadalmi előítéleteken túl még más problémák is jelentkezhetnek. Az egyik ilyen jellegű probléma lehet a gyerekkérdés.

Előfordulhat, hogy a férfinak már van másik gyereke, aki már nagyobb, akár felnőtt is lehet. Így a férfi már túl van az apaszerepen és lehet, hogy nem szeretne másik gyereket, nem vágyik újabb kötöttségre. Ez lehet, hogy a kapcsolat elején még nem okoz problémát, de hosszú távon, ha mi gyermeket szeretnénk, akkor okozhat ellentmondásokat.

Megint újabb kérdéseket vet fel, ha mindkét félnek van gyereke és egy új családot kell alkotni. Mozaik családoknak nevezik azokat, ahol úgy kezd egy pár közös életet, hogy mindkettőnek van gyereke. Ezzel a témakörrel a pszichológia külön foglalkozik.

Mitől lehet sikeres egy párkapcsolat?

A boldogság tökéletes receptjét senki sem ismeri, főleg mert sokszor adódhatnak olyan élethelyzetek, jelentkezhetnek olyan problémák, amelyekre nem hogy felkészülni nem lehet, de még csak nem is gondolnánk rá.

Ez fokozottan igaz, ha még korkülönbség is fennáll. A különböző életszakaszok ugyanis különböző problémákat vethetnek fel, amelyekre ráadásul különbözőképpen reagálhatunk. A konkrét életkorunknál fontosabb, hogy pszichológiailag mennyire vagyunk érettek. A számoknak semmi jelentősége sincs, ha lelkileg összhangban vagyunk a párunkkal és nemcsak kezdeti fellángolás a köztünk lévő szerelem.

Azt mondják a szerelemben nincsenek írott szabályok. Mindenkinek joga van saját belátása szerint dönteni és senkinek sincs joga beleszólni a más életébe. Az már más kérdés, hogy a gyakorlatban ez nem mindig így van. A legjobb, amit tehetsz, hogy nem foglalkozol mások véleményével és csak a szívedre hagyatkozol.

 [D2]A párom még nem akar gyereket, mit tegyek most?