Hogyan tehetjük könnyebbé az óvodai beszoktatást?

2022. aug. 30. Bálint Ildikó

Egyaránt nehéz tud lenni gyerekként és szülőként is az első igazi próbatétel, amikor külön kell válni a kisgyereknek az édesanyjától. Gyermekként hirtelen megszűnik az a biztonság, amit az élete első 3 évében megkapott, a tudat, hogy anya mindig ott van, rá mindig lehet számítani. Anyaként, pedig el kell fogadnunk, hogy gyermekünk abba a korba lép, amikor már nemcsak mi vagyunk számára a fontosak.

Nézzük, mit tehetünk azért, hogy minél kevesebb könnycsepp hulljon és se a gyerkőc ne pityeregjen, se mi, szülők.

Így könnyítsd meg az óvodakezdést

Az elválás, az óvoda megkezdése egyszerre törvényszerű és kötelező, annak, aki adott év augusztus 31. napjáig betölti a 3. életévét.

Ez alól nincs kibúvó, így érdemes előre felkészülni, hogy amikor eljön az ideje, ne derült égből villámcsapásként érjen bennünket.

Biztos te is láttál már patakzó könnyekkel küszködő kisgyermeket az óvoda első heteiben, aki egyre csak az édesanyjáért sír. Jó esetben az óvónők ezt már profin tudják kezelni, de még akkor is nehéz helyzet. Viszont sokat segíthetsz azon, hogy veletek ez ne történjen meg.

2-2,5 év kor körül kezd el megérni egy gyermek arra, hogy megbeszélhessük vele, hogy hamarosan ő is óvodás lesz. Ha nagyobb testvére van, aki szintén oviba jár, akkor ez persze sokkal könnyebb, de ha nincs, akkor is van lehetőségünk, hogy a mindennapokba becserkésszük a gondolatát az ovikezdésnek.

Ebben a legnagyobb segítségünkre lehetnek a mesék. Szeretnék néhány példával is élni, ami az én gyerkőceimnél nagyon bevált és nagyon szerették, mind óvoda előtt, mind óvodás korban.

Az egyik, Szabó Ágnesnek a Tulipán Csoport mesesorozata. Már több, mint 20 kötetnél jár, mindennapi óvodás történeteket dolgoznak fel, egy kis varázslattal, humorral fűszerezve, maximálisan a gyerekek nyelvén. Minden óvodásnak őszintén ajánlom.

A másik, Vadadi Ágnesnek témába vágó könyvei, mint a Leszel a barátom, Ákos óvodába megy. Zseniálisan feldolgozza a gyerekek félelmeit, az új közösségbe való beszokás, az ismeretlentől való félelmet.

A mesék igazán jó táptalajt adhatnak a közös beszélgetéseknek, amelyek során megbeszéljük gyermekünkkel, hogy mi vár rá, ha igazi nagy óvodás lesz. Részletesen beszéljük át vele, hogy milyen klassz hely az óvoda, milyen lehetőségek, mennyi játék vár rá és persze mennyi barátja lesz majd.

Jó esetben sikerül felkeltenünk a gyermeki kíváncsiságát, és ahelyett, hogy félelemmel gondolna az óvodakezdésre, inkább vágyakozással telve lesz az új, az eddig nem ismert dolgok felé.

Amikor eljön az ovikezdés ideje, szerezzük be közösen a szükséges felszerelést, engedjük, hogy ő válassza ki, miből milyent szeretne, hogy ezzel is fokozhassuk a vágyakozását.

Nagyon fontos a gyermek érzelmi biztonsága, hogy ne féljen az óvónéniktől. Mutassuk ki, hogy mi maximálisan megbékéltünk a helyzettel és tudjuk, hogy ő jó helyen lesz. Semmiképp se lássa azt rajtunk, hogy aggódunk, mert akkor ő is aggodalommal lesz tele.

A kezdetektől neveljük gyermekünket önállóságra, hogy képes legyen egyedül is boldogulni mindabban, amiben az életkora lehetővé teszi és sokkal könnyebben fog menni az elválás az óvoda kapujában.