Heves fellángolások a munkahelyen – így ne égesd meg magad!

2021. jún. 22. Tollas Tímea

A nagyvállalati, sokszor szürkének és mérhetetlenül monotonnak tűnő irodai légkörben születnek sokszor a legnagyobb szerelmek. Köztudott, hogy mindannyian a tiltottra vágyunk a leginkább, méghozzá a leghevesebben. Valószínűleg már ősidők óta belénk van kódolva, hogy minél inkább tiltanak vagy óvnak valamitől, mi annál jobban érezzük az erős késztetést, hogy a magunkévá tegyük.

Egyfajta lázadásként is felfogható és értelmezhető ez a viselkedés, azonban én ennyire messzire nem mennék el, hanem inkább a munkahelyi környezetben keresném a hibát. A silány, ingerszegény iroda ugyanis, ahol a mindennapjainkat töltjük, nincs ránk túl ösztönző hatással. Ha pedig a szerelemről és a szexualitásról beszélünk, akkor meg aztán pláne nem gondolhatnánk naivan. Azonban tekintsünk kicsit távolabbra, hogy jobban rálássunk erre a kényes helyzetre. Azokkal a munkatársainkkal, akikkel több hónapja vagy akár éve együtt dolgozunk, összesítve sokkal több időt töltünk egész életünkben, mint a szeretteinkkel.

Következésképpen a feleségünk, férjünk vagy éppen az élettársunk elképzelhető, hogy nem ismeri bizonyos oldalainkat, amelyeket a velünk együtt dolgozók viszont igen. Nyilván más személyiségünket és hangunkat vesszük elő a munkahelyi környezetben és máshogy viselkedünk otthon is, az intimebb légkörben, azonban a konklúzió mindig ugyanaz: egy idő után azokhoz az emberekhez kezdünk el igazán vonzódni, akikről úgy gondoljuk, hogy jobban ismernek, vagy több időt töltenek velünk.

Egy mindent elsöprő késztetés markában

Zsigerileg, szinte ösztönből jövő elemi vággyal kezdjük igényelni a sármos kollégánk vagy éppen a dekoratív asszisztensnőnk társaságát. Nem szándékosan tesszük, sokszor nem is gondolkozunk józan ésszel, csak hagyjuk, hogy megtörténjen, aminek meg kell. Szabad utat engedünk az érzéseinknek és a testünk késztetéseire hallgatunk. Ettől a ponttól vagyunk nehezített helyzetben, ahonnan csak nehezen van kiút.

Elkezdődik a kísértés. A vágyakozás egy olyan ember iránt, aki tabu téma kellene, hogy legyen a számunkra. Egyik pillanatról a másikra azzal szembesülünk, hogy már nem igazán érdeklődünk a szerelmünk iránt, elhalványul az a hatalmas tűz, amit egykor iránta éreztünk. Csak a keserű megszokás marad. Ebben a helyzetben pedig elkezdünk egyre inkább vágyódni valaki más iránt, akit minden egyes nap láthatunk. Kezdetét veszi egy ördögi kör és egy csalfa kis játék a munkatársunkkal, akibe egyre inkább belehabarodunk, visszavonhatatlanul. Amennyiben a kiszemeltünk vezető pozícióban van, vagy éppen a közvetlen főnökünk, úgy aztán garantáltan benne vagyunk a fekete levesben. Méghozzá a sűrűjében.

Így küzdd le a fake vonzódás mumusát

Sokszor magunknak is félünk bevallani, hogy valójában nem is a kollégánk iránt érzünk erős vágyat vagy éppen szerelmet, hanem csak egy kis izgalomra vagy egy könnyed, de igazán forró flörtre vágyunk már egy ideje. Ami hiányzik a magánéletünkből, azt így próbáljuk meg pótolni. Pót cselekvéseket alakítunk ki, elhitetjük magunkkal, hogy szerelembe estünk és közben nem látunk át a szitán!

Amennyiben Te is szembesültél már hasonló hamis vonzódással, fogadd meg az alábbi tippeket, hogy ne keveredj újra ebbe az örvényként beszippantó, kényelmetlen szituációba.

Extra tippek

  • Az otthoni állapotokat rendezd elsőként! Koncentrálj a magánéletedre, igyekezz minél több időt együtt tölteni a hétvégén a pároddal. Hidd el, ha a saját házad környékén minden rendben, akkor nem fogsz máshol nézelődni.
  • Ne ringasd magadat hamis ábrándokba! Bármennyire is izgalmasan hangzik a főnököddel folytatott extra titkos kis affér, hidd el, nagyon megbánnád és akár mindkettőtök állásába is kerülhetne ez az “ártatlan” játék. Mérlegelj és aztán cselekedj!
  • Amennyiben valaki erőszakosan viselkedik veled, vagy akaratod ellenére közeledik, azonnal jelentsd a HR osztálynak! A szexuális zaklatás komoly bűn és soha, senki sem köteles tűrni, ezt ne feledd!
  • Mindennek megvan a maga helye és ideje! Munkaidőben a feladataidra koncentrálj, ne hagyd, hogy mások eltereljék a figyelmedet. Sokszor nem is valódi érdeklődésről vagy barátságról van szó az irodában, pusztán unalom űzés tárgyaként keresnek az emberek valakit, akinek elmondhatnak egy disznó viccet vagy csak dicsekedhetnek a korántsem annyira tökéletes életükről.

A fenti tippek megfogadásával és betartásával nem csak kiegyensúlyozottabb leszel majd a munkahelyeden, de garantáltan felismered majd a kétes helyzeteket és megtanulod, hogy a magánélet és a munka két különböző dolog. Nem szabad őket keverni, mert azáltal komoly sérüléseket, nem várt helyzeteket okozhatunk.

A vágy és az unalom pedig sokszor hasonló cipőben jár, így nem árt résen lenni, mielőtt visszavonhatatlan ígéreteket tennénk bárki számára vagy belekezdenénk egy titkos, munkahelyi viszonyba. Tiszteljük meg a másik felet, akivel eddig együtt éltünk és valljuk be őszintén, hogyha valami nem stimmel vagy hiányzik a párkapcsolatunkból. Az első lépés ugyanis az, hogy megfogalmazzuk a problémát, a második lépcsőfok pedig a tenni akarás. Elhatározás és változni akarás nélkül azonban minden apró kis tett kevés. Koncentráljunk a munkánkra és valósítsuk meg a legvadabb álmainkat, azonban ne hagyjuk, hogy a legvadabb álmaink vegyék át teljesen a gyeplőt a munkahelyünkön!