Ha fáradt vagy, aludj te is a babával

2021. júl. 17. Bálint Ildikó

Hol vannak már azok az idők, amikor kényünk-kedvünk szerint pihenhettünk, ha fáradtnak éreztük magunkat. Egy gyermek születésével számtalan változás köszönt be az életünkbe. Az egyik ilyen, hogy kevesebb időd jut magadra, így a pihenéssel töltött idő is kevesebb lesz.

De, ha ügyes vagy és nem sajnálod magadtól (márpedig ne sajnáld) akkor tudsz minden nap egy kis időt lopni magadnak, amíg a kicsi alszik.

Alakítsd ki a napi rutint

A kisbabák és kisgyerekek alvási szokásai időről-időre változnak. Más alvásigénnyel bírnak a különböző fejlődési szakaszokban. De, ha ügyes vagy, akkor mindig fogsz tudni vele pihenni egy kicsit. Egy újszülött még a nap jelentős részét átalussza, így mellette van a legtöbb lehetőséged a pihenésre (ekkor szinte kötelező, hogy pihenj vele). Majd, ahogy növekszik, az alvások száma lecsökken napi 2-3-ra. Átlagosan 1-1,5 éves kora körül pedig beáll a napi egy alvásra. Ami jó esetben legalább 2 órát fog kitenni, legtöbbször az ebéd utáni időszakban. Ez az alvásigény, még ha csökkenő tendenciában is, de az óvodáskor végéig kitart.

Nyilván ez az idő gyermekenként változó, de az biztos, hogy a kisgyerekeknek szükségük van a napközbeni alvásra, így a napirend kialakításakor erre figyelmet kell fordítani. Saját tapasztalatom, hogy az örökmozgó 5 évesem ugyanúgy képes nap, mint nap 2 órát aludni ebéd után, mint a 2 éves. És este ettől függetlenül ugyanúgy elalszanak fél 9-re.

Tedd félre a feladatokat és szánj magadra időt

Ha sikerül kialakítani, hogy a gyerkőc, vagy gyerkőcök ugyanabba az időben aludjanak, akkor nyertél magadnak minden nap egy kis időt. Ezt az időt pedig egy kis szervezéssel fordíthatod a saját magad pihenésére is. Persze, mindig van valami teendő, ami miatt azt mondhatod, hogy most nincs időd pihenni. De próbáld meg, hogy abba az időben, amíg a kicsi alszik, te is pihensz. Hessegesd el a gondolatokat, hogy mennyi mindent meg kell még csinálnod. Gondolj arra, hogy ha pihensz egy kicsit akkor újult erővel sokkal könnyebb lesz a nap hátralévő részében teljesítened.

Sokszor elegendő tud lenni, (amíg a kicsit altatod) ha odabújsz hozzá és szundítasz vele egy félórácskát. Rövid idő ugyan, de nagyon sokat tud adni. Azt már bizonyára tapasztaltad, hogy ha fáradt vagy, akkor minden apróság bosszantani tud, türelmetlen vagy, semmi sem úgy sikerül, ahogy szeretnéd. Épp ezért nem szabad sajnálni magadtól azt a kis időt. A mosogatni való, a vasalni való megvár. Senki nem szólhat meg érte, ha magaddal is törődsz. Mert ezzel az egész környezetednek jót teszel.

Mire a párod hazaér, nem egy „házisárkány” fogja várni, a gyerkőc(ök) nem egy türelmetlen, bosszankodó anyát látnak, hanem egy mosolygós, kiegyensúlyozott anyukát. Ha úgy érzed, hogy nem bírod egyedül és túl sok teendő szakadt a nyakadba, akkor bátran merj segítséget kérni, ha van lehetőség, akár nagyszülőtől, akár bármilyen családtagodtól, akire lehet számítani. Sok kicsi sokra megy, így egy apró segítség is sokat tud jelenteni, legyen az vasalás, mosogatás, bármilyen teendő.

Egy biztos, ne legyen soha bűntudatod, ha napközben pihensz egy kicsit és esetleg elalszol a csemetéd mellett. Sőt, töltsön el a tudat elégedettséggel, mert tudod, hogy a pihenés feltölt, és sokkal kiegyensúlyozottabb leszel, ami nem csak neked jó, hanem a családod többi tagjának. Mert ne feledd, hogy a gyerekek nagyon jó emberismerők és megérzik, ha valami nincs rendben. Így azt is megérzik, ha te fáradt vagy és nem vagy jó formában.  Pihenj bátran a kicsivel, ahogy neked jólesik és ne foglalkozz senki véleményével!