Gyógynövények állatoknak: kedvenceink egészségéért természetesen

2022. jún. 08. Farkas-Csamangó Tekla

Mostanában egyre gyakrabban hallani a gyógynövények jótékony hatásairól. Ám, arról még mindig kevés szó esik, hogy nem csak emberek számára javasolt a fogyasztásuk. Ebben a cikkben összegyűjtöttem néhány érdekes információt, amely segíthet különböző problémás helyzetekben, ha kedvenceink egészsége megromlana.

Habár magától értetődőnek tűnik, hogy az állatok hamarabb hozzájutnak a gyógyító növényekhez, ma már ez nem feltétlen van így. Hiszen az ő életmódjuk is sokat változott az utóbbi évtizedekben. A legtöbb kutyát és macskát lakásban tartják, ami azt jelenti, hogy négylábúink egyre kevesebbet vannak szabadban. Vagyis nekünk kell gondoskodnunk egészségükről. Ha pedig megbetegszenek, miénk a döntés, hogyan cselekszünk. Minden esetben fontos szakemberrel beszélni, de nem mindig a gyógyszeres kezelés a legjobb megoldás. Ilyenkor szóba jöhet a természetes út, azaz a fitoterápia, vagyis a gyógynövények használata.

Miért éppen gyógynövények?

Mert azok megtalálhatóak a természetben, és számos betegséget lehet velük kezelni vagy bajokat megelőzni, immunrendszert erősíteni és életminőséget javítani. Ráadásul a gyógynövények sokszor hosszú távú eredményt érnek el, valamint kevésbé terhelik az állatok szervezetét, mint a gyógyszerek.

Ezeket az áldásos növényeket többféleképpen lehet csoportosítani. De mindenképpen megkönnyítik kedvenceink életét, hogyha betegek lesznek. Nekünk, gazdiknak is megnyugvást adnak, hiszen szörnyű dolog látni a szenvedésüket, főleg hogy egyes állapotoknál minden perc meghatározó.

Általánosságban véve kutyák, macskák és lovak, de akár haszonállatok takarmányába is csempészhetünk kincset érő természetes adalékokat. Viszont nem mindegy, miből mennyit juttatunk az eleségükbe. Az adagolásnál számít az állat faja, testsúlya, életkora, de még az is, hogy miként kapja az adott gyógynövényt.

Szárított növények és teák

A gyógynövényeket sokféle formában adhatjuk kedvencünknek. A szakirodalom szinte mindenütt azt írja, hogy a legkevesebb változáson essen át a növény. Tehát lehetőleg aprítsuk vagy szárítsuk, mert így lesz a legjobb a hatásfoka. Ezenkívül a teák is eléggé elterjedtek. Hiszen áztatva vagy forrázva, majd meghatározott időre lefedve, ugyancsak sok vitamin és hatóanyag marad meg a folyadékban.

Mindemellett pedig léteznek már szakértők által összeállított állatfaj – és betegségspecifikus gyógynövénykeverékek, melyek gyógyszeres kezelés helyett vagy azzal párhuzamosan, kiegészítésként vethetőek be.

Néhány gyógynövény, amit megéri beszerezni

Az itt felsorolt gyógynövények állatoknak és embereknek is ajánlottak, ezért megéri belőlük otthon is tartani.

Csalán: A csalán méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatású növény. Emellett pedig allergiás tüneteket is jól lehet vele kezelni.

Orbáncfű: Kedélyjavító hatása miatt nyugtalanságra ajánlják az orbáncfüvet. Olaja pedig égési sebekre és horzsolásokra kiváló.

Kamilla: Szintén gyulladáscsökkentő növényként ismert. Illetve borogatásként vagy lemosásként sebekre is jó.

Kakukkfű: Hasmenéskor, gyomorrontásból eredő panaszok miatt érdemes kipróbálni a kakukkfűteát.

Ginzeng: Az immunrendszer erősítésére és roborálásra nagyszerű a ginzeng. Javítja az állóképességet és stresszoldó hatású.

Orvosi ziliz: Segít a száraz köhögés leküzdésében és a légzéskönnyítésben.

Saját tapasztalat

Mindig is vonzott a természet, édesanyám jóvoltából pedig korábbról ismertem néhány gyógynövény hatását. Ám, az a tény, hogy a gyógynövények állatoknak is segíthetnek, csak akkor vált fontossá, amikor megbetegedett a lovunk. Mivel kehes, nagyon komoly légzési problémái vannak. Egy ideje viszont egészen elviselhető az állapota. Hála a tüdőfű-és cickafarkteáknak, valamint egy speciális gyógynövénykeveréknek. Néha ugyan muszáj szünetet tartani, mert kúraszerűen adagolhatóak a teák, viszont szerencsére az ő esetében bevált ez a gyógymód.

Fő a körültekintő hozzáállás

Bár a gyógynövények állatoknak is rendkívül jó szolgálatot tesznek, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy szakértelem nélkül, mi magunk ne készítsünk semmilyen gyógynövényes keveréket házilag. Mindig konzultáljunk hozzáértő személlyel vagy állatorvossal és járjunk utána alaposan, hogyan kell használni a növényeket. Ehhez áttekinthetjük a következő forrásokat is:

Ha pedig igazán biztosra akarunk menni, ma már gyógynövényes tanácsadáson is részt vehetünk, ahol különböző betegségekről és helyzetekről kérhetjük ki a profik tanácsát.