Így szabj keretet gyermeked telefonhasználatának

2022. szept. 23. Farkas-Csamangó Tekla

A technológia, az intelligens eszközök és az internet térhódítása ma már az élet minden területére kihat, beleértve az orvostudományt, a kutatásokat és az egyszerű hétköznapokat is. Online intézzük a bevásárlást, otthonról dolgozunk és szorult helyzetben – vagy a nélkül – gyermekeinket is online oktatják.  De már az egészen kicsikre is hatással vannak az okos dolgok. Most adunk néhány tippet, miért és hogyan tartsd határok között a kütyüzést.

Habár az internetnek és az okos eszközöknek rengeteg előnyük van, szép számmal rendelkeznek káros hatással is, főleg a gyerekekre nézve. A most felnövekvő generáció kicsi emberkéi szinte úgy születnek, hogy értenek a telefonhasználathoz. Nekik teljesen természetes, hogy a szülők és a család többi tagja tabletet, smart phone-t és egyebeket használ. Egészen kicsi koruktól kezdve megszokják, hogy mini képernyőkről jönnek a mesék és a hangok, amiket közel lehet húzni a szemükhöz és az arcukhoz. Emellett már babaként körülveszik őket interaktív játékok, amik sípolnak, villognak, és mindenféle trükköt tudnak. Nem csoda hát, hogy már néhány évesen nyomkodják a telefonjukat, ami egészen biztosan befolyásolja őket.

Bár a gyerekek számára minden érdekes, ami ezekből a kütyükből áramlik, kutatások bizonyítják, hogy a kicsiknek három éves korukig egyáltalán nem kellene interaktív vagy okos eszközzel testközelből találkozniuk. Mert az idegrendszerük ilyenkor még hatványozottan érzékeny, és ezek a tárgyak valójában többet ártanak nekik, mint használnak. Az egyéb egészségügyi vonzatokról nem is beszélve.

Természetesen nem tudod megállítani a fejlődést, és talán nem is volna helyes ilyesmit tanácsolni. Vagyis mire gyermeked eléri az óvodás, kisiskolás kort garantáltan használni fog valamilyen kütyüt. A tinédzserkorát meg sem említve. Jobb, ha belenyugszol ebbe. Ugyanakkor azért nagyon sokat tehetsz, hogy kevésbé érintse gyerkőcödet a túlzott információáramlás, hiszen szülőként Te vagy az a személy, akinek – néhány praktikát bevetve – még működhet a telefonhasználat szabályzása.

Alternatív lehetőségek a kütyük helyett

Igaz, hogy a kicsiket nem egyszerű elcsalni a képernyők elöl, és ahogy növekednek, ez egyre nehezebb lesz, de azért még nem lehetetlen. Ajánlj fel a telefon vagy tablet helyett más lehetőségeket, és ilyenkor te is tedd el a tiédet. Egyszerű dolgokra gondolok, olyasmire, amit gyermeked szeret. Elolvashatjátok a kedvenc könyvét, mehettek biciklizni, pancsolni, állatkertbe, játszótérre vagy süthettek valami finomat. Ezek a programok azért is jók, mert erősítik a köztetek lévő köteléket.

Ezenkívül beválnak a közös mozgásos tevékenységek, vagy a barátok bevonása. Tarthattok pizsama partit vagy mozizást a kicsik barátaival. Ilyenkor a lehető legrövidebb időre kerüljenek elő a kütyük. Maximum egy-két fotó erejéig. Aztán irány a kertbe, a tábortűzhöz vagy társasozni, esetleg a pattogatott kukoricáért, mert itt a mesélés ideje.

A lényeg, hogy ha megteheted, már piciként szoktasd ahhoz hozzá, hogy van élet a kütyükön túl, és nagyszerű lehetőségek rejlenek a hétköznapokban a szórakozásra, élményekre, boldogságra.

Tiniknél a telefonhasználat szabályzása már jóval nagyobb fejtörést okoz, de azért még nem teljesen reménytelen a helyzet. Viszont úgy érdemes kialakítani a telefon nélküli programokat, hogy ne érezze ezt senki sem büntetésnek. Ha pedig semmilyen körülmények között nem tudod megmagyarázni, hogy a telefon nélküli időtöltés nem bünti, törekedj arra, hogy megértesd vele az online jelenlét kockázatait. Beszélgessetek arról, hogy nem szabad bárkinek, bármit elárulnia magáról, és sose menjen bele olyasmibe még az interneten se, ami kellemetlenséget okoz neki. Ugyanakkor érdemes ezeket az információkat úgy a tudtára adnod, hogy ne rémiszd meg, és ne lépd át a személyes „tini” terét. Azaz hallgassátok meg egymást, és biztosítsd arról, hogy bármi gondja akad, Veled nyugodtan megoszthatja.

Telefonmentes esemény a hazában

A telefonhasználat szabályzása otthon kezdődik. Ez azt jelenti, hogy jó, ha legalább naponta egy olyan eseményetek van, amikor leteszitek a telefonokat. Igen, vonatkozzon ez mindenkire, ne csak a gyerekekre, hanem a szülőkre is. Ilyen alkalom lehet például a vacsora, amikor együtt vagytok és beszélgettek. Ekkor senkinek, nekünk felnőtteknek sincs szükségünk a telefonokra.

Amint az látszik, a téma nem egyszerű, de némi leleményességgel fel lehet állítani mindenki számára elfogadható határokat. Főként akkor, ha együtt találjátok ki a szabályokat, kompromisszumokat, netán jutalomrendszert.