Három ok, miért adj saját készítésű ajándékot

2021. dec. 03. Szűrös Ivett

Sajnos a mai elanyagiasodott világban egyre inkább háttérbe szorulnak az igazi, pénzben nem mérhető értékek. Ez pedig az ajándékozás terén is megfigyelhető. Manapság ugyanis sokkal inkább a meglepetés értéke számít, nem pedig az, hogy szeretettel, tiszta szívből adják.

A különféle médiafelületeken is sokszor téma, hogy az egyes alkalmakra mekkora összeget szánnak ajándékokra. Azonban néha az embernek nem árt emlékeztetni magát arra, hogy nem csak üzletekben kapható, kész meglepetések léteznek, de a másik örömére saját kezűleg is lehet valami szépet, hasznosat vagy épp finomat alkotni.

Most nézzünk meg három okot, miért is érdemes saját készítésű ajándékkal meglepni a szeretteidet.

Egyedi

Amikor megfordul a fejedben vagy már el is döntötted, hogy valakinek saját magad által készített ajándékot adsz, egy dologban biztos lehetsz: akár jól fog sikerülni, akár kevésbé, de biztosan egyedi lesz. Az sem számít, hogy egy általad kigondolt és megtervezett meglepetést készítesz, vagy épp egy internetes videóból szerzel ihletet, majd az alapján alkotsz. A lényeg, hogy TE hozol létre valamit, mégpedig azokból az alapanyagokból, melyeket előzőleg gondosan összeválogattál. Épp ezért, ami az egyediséget illeti, egy boltban, „készen” vásárolt ajándék nem veheti fel a versenyt egy általad, a legnagyobb odafigyeléssel készített meglepivel.

Szívvel-lélekkel készül

Először is kitalálod, mit szeretnél készíteni, majd beszerzed az alapanyagokat, végül pedig hozzálátsz a munkához. Igen, mindez bizony sokkal több időbe telik, mint beugrani egy üzletbe, és sebtében megvenni az első „elfogadható” ajándékot. De a saját készítésű meglepetésben épp ez az egyik legszebb dolog. Nem sajnálsz időt és energiát szánni arra, hogy valamilyen egyedi ajándékot találj ki és készíts el. Mindezt megvalósítani pedig képtelenség anélkül, hogy közben beleadnád szíved-lelked. Hiszen mind az alapanyagok gondos válogatása, mind pedig alkotás közben az a szeretett személy jár a fejedben, akinek az ajándékot szánod. Épp ezért igyekszel a legjobbat kihozni magadból, hogy a meglepetés személyre szabott legyen és jól is sikerüljön.

Nem vagy biztos abban, hogy jó ötlet saját készítésű ajándékot adni, mert a kézügyességed, sütési tudományod hagy némi kívánnivalót maga után? Semmi okod az aggodalomra! Hezitálás helyett inkább máris láss neki az előkészületeknek. Ha ugyanis olyan személynek szánod az ajándékot, aki őszintén szeret, az biztosan örülni fog egy általad készített meglepetésnek még akkor is, ha az nem lesz tökéletes, hiszen jól tudja, mennyi munka állhat mögötte – különösen a te esetedben.

Örök emlék lehet

Jellemzően a saját készítésű ajándékokat sokkal nagyban becsben tartja az ember. A süteményekről és az egyéb fogyasztásra vagy használatra (pl. szappan, fürdőgolyó) alkalmas meglepetésekről fotókat készít, hogy ne csak az emlékezetében, de a fényképalbumban is kedves emlékként őrizze ezeket akkor is, amikor már elfogytak. Míg a más jellegű ajándékokat kiteszi otthon (a polcra, falra, stb.) vagy elrakja egy emlékek számára fenntartott helyre. Elég, ha csak a gyermekek által készített meglepetésekre gondolunk, melyeket a szülők, a nagyszülők és a közeli rokonok akár évtizedekig is őrizgethetnek. Nincs ez másként akkor sem, ha egy számunkra kedves felnőttől kapunk saját készítésű ajándékot.

Évekkel később pedig, egy-egy összejövetel alkalmával akár elő is lehet venni ezeket az emlékeket, hogy a családdal és a barátokkal felelevenítsük a régi időket.

Ha nem is minden, de egy-egy fontosabb alkalomkor érdemes saját készítésű ajándékkal (is) meglepni a számodra kedves személyeket. Ezek a meglepetések ugyanis minden esetben egyediek és személyre szabottak, emellett pedig érződik rajtuk a figyelmesség, az, hogy szívvel-lélekkel készültek.