Hogyan öltözzünk a munkahelyen

2021. nov. 09. Lebán Csenge

Magabiztos, szabad szellemű emberek általában nem törődnek azzal, ki mit gondol róluk, a személyiségükről, vagy akár az öltözködésükről. Azonban van egy kivétel, ahol még a legmagabiztosabb és legöntörvényűbb embereknek is érdemes figyelni arra, hogy mit vesznek fel: a munkahely. Ott igenis számít, hogy ki mit gondol, legalábbis a főnök mindenképp. Hiszen ott keresed a pénzed, amiből élsz.

Az alapvető dress code persze nem minden munkahelyre vonatkozik. Szakácsként nyilván nem kell az ilyesmit betartani. De a legtöbb irodai munkában azért érdemes tisztában lenni nőknek és férfiaknak is azzal, hogy hogyan öltözködjenek.

Ami a legfontosabb, az az igényesség. Alap dolog mindkét nem esetében. Ez azt jelenti, hogy az ing ne legyen gyűrött, a cipő ne legyen sáros (persze egy esős reggelen az irodába érkezve ez nem bűn, de igyekezzünk minél előbb letakarítani), a hajunk, bőrünk és körmeink legyenek ápoltak. Az utóbbiak sem a fodrász által készített frizurát, mindig frissen kozmetikázott arcot és a drága manikűrt jelentik. Csupán mossunk hajat, ha már szükséges, mossunk arcot reggelente, és körmeink mindig legyenek tiszták és ne túl hosszúak.

A nőknek a következő dolgokra kell figyelniük


Kerüljék a rikító színeket! Nagyon szép a piros ing, de nem a munkahelyre, sokkal inkább a szombat esti bulira. Az irodába öltsenek inkább halvány színű ingeket, blúzokat, hasonlóan halvány blézerrel, kosztümmel. A fekete blúz és blézer természetes elfogadható, de soha nem együtt. Ez alól kivétel lehet, ha sajnálatos módon gyászolnak, de másként a fekete ruhadarabot világossal illik párosítani. Fehéret szintén, különben úgy nézhetnek ki, mint egy ápolónő. Bőr ruhát egyenesen tilos felvenni. Egyszerűen nem munkahelyre való. Ebbe beletartozik a dzseki is, melegebb időben ballonkabátot, hidegben pedig szövetkabátot válasszanak inkább.
A szoknya általában alapdarab az irodában dolgozó nők számára, azonban télen, hidegebb időben megengedhető a vászonnadrág is, de semmiképpen sem farmer. Szoknya esetében figyeljenek a hosszra! Egy picivel a térd fölé, vagy éppen térdig érő szoknya az ideális. A rövidebb a kivágott dekoltázzsal egyetemben közönséges hatást kelthet, a hosszabb pedig már nem épp divatos.

A cipő is fontos darab. Télen persze ideális a csizma, nyáron viszont kerüljék a szandált! Egyrészt azért, mert a legtöbb esetben a harisnya kötelező, és nem szép, amikor a harisnyás lábujj kilóg. Másrészt pedig azért, mert amúgy sem szabad, hogy kilógjon! Körömcipő a megfelelő választás, azokból is a közepesen magas sarkú.

A kiegészítőkre is fontos odafigyelni: egymáshoz passzoló ékszereket válasszunk, és abból se túl sokat. A kevesebb néha több, két egymáshoz illő, kisebb, visszafogott ékszer szebben mutat, mint sok, nagy darab.

A férfiaknak is akad, mire odafigyelni

A legfontosabb, hogy semmiképp ne múlják felül a főnöküket. Ez azt jelenti, hogy ne viseljenek drágább öltönyt vagy cipőt. Persze, ne essenek át a ló túloldalára, az igényességet meg kell mutatni. Ebbe tartozik a vasalt ing, amit sosem érdemes elmulasztani.

Farmert csak akkor húzzanak, ha mások is azt hordanak, ellenkező esetben maradjanak a dress code által előírt típusnál. Manapság nem ritka, hogy a férfiak zakó alá pólót vesznek, azonban ez jobb, ha egyszerű fehér vagy fekete. Feltétlenül kerüljék a vicces feliratos pólókat, mert az munkahelyre rendkívül ízléstelen.

A pólóhoz nem is lehet, de inghez sem muszáj minden nap nyakkendőt venni. Bőven elég olyankor, amikor fontosabb eseményre vagy ügyféllel való találkozásra kerül sor. Ilyen esetekben pedig válasszanak egyszerű, nem túl nagyméretű, nem mintás darabot, ami lehetőleg jól passzol az övhöz, cipőhöz. Ezekből érdemes összeállítani szetteket, amiket cserélgethetünk, így nem lesz unalmas az öltözékük akkor sem, ha egymáshoz hasonló zakókat, nadrágokat részesítenek előnyben.

Ezek voltak a legfontosabb szabályok, amiket javasolt betartani. Viszont ami még ezeknél is fontosabb, az a kényelem. Mindig figyeljünk arra, hogy a munkaruhában ne feszengjünk, mert az eltereli a figyelmünket a feladatunkról és egész nap kellemetlenül érezhetjük magunkat benne.