Hazugságok hálójában – bízhatunk-e a nyilvánvalóvá vált füllentések után?

2021. máj. 18. Diós Anita

A párkapcsolat alapja a bizalom. De mi a helyzet akkor, amikor az egyik fél füllentésekkel és hazugságokkal ad okot a kételyekre? Valóban hiba ilyenkor gyanakodni, vagy éppen, hogy szembesíteni kell a füllentésen kapott partnert a viselkedése következményeivel?

Mindenek előtt le kell szögezni, hogy a hazugságok és füllentések a párkapcsolatokban valójában egyáltalán nem olyan ritkák, mint azt gondolhatnánk, és ha ilyesmit tapasztalsz saját kapcsolatodban, nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolnod. Az ellenben nem gond, ha próbálod megérteni, miről, miért hangzott el a valótlanság.

Van, amikor a füllentő csak a konfliktust próbálná kerülni a hazugsággal, míg máskor az önértékelésén érezne csorbát, ha kiderülne az igazság. Különösen a kapcsolat elején, a róla alkotott pozitív kép megőrzése miatt is erre vetemedhet valaki, de előfordul, hogy csak a párját nem szeretné megsérteni.

Amikor a konfliktust hazugság árán is kerülné valaki, vagy ennyire tart önértékelése sérülésétől, gyakran a másik félnek is mélyen magába kell néznie. Vajon kellő érettséggel kezeli-e a konfliktusokat, vagy viták helyett egyszerűen heves veszekedésbe torkollanak az ilyen helyzetek? S nem lehet, hogy éppen ezért nem érzi értelmét párja az őszinteségnek, hanem menekül hazugságba a várható kellemetlenségek elől? És vajon miért tart önértékelése sérülésétől – egyfajta személyiségjegy ez nála, vagy párja rendszeresen azt érezteti vele, hogy hibáival együtt ő már kevésbé szerethető ember?

Természetesen nem a füllentők védelmében íródtak ezek a sorok, de a legtöbbször komplex helyzetről van szó, amelyben mindkét félnek van hová fejlődnie még.

Sajnos előfordulnak olyan helyzetek is, amikor a hazugság kifejezetten mérgező lehet, és a másik fél valójában tökéletesen ártatlan. Aki amiatt hazudik, hogy manipulálja párját, jobb színben tüntesse fel magát, elfedjen bizonyos érzékeny témákat (akár a megcsalást, de kevésbé drasztikusabb helyzeteket is), vagy így büntessen, sajnos nagyon mély károkat képes okozni a kapcsolatban.

Érdemes ilyenkor szembesíteni a hazudozót a viselkedésével és azokkal az érzésekkel, amelyeket azok kiváltanak az átvert félből. Ha továbbra sincs változás, akkor sajnos esetenként érdemes szakember segítségét kérni, vagy komolyan elgondolkozni a kapcsolat jövőjéről.