Gyerekkorunk népszerű játékai

2021. máj. 04. Bálint Ildikó

Te is vágyakozással telve gondolsz vissza gyermekkorod emlékeire? Számtalan olyan gyermekkori élmény képe villanhat be, ami miatt lelket melengető érzéssel tölt el a múltban való merengés. Nincs ez másként, akkor sem, ha a játékkal eltöltött percekre gondolsz vissza.

Gyermekeink sokszor el sem tudják már képzelni, hogy a tablet és okostelefon létezése előtt is léteztek olyan játékok, amikkel hosszan és tartalmasan lehetett játszani. Bizonyítsd be számukra, hogy régen is el lehetett tölteni az időt kellemesen digitális kütyük nélkül is.

Tarts velünk az időutazásban!

Az örök klasszikus társasjátékok

Kevés olyan háztartás volt a 80-as, 90-es években, ahol ne lett volna otthon a Gazdálkodj okosan társasjáték. Órákat játszottunk vele és közben megtanultuk a pénz értékét. Milyen boldogság volt, amikor megvásároltuk az első lakásunkat és azt sikerült berendezni, közben sorra húztuk a szerencsekártyákat és izgulhattunk, hogy mellettünk áll-e Fortuna. A pörgős játék a benne rejlő izgalmaknak köszönhetően már a kisebb gyerekek kedvencévé is vált, de bátran nevezhetjük generációs játéknak, mert akár a nagyszülők is szívesen játsszák a mai napig.

Ha szeretnéd felidézni a régmúlt idők játékait és bevezetni a gyerkőceidnek a pénz fogalmát, akkor a boltok polcain megtalálod a retro változatú Gazdálkodj okosan játékot, de választhatod a modern köntösbe öltöztetett verzióját is.

A másik nagy kedvencként a Ki nevet a végén játékot említhetjük. Emlékszel, amikor izgultál mert a játszópartnerednek három bábuja bent volt a célegyenesben, neked meg még csak kettő? Aztán hirtelen fordult a kocka és te nyertél. Mert teljesen kiszámíthatatlan, hogy leveszi-e a bábudat a másik fél vagy sem. Igazi stratégiai szellemet követel meg, mégis akár már 3-4 éves kortól lehet vele játszani.

Gyerekkorunk legnagyobb moziélménye: a diavetítés

Függönyöket behúzni, az egész család összekucorodik egy fehér fal előtt és kezdődhet a diavetítés. Szinte hallani, ahogy a diavetítő tekerője recseg, amikor két dia kocka között váltunk vele.

Az örök klasszikus mesék, mint a Jancsi és Juliska vagy a Piroska és a farkas mellett olyan diafilmek is kaphatók voltak, amelyek igazi különlegességnek számítottak. Egyedileg illusztrált, gyerekbarát szövegezésüknek köszönhetően hatalmas élményt jelentett kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Nem beszélve arról, hogy összehozta az egész családot, közös kikapcsolódást jelentve.

Ha valakinek még megvan a régi diavetítője és diafilmjei, akkor szerencsésnek mondhatja magát. Napjainkban már igen borsos árat kérnek el, mind a vetítőért, mind a filmkockákért.

De az élmény, amit nyújt, az együtt töltött percek mind-mind emlékezetesek fognak maradni gyermekeink számára, igazi értéket képviselve.

A játékok szeretete kortól és nemtől függetlenül állandónak tekinthető. Ma már annyi játék van a kínálatban, hogy nem könnyű megtalálni azokat, amelyekkel tartalmas időtöltés vár családunkra vagy barátainkra. Épp ezért jó felidézni, hogy mely játékok voltak azok, amelyekkel gyermekkorunkban olyan sok kellemes percet töltöttünk el, hogy még ma is örömmel emlékezünk rájuk vissza.