Hogyan öltöztessük kisbabánkat a különböző évszakokban?

2022. ápr. 09. Bálint Ildikó

Te is azt tapasztalod, hogy az időjárás egyre inkább szeszélyesebb? Sokszor azt is nehéz eldönteni, hogy magunkra mit vegyünk fel, nemhogy kisbabánkra mit adjunk, ahhoz, hogy se melege ne legyen, se meg ne fázzon. És nem csak az időjárásnak kell megfelelni, hanem annak is, hogy kényelmes legyen, amit visel, legyen az a szabadban vagy bent a szobában.

Hogyan öltöztessük kisbabánkat ősszel és tavasszal?

Neked is ismerős az az érzés, amikor alig várod, hogy tavasszal beköszöntsön a jó idő és végre elfelejthesd a sok-sok rétegnyi ruhát, amit olykor kínszenvedéssel és rengeteg erőfeszítéssel sikerült a kisbabádra ráadnod?

De sokszor az is feladja a leckét, hogy a se nem meleg, se nem hideg időben mit is kellene ráadni a kicsire. Be kell takarni vagy sem? Kell kiskabát vagy elég egy pulcsi? Sokszor nehéz dilemma elé állítanak bennünket ezek a kérdések.

Épp ezért célszerű a sétákat a késő délelőtti vagy kora délutáni időszakra időzíteni, amikor már kellemesebb az idő. Ekkor is törekedni kell a réteges öltözetre. Alapviselet a body (vagy kombidressz néven is ismerheted). Erre jöhet egy rugdalózó, majd egy vastagabb pulóver. Ha kapucnis a pulóver, akkor az akár a sapkát is helyettesítheti. Egy napsütéses kellemes napon ennél nem is kell több.  Amennyiben az idő kissé szeles vagy kiszámíthatatlan akkor egy széldzseki vagy mellény, ami még jól jöhet.

A kis sapka mindig legyen kiegészítő, mivel a kisbabák feje még nagyon érzékeny. Érdemes megjegyezni, hogy a kisbabák fejét mindig védeni kell. Nyáron a melegtől, más évszakokban pedig a hidegtől, széltől. Persze mindig az időjárásnak megfelelő vastagságú sapkát válassz. Ősszel és tavasszal elég egy kis vékony sapka is, nem szabad túlzásba esni, mert az sem jó, ha megizzad a sapka alatt.

Hogyan öltöztessük kisbabánkat télen?

Legyen bármilyen hidegek odakint, a levegőzésnek a babával mindennaposnak kell lennie. Úgy tartják, hogy a baba fejletlen hőháztartása miatt hideg idő esetén eggyel több réteg szükséges rá, mint, amiben mi jól érezzük magunkat.

A ruházat kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy a megfelelő mozgástér biztosított legyen a kicsi számára, semmiképpen ne legyen akadályozva a szabad mozgásban. Az utolsó rétegnek a legpraktikusabb a bundazsák, mert abból garantáltan nem lesz kint a sem a lába, sem a kis háta. A sapkát úgy válasszuk ki, hogy a fület teljesen takarja. Ebben a korban nem ajánlott még a sálak használata, mert könnyen a szája elé kerülhet, ami több szempontból sem jó. A kis kesztyű használata javasolt, ebből a legpraktikusabb, ha olyat választunk, ami be van fűzve egy zsinóron az overálba, mert akkor nem tudjuk elhagyni és mindig kéznél lesz.

A legegyszerűbben úgy tudod ellenőrizni, hogy nem-e öltöztetted túl vagy alul a babát, hogy megnézed a tarkóját vagy a hátát. Ha izzadtnak érzed, vagy hidegnek, akkor valami nincs rendben.

Hogyan öltöztessük kisbabánkat bent a szobában?

A legfontosabb a benti viselet kiválasztásánál, hogy minél inkább kényelmes legyen. Teljes szabadságot adjon a mozgásban, véletlen se érezze feszélyezve a baba magát benne.

Erre nagyon praktikus viselet lehet egy hosszú ujjú body egy kantáros rugdalózóval kiegészítve. Ideális választás szobahőmérsékletre és kényelmes viselet is. De rugdalózó helyett persze lehet nadrág és zokni kombináció is vagy harisnya. Csak figyeljünk arra, hogy a nadrág ne legyen gumis derékkal ellátott, illetve gombos, hogy ne tudjon szorítani, nem beszélve arról, hogy naponta hányszor le kell venni, ezért nekünk is egyszerűbb, ha gyorsan le-fel vehető.

Aludni szintén a body a legpraktikusabb, mert az fogja a legjobban a pelenkát, így a „balesetek” megakadályozásában segít. Ehhez hálózsákot társíthatunk.

Arra mindig figyelj, hogy inkább nagyobb legyen egy kicsit a kiválasztott ruha, semmint kisebb. Felhajtani még mindig jobb megoldás, mint, hogy a kicsi ne érezze jól benne magát, és emiatt akár nyűgösködjön egész nap.