Hogyan öltözzünk a munkahelyen, hogy a gonosz mostoha ne bőszüljön fel?

2021. aug. 08. Tollas Tímea

Ez az őszinte hangvételű cikk nem fog dajkamesékbe ringatni, sőt! Amennyiben Hamupipőke csodás átváltozásáról vagy báli ruhájáról szeretnél olvasni, rossz ajtón kopogtatsz. Vagy talán mégsem?

A következőkben igyekszem minél inkább kihangsúlyozni a munkahelyen bennünket ért bántásokat, sértéseket, amelyek többségében nem jogosak. Miből fakad legtöbbször az ellenszenv és az unszimpátia? Tapasztalatból beszélek, amikor azt mondom: az öltözködésünkből! A viselkedésünk vagy a hozzá állásunk csupán másodlagos szerepet játszik ebben a szarkasztikus, ám annál őszintébb kis történetben.

Tegyük fel a következő helyzetet: A hétvégén úgy döntöttél, hogy végre megleped magadat valami széppel a nagy hajtás után. Mivel jó benyomást szeretnél kelteni az új, vagy éppen a már kőkorszakinak mondható munkád során, ezért az első, amihez ösztönösen nyúlnál, nem más, mint a ruhád. Amennyiben olyan környezetben dolgozhatsz, ahol nincs előírva semmilyen egyenruha, szerencsésnek mondhatod magad. Vagyis, elsőre sokan látjuk így, a környezetünket is beleértve. Azonban, ahogyan telik-múlik a vállalatnál vagy bármilyen nemzetközi, esetleg kisebb cégnél töltött idő, szépen lassan rá kell, hogy ébredjünk: tévedtünk. Mégpedig hatalmasat.

A gonosz mostoha és a munkahelyi dress code

Számodra is ismerős az a kényelmetlen szituáció, amikor a pihentető hétvégi relaxálás vagy éppen fárasztó takarítós-lomtalanítós aktív pihenés után hétfőn enerváltan, de ugyanakkor nagy igyekezettel befáradsz a munkahelyedre? Az öltöző szekrényed kulcsával bíbelődsz és azon töprengsz, vajon jól tetted-e, hogy a mai napra a hétvégén megvásárolt babakék kosztümkabát szettedet hoztad felavatni? Miközben a puha, komfortos anyagba bújtatod a végtagjaidat, bizonytalanság lesz úrrá rajtad.

Amikor az öltözőben lévő tükör elé lépsz, azonnal elfognak a keserű kétségek. Minden, amit a plázában történő vásárlás során csinosnak vagy elegánsnak éreztél saját magadon, az most furcsának és kellemetlennek tűnik. Nem a tükör hibája és nem is éppen a tiéd, hanem a munkahelyedé!

Folyamatos elvárásoknak megfelelni ugyanis sosem volt könnyű. Azonban szembesülni azzal, hogy édes mindegy, hogy talpig fekete, elegáns szettben vagy éppen egy kicsit színesebb ruhában jelensz meg az irodában, mindenki tekintete rád szegeződik a legnegatívabb értelemben, nem egy leányálom. Pláne, hogyha ennek még hangot is adnak a munkatársaid vagy a főnököd. Vizslató, lealázkodó tekintettel mér végig, majd vagy félrehív a privát kis irodájába, vagy rosszabb esetben a többiek előtt aláz porig az aktuális ruhád miatt. Te meg csak pislogsz, közben pedig érzed, hogyha nem rohansz ki minél előbb a mosdóba, akkor a könnyeid visszatarthatatlanul kicsordulnak.

Egyediség és önkifejezés? Álmodban!

Szívszorító és mellbevágó, ugyanakkor sajnos igaz kijelentés következik: A munkahelyeden az egyéniséged és a különlegességed mindenkit hidegen hagy. Sőt, lesz olyan, akit csak bosszantani fog és bizony, ahányszor csak meglát téged, felhergeli magát.

Mindegy, hogy betartottad az előírt öltözködési szabályokat vagy sem. Sosem erről szól valójában a sok negatív komment, hanem ennél jóval többről. Természetesen a külső megjelenésünk nagyon fontos, hiszen ez az első, amellyel a többi ember szembe találkozik. Egyfajta mázként burkol be minket, akár tetszik, akár nem. Megítélnek miatta és következtetéseket vonnak le. Rólunk. A jellemünkről. Mindenről. Hogy egyáltalán nem ismernek? Az sajnos nem számít.

Ami neked csak egy kék blézer vagy egy elegáns hajpánt, az nekik egy kényes kis szempilla lesz, amelyet nem tudnak reggel óta kitörölni a szemükből. Bárhogy is próbálkoznak, makacsul ott ragad és kapaszkodik. Nos, Te is éppen ilyen lehetsz a főnököd vagy a többi munkatársad szemében, amikor üde lendülettel csak úgy belibbensz a szürke irodába és leülsz az asztalodhoz. Ne aggódj, van rá megoldás! Az egyéniségeden és a személyiségeden nem kell változtatnod, csak a külső csomagoláson.

TOP 4 tipp: Hogyan öltözködj a munkahelyen?

Az alábbi szempontokat figyelembe véve könnyebben veheted majd az akadályokat öltözködés téren. Ne feledd: bárhol is dolgozz, bármilyen munkád is legyen, megérdemled, hogy jól érezd magadat abban, amiben vagy!

1. Kerüld a kihívó, rövid ruhadarabokat!

Az emberek sajnos nagyon előítéletesek, így nem árt óvatosan összeválogatni a munkahelyünkre szánt felsőket, nadrágokat vagy éppen szoknyákat. Amennyiben szoknyát szeretnénk viselni, piros betűs szabály, hogy legalább a térdünk felé érjen egy ujjpercnyivel! Ennél rövidebb már közönséges, kihívó hatást kelthet, ezt pedig ugye nem szeretnénk?

2. Csillogó vagy műbőr anyag? Hagyd otthon!

A flitteres, nagyon kirívó vagy éppen csillogó anyagú ruháidat viseld a hétvégén, amikor a barátaiddal vagy. Munkahelyre ne kockáztasd meg a felvételüket, mert sajnos rajtad fog csattanni az ostor. A műbőr anyag sem tolerálható bizonyos cégeknél, ahogy pár hete leteszteltem. Amennyiben nem akarod, hogy pajzán gondolatokat ébressz a férfi munkatársakban, kerülj minden kérdéses anyagot és textúrát.

3. Hajviselet? Csak természetesen, üzletiesen!

Őszinte leszek: álmomban sem gondoltam volna, hogy a hajjal is lehetnek problémái a főnöknek, hacsak nem a konyhán dolgozunk és belelóg az ételbe. Sajnos számomra még mindig érthetetlen, de bizonyos típusú embereket (főleg nőket egyébként) hihetetlenül bosszant, ha az alkalmazottjuknak váll alá érő, hosszabb haja van. Amennyiben még szőke is, vagy festett árnyalatú, akkor pedig készülhet is az illető arra, hogy ez bizony nem lesz egy fáklyás menet.

Sose festesd át a hajadat, vagy vágasd le csak azért, mert más nem tud mit kezdeni a “ragyogásoddal”! Drasztikus módszerek helyett inkább fogd össze csinos lófarokba, használj egyszerű, letisztult stílusú hajpántot vagy fekete csatokat, hogy ne lógjon a szemedbe a hajtömeg.

4. Ne lógjon ki a bokád a nadrágból!

Újabb klasszikus példa, amellyel szintén nemrég szembesültem: irritáló és nem sugall üzleti, business benyomást, ha a nadrágunkból egy kicsit is kilóg a bokánk vagy látszik a bőrünk. A nadrág legyen mindig sötét színű, egyszerű, minőségi anyagból és érjen le a cipőnkig.

Kicsit tovább gombolyítva és összegezve ezt a képzeletbeli fonalat beláthatjuk, hogy mindannyian piszkos, alábecsült, túlhajszolt “szolgák” vagyunk egy nehéz, sokszor igazságtalan világban. Beosztástól, pozíciótól, etnikai hovatartozástól vagy bármilyen rangtól függetlenül. Akárcsak Hamupipőke. Az ő története tündérmeseként ért véget, vajon a Tiéd hogyan fog végződni? Csakis rajtad áll innentől!

Ragadd meg azt a csillámló üvegcipellőt, vedd fel újra, ha leesett volna a lábadról és folytasd tovább a kalandodat! Onnan, ahol korábban elbuktál.