Hogyan változik meg az életünk a pici megérkezésével

2021. júl. 07. Bálint Ildikó

Szülőként izgatottan várjuk a percet, amikor a kórházból hazaérkezünk a kisbabánkkal. Tudjuk, hogy egy új életszakasz veszi kezdetét, ami tele lesz kihívásokkal, örömteli percekkel és olykor nehézségekkel. Korábbi megszokott életritmusunk felborul, új szabályok születnek és új kötelességeink átírják a korábbi életünket.

Az életünk gyökerestől felfordul

Már a terhesség időszaka is izgalmas és újdonságokkal teli élethelyzet, de amikor az újszülött kisbabánk birtokba veszi saját kis birodalmát, onnantól kezdve fenekestől felfordul az életünk.

Korábban valószínűleg volt egy napirendünk, amit jó esetben közösen alakítottunk ki a párunkkal. Ebben sikerült megteremteni a munka-magánélet egyensúlyát. Édesanyaként az egyik első nehézség, amivel szembe kell néznünk, hogy a korábbi hétköznapjainknak, amik munkából álltak nem léteznek többé, helyette napi 24 órában gondoskodnunk kell az a kisbabánkról. Ezt az átállást sokan nehézségként élik meg. Felmerülhet annak az érzése, hogy az élet kizárólag a mosás-főzés-pelenkázás-takarítás-etetés körül forog. Hiányérzet, a korábbi életünk utáni űr tátonghat körülöttünk.

Ennek a betöltésére meg kell próbálni megteremteni azt az én időt, amit mindenki azzal tölt, ami számára fontos, legyen az olvasás, vagy bármilyen kikapcsolódás. Mindent el kell követni annak érdekében, hogy rendszeres időközönként ez biztosított legyen, ebben bátran kérhetjük párunk segítségét. A szabad perceinkben akár tarthatjuk a kapcsolatot a régebbi kollégákkal, akiktől információt gyűjtünk, akár a munkahelyi dolgokkal kapcsolatban, akár csak átbeszélni a folyosói pletykákat. Ettől úgy érezhetjük, hogy kicsit újból részei vagyunk a munkahelyi eseményeknek.

Fordíts időt a másikra

Sok pár szokott panaszkodni, hogy miután gyermekük született egyszerűen nincs idejük egymásra, és egyre jobban elhanyagolják egymást. Mindenkit óva intek attól, hogy hagyja a kapcsolatát azon elvéreztetni, hogy nincs idő a másikra. Igen, sokszor nehéz romantikus pillanatot csempészni az életünkbe, már egy gyerkőc mellett is, nem beszélve arról, hogy ha többen vannak.

De azon kell lenni minden erővel, hogy ne hagyjuk kihűlni az érzelmeket és ne veszítsük el a párunk. Mert nem csak az anyának, az apának, hanem a gyerekeknek is rosszat teszünk azzal, ha azt érzik, hogy apa és anya nincsenek harmonikus kapcsolatban. És megérzik. Nem csak a nagyobbak, hanem az egészen kicsi gyerekeknek is van orruk ahhoz, hogy észrevegyék, ha valami nincs rendben.

Mindkét félnek tenni kell azért, hogy legyen idejük egymásra, ha este, akkor este. Még akkor is, ha legszívesebben összeesnél az ágyba annyira kimerült vagy. Próbálj meg úrrá lenni a fáradtságon és meghitt, tartalmas perceket együtt tölteni pároddal.

Gyermeked születése után úgy érezheted, hogy a dolgok nincsenek a régi kerékvágásba és már nem is lesznek többé. És ez minden bizonnyal így van. Más rutinfeladatok, más napi teendők alakulnak ki. Míg korábban gond nélkül beültél egy kávéra a barátaiddal, innentől lehet, hogy csak a játszótérig jutsz el. Míg korábban volt időd sminkelni, hajat belőni, most örülsz, ha mindent bepakoltál a pelenkázó táskába. Míg korábban minden a helyén volt a lakásodban, most örülsz, ha nem esel hasra egy játékban.

De az életed épp ezektől a változásoktól szép és tartalmas! Olyan örömteli perceket tölthetsz a gyermekeddel, amelyek feledtetik azt, hogy a hajad vagy a sminked épp nincs bombaformában.