Íme néhány tipp, hogy kevesebbet költs karácsonyi ajándékokra

2021. dec. 06. Szűrös Ivett

A karácsony kétségkívül az egyik legjobban várt és legszebb ünnep. Az, hogy ki és hogyan ünnepli, sok mindentől függhet, de elsősorban a családi és/vagy az egyéni szokásokon múlik. Ez az ünnepi időszak különösen azok számára bír kiemelt jelentőséggel, akik az év nagy részében ilyen vagy olyan okok miatt csak ritkábban láthatják egymást. Hiszen a karácsonynak tulajdonképpen arról kellene szólnia, hogy az ember abban a pár napban eltöltsön némi időt a szeretteivel.

Azonban bármennyire is szeretnénk, hogy ilyenkor kizárólag a nagy találkozásoké, a minőségi együttléteké, illetve a finom lakomáké legyen a főszerep, azért az ajándékok is a karácsony „tartozékai”. Most tekintsünk el attól, hogy vannak olyan egyének és családok, akik akár anyagi, akár egyéb okok miatt nem ajándékoznak, és foglalkozzunk egy kicsit a karácsonyi ajándékvásárlással.

A következőkben szeretnénk néhány tippet adni arra vonatkozóan, hogyan is spórolhatsz a karácsonyi ajándékokon:

  • Egész évben járj nyitott szemmel. Nyilván már jóval karácsony előtt is tudod, hogy abban az évben ajándékozol-e, és ha igen, akkor kinek, illetve kiknek. Emellett pedig jó esetben ismered is annyira a leendő megajándékozott(ak)at, hogy tisztában legyél vele, minek örül(nek). Mindezek ismeretében érdemes nem csak a karácsony előtti hetekben, de egész évben figyelni az akciókat, hátha megkaphatsz olyasmit kedvező áron, amit a későbbiekben majd odaajándékozhatsz valakinek az év legszebb ünnepén. A szezonvégi kiárusításokkor például elképesztően kedvező áron lehet hozzájutni egy-egy termékhez. Mert ugye hol van az leírva, hogy karácsonykor csak „karácsonyos” ajándékot lehet adni? Miért ne ajándékozhatnál mondjuk egy medencét vagy egy trambulint, amit a legutóbbi nyári szezon végén jó áron tudtál megvenni? De ha nem szeretnéd hónapokkal előre elkezdeni a karácsonyi ajándékok beszerzését, akkor legalább a novemberi Black Friday akciók idején mindenképpen érdemes szétnézned mind az üzletekben, mind pedig az online webáruházakban.
  • Adj saját készítésű ajándékot is. Ha felvetődik a saját készítésű ajándékok témája, az ember eszébe elsőként talán az jut, amikor a gyermekek készítenek valami meglepetést egymásnak vagy a felnőtteknek. Azonban nem csak a kicsik, de a nagyok is alkothatnak szép, maradandó ajándékokat, amiknek mások nem csak az ajándékozás pillanatában örülnek, de a későbbiekben is szép emlékként őrzik azokat, vagy épp az azokról készült fotókat – ha esetleg valami süti volt a meglepi. Az ilyen meglepetéseket ugyanis az ember a maga által válogatott alapanyagokból, saját kézzel és szeretettel készíti, így ezek talán még nagyobb értéket hordoznak, mint azok, melyeket az üzletekben, úgymond készen vásároltunk. Természetesen az is hozzátartozik ehhez a témához, hogy azért nem mindenki örül a saját készítésű ajándékoknak, még akkor sem, ha azok kimondottan jól sikerültek, hasznosak vagy épp finomak. Épp ezért csak azoknak a személyeknek érdemes ilyet adni, akikről tudjuk, hogy értékelik az ilyen jellegű meglepetéseket.
  • Fogjatok össze. Érdemes megbeszélni a családtagokkal, barátokkal és kollégákkal, hogy a közös megajándékozott(ak)nak mit is veszünk. És sokszor bizony gazdaságosabb, ha többen vásárolnak egy nagyobb értékű meglepetést, mintha mindenki valami kisebbet ajándékozna. De ha nem is magát az ajándékot vesszük meg másokkal közösen, akár egy webáruházból való rendelés erejéig is kooperálhatunk. Egyes helyeken ugyanis bizonyos értékhatár felett ingyenes lehet a szállítás, de olykor százalékos kedvezményt is kaphatunk.
  • Ajándékozd el, ajándékozd tovább. Szinte mindenki szekrényében, fiókjában, pincéjében vagy épp padlásán lapulnak olyan vadonatúj holmik, amiket egykor maga vásárolt, vagy ajándékba kapott, de valamilyen okból kifolyólag sohasem használt. Nos, időnként érdemes átnézni ezeket a dolgokat, hátha van közöttük olyasmi, aminek más örülne. Így úgymond két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen túladhatsz egy számodra felesleges holmin, miközben egy ajándékkal kevesebbet kell beszerezned. Arra viszont figyelni kell, nehogy annak adj vissza egy meglepit, akitől azt eredetileg kaptad.

Kellemes karácsonyi készülődést kívánunk!