Háziállatot menhelyről

2020. febr. 11. Szűrös Ivett

Sokan szeretnének otthon valamilyen háziállatot tartani, a leggyakrabban talán a kutya és/vagy a macska mellett döntenek. Sokszor előfordul az is, hogy egy meglévő kedvenc mellé keresnek másikat. Ha megszületett az elhatározás, már csak meg kell keresni, ki kell választani az új családtagot.

Vannak, akik kizárólag fajtatiszta ebet szeretnének. Jó, ha tudjuk, hogy az ilyen, tenyésztőktől származó kutyáknak igen borsos ára van, ám ennek fejében törzskönyvvel, származási lappal és chippel rendelkező, többször oltott, féregtelenített állatot vehetünk magunkhoz. A másik lehetőség, ha az illető megelégszik egy fajtatiszta jellegű ebbel. Ez utóbbiak olcsóbbak, viszont nem rendelkeznek törzskönyvvel, és sok esetben (nem mindig!) olyan szaporítótól származnak, akinek egyedüli célja a minél gyakoribb szaporulat lévén anyagi haszon szerzése. Tehát, jó résen lenni és utánanézni, kitől is tervezzük a fajtatiszta jellegű kölyök vásárlását.

Szerencsére vannak olyanok is, akiknek a kutya fajtája mellékes, így bármilyen ebet családtagként fogadnak, akár az utcáról, menhelyről, esetleg egy ismerős családtól. Sajnos,  Magyarországon az ivartalanítást még ma is sokan félvállról veszik. Faluhelyen, vidéken a nem kívánt szaporulatot születésük után közvetlenül, vagy az azt követő napokban “elintézik”, de gyakori az is, amikor pár hetes korukban kiteszik őket a határban, esetleg egy erdős területen. A kölykök mellett a felnőtt kutyák is sokszor végzik az utcán. Erre is több példa van. Sokan meggondolatlanul vesznek magukhoz állatot, és nem gondolnak bele annak szükségleteibe, vagy csak egyszerűen egy idő után ráunnak. Természetesen olyan is előfordul, amikor betegség, haláleset, költözés, stb. miatt kell megválni egy kutyától vagy macskától, ám ilyenkor is igyekezni kell megtalálni a legmegfelelőbb megoldást az állat elhelyezésére. Hála a különféle menhelyeknek, ideiglenes befogadóknak és önkénteseknek a kóbor, kidobott kutyák, macskák számára is lehetőség nyílhat egy új életre. Emellett vannak különféle fajtamentő egyesületek is, melyek kifejezetten egy fajta (pl. vizsla) segítését tűzték ki célul.

Mielőtt valaki új háziállat vásárlását tervezi érdemes tehát felkeresnie egy-egy egyesület, menhely facebook oldalát, esetleg időpontot egyeztetni a telephelyük meglátogatására. Rengeteg négylábú várja, hogy egy szerető gazdi magához vegye, és ki tudja, a végén talán a látogató mégis inkább az örökbefogadás mellett dönt majd. A menhelyek fenntartásához sok adományra van szükség, így minden pénzbeli (akár az adó %-os felajánlása), természetbeni támogatást (pokrócok, kutyaeledelek) szívesen fogadnak.