Így hat gyermekedre, ha cicát tartotok

2022. nov. 27. Farkas-Csamangó Tekla

Habár sokan fenntartásokkal kezdik kezelni az állatokat, ha baba érkezik a családba, valójában egy kis odafigyeléssel rengeteg előnyre tehet szert gyermeked, amennyiben van háziállata. A cicák pedig különösen jó hatással lesznek majd rá. Nézzük is meg, miért előnyös a cicatartás.

Egy macska igazi individuum, saját akarattal és határokkal, amit mi, emberek csak nehezen befolyásolhatunk. Éppen ezért nemcsak szeretetre és odaadásra taníthatja a kicsiket, hanem kitartásra, leleményességre és elfogadásra is. Ugyanis egy cicus akkor engedi, hogy simogassák, ha ahhoz valóban kedve van. Csemetédnek tehát meg kell tanulnia és el kell fogadnia, hogy az életben előfordul, mások akarata érvényesül. Bármennyire is szeretné ő simogatni, szeretgetni a cicust, ehhez a macsek engedélye, beleegyezése is kell. Vagyis a macskák tökéletesen edzik a türelmet. Ugyanakkor mást is képesek a picik – de még a felnőttek – tudtára adni, anélkül, hogy megszólalnának. Ez pedig az eredetiség.

A macskák elősegítik a jellemfejlődést

Mindabból, hogy nincs két egyforma „cicaszemélyiség” az következik, hogy megmutatják a kis gazdáknak, igenis megéri egyedinek, eredetinek és önmaguknak lenniük. A legjobb az egészben pedig, hogy ezt nonverbális jelekkel közlik. A gyerekek az együtt töltött idő alatt fognak rájönni arra, hogy a cicáknak igazuk van. Hogy lehet tőlük tanulni és a simogatást ki kell érdemelni. Ezzel párhuzamosan nőhet majd lurkód önbizalma, és bizony néhány egészséges boldogságpraktikát is elleshet kis kedvencétől.

Emellett gyerkőcöd előbb-utóbb egészen biztosan ráérez arra, hogy cicával az élet a kölcsönös tiszteleten alapszik, mert a macskák nem tűrik jól a túlszeretést, nyüstölést, piszkálást. Így a későbbiekben gyermeked – tudatosan vagy tudat alatt – alkalmazza a tisztelet megadását és fogadást emberi kapcsolataiban is. Ám érdekes kérdés, hogy miért is érti ezeket a jeleket jobban, mint azokat, amiket Te küldesz felé, vagy, amit kimondasz.

A szakemberek ezt úgy fogalmazzák meg, hogy a kisgyermekekben sokkal intenzívebben élnek még a – már emlegetett – nem verbális jelek. Emiatt ők a nem kimondott dolgokat könnyebben érzik és értik. Mivel a macskák csak így, kimondatlanul tudnak kommunikálni, nem meglepő, ha megfelelő lesz köztük az összhang, és érthetővé, elleshetővé vállnak a doromboló gombócok tulajdonságai, válaszai.

A macskák egészségesebbé teszik az embert

A cicatartás másik áldásos hatása, hogy az egérvadászok nem pusztán a rágcsálókat űzik el messzire a háztól, udvartól, hanem a stresszt is. Vagy legalábbis jelentősen mérséklik azt. Hiszen, ha jó a gazdi és a macska között a kapcsolat, vagyis megvan a kölcsönös tisztelet, egy-egy simogatás alkalmával, mind az ember, mind pedig az állat feltöltődik. Mindkettőjük számára örömtelik lesznek ezek a pillanatok. A gyerekekre nézve ez hatványozottan igaz. Mert nekik még inkább szükségük van egy kis társra a hétköznapokban, őrájuk még fokozottabban hatnak a különböző változások és bizonytalanságok. Ezért egy kis cicaszeretet valódi felüdülés a számukra. A dorombolásról nem is beszélve.

Kutatások bizonyítják, hogy a dorombolás nem csak a macska szervezetében termel endorfint, hanem annak az embernek a testében is, aki hallja. Az endorfin, más néven boldogsághormon a lehető legjobb fájdalomcsillapító. Ugyancsak csökkenti a stressz hormont, mindeközben elősegíti a vérkeringés javítását, hisz helyreállhat a vérnyomásunk.

Cicatulajdonosok sokszor számolnak be arról, hogy egy munkanap végén kiegyensúlyozottabbnak érzik magukat, ha macskájuk társaságában töltenek legalább egy kis időt. A gyerekek is szeretnek velük lenni, mert a pihenés és a lustálkodás cicával a legjobb. Ráadásul mindannak ellenére, hogy a macskák a saját fejük után mennek és szeretnek napot lopni, szívesen játszanak is. Ha a gyerkőc elég teret ad nekik, könnyen játszópajtásukká válhat.

Persze a játékot, amíg kicsi a gyermeked, érdemes figyelemmel kísérned. Főleg azért, mert a macska – mint, ahogy azt megírtuk – nem a legtürelmesebb állat. Amennyiben bizonytalan lennél, mit is tegyél babád érdekében, olvasd el a Baba és a háziállat című cikkünket, mert sok megfontolandó tippet kaphatsz.

A cicatartás tehát sok szempontból nagyon hasznos mindkét fél számára. Ha a macska legalább némileg megőrizheti függetlenségét, örök barátság is kialakulhat kis gazdája és közte. Érdemes azonban bizonyos tisztasági szabályokra odafigyelni, és például a homokozótól távol tartani a macskákat. Különös tekintettel az idegen állatokra. Ám mindig csak körültekintően és állatbarát módon.

Amennyiben van elég terünk, garantáltan élvezni fogják kicsik és nagyok, valamint a cicák is az életet. Ám egyesek szerint a macska az az állat, amelyik lakásban is kitűnően megfér.