Hogyan előzhető meg a terhességi cukorbetegség?

2021. máj. 31. Diós Anita

A terhességi cukorbetegség a diabétesz egy típusa, amely kifejezetten a terhességhez köthető. Megelőzni ugyan teljes bizonyossággal nem lehet, de a kockázat jelentősen csökkenthető életmódváltással, illetve néhány fontos szabály betartásával.

A terhességi cukorbetegség szerencsére továbbra sem tartozik a nagyon gyakori betegségek közé, azonban az emberek életmódjának, táplálkozásának változása miatt egyre többeket kezd érinteni. Az amerikai betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint a terhességek 2-10 százalékában jelentkezik az Egyesült Államokban a diabétesz ezen formája éves szinten.

Nincs olyan módszer, amivel tökéletesen kizárható a betegség megjelenésének lehetősége, azonban a kockázatok igen nagymértékben csökkenthetőek néhány alapvető életmódbeli változással.

Az egyik legfontosabb a terhességet megelőzően az egészséges testsúly elérése. Egy 2018-as, 10 év adatait összegző tanulmány szerint a túlsúly jelentős kockázati tényező volt a terhességi diabétesz kialakulásában, míg egy másik tanulmány a 25-ös feletti BMI értéket kapcsolta össze a betegség kialakulásának nagyobb kockázatával.

A fogyás persze nem mindig egyszerű, de önfegyelemmel, a megevett ételek mennyiségének pontos nyomon követésével, az egészséges ételek választásával, a megfelelő folyadékbevitellel, és persze a kellő, rendszeres testmozgással az esetek legnagyobb részében sikert lehet elérni. Ha nem is azonnal, de néhány hónap alatt már szembetűnő lesz a változás.

A testmozgásról ugyan már szó esett, de azért érdemes elidőzni kicsit itt, mert a sportos, aktív életvitel nemcsak az elhízásnak lehet az ellenszere, de az inzulinra is érzékenyebbé teheti a szervezetet, ezáltal segít szabályozni a vércukorszintet.

Nem kell nagyon megerőltető sporttevékenységre gondolni – a gyakori séta, kerékpározás, a lépcsőzés liftezés helyett, a jóga, az úszás, a kirándulás és a kutyasétáltatás mind olyan apróságok, amelyek általában könnyen beiktathatóak a mindennapokba. Naponta legalább fél óra közepes intenzitású mozgással már sokat lehet tenni a terhességi cukorbetegség elkerüléséért a teherbe esés előtti hetekben, hónapokban.

A terhes nők azonban lehetőleg mindig kérjék ki orvosuk, nőgyógyászuk véleményét is arról, hogy mennyi, s milyen testmozgás egészséges és biztonságos rájuk és születendő babájukra nézve!

Ugyancsak szó esett már a megfelelő táplálkozásról, ami – a testmozgáshoz hasonlóan – szintén nem kizárólag a megfelelő testsúly elérése miatt fontos. A teljes kiőrlésű gabonák, a halak, a tofu, a sovány baromfihúsok, a magvak, a diófélék, bizonyos növényi olajok, a zöldségek, a gyümölcsök és a sovány tejtermékek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a vércukorszint állandó és egészséges legyen.

Kerülendőek azonban a feldolgozott élelmiszerek (például chipsek, felvágottak, füstölt húsok, fagyasztott készételek), a cukros üdítőitalok, a hozzáadott cukrot tartalmazó gyümölcslevek, és természetesen az energiaitalok is.

A fentieken túl nem szabad elhanyagolni a nőgyógyásznál tett látogatásokat sem, hiszen a terhességi diabétesz korai kiszűrése lehetővé teszi, hogy hamar kezeljék az állapotot.

Noha mindenkinek érdemes odafigyelnie az életmódjára, vannak, akiknél nagyobb eséllyel alakul ki a terhességi diabétesz. Kockázati tényező a túlsúly, a korábbi terhesség alatt jelentkező cukorbetegség, valamint az is, ha valakinek valamely közeli családtagja 2-es típusú cukorbetegségben szenved. Bizonyos származás (például afrikai, indiai, hispán) is hajlamosabbá tehet a betegségre.

Aki úgy látja, hogy ezek alapján kockázati csoportba tartozik, érdemes talán még nagyobb figyelmet fordítania az egészséges életvitel kialakítására. Mindazonáltal, a helyes táplálkozással és bőséges testmozgással csak jót tehetünk magunkkal, így mindenkinek hasznára válhatnak a fentebb sorolt tanácsok.