Gyerekkorunk népszerű játékai 2.

2021. máj. 27. Bálint Ildikó

Azok a boldog 80-as, 90-es évek. Ha te is így emlékezel vissza gyermekkorod emlékeire, akkor bizonyára örömmel idézed fel, hogy milyen játékélmények tették színessé a régi szép időket.

Korábban már írtunk a retro társasjátékokról, a diavetítésről, most ezt a sort folytatjuk tovább, hogy becsempésszünk egy kis múltat a jelenbe és esetleg ötleteket adjunk a családdal együtt töltött idő tartalmas eltöltésére.

Retro játékokkal a digitális kütyük térhódítás ellen

Valószínűleg nem fogják teljesen átvenni a gyerekek életében a régi játékok a modern kütyük helyét, de mindenképp jót teszünk vele, ha megismertetjük velük őket, miközben mi magunk is nosztalgiázhatunk közben.

Babilon, Moncsicsi, Bábel-tornya, bűvös négyzet, Ki nevet a végén, csipegető csibe, ugróbéka? Neked melyikhez kötődik emléked?

Jó kérdés, hogy vajon 20-30 év múlva mi fog retro játéknak számítani? Melyek azok a mai játékok, amik képesek lesznek a gyermekeink szemébe 1-1 könnycseppet csalni, eszükbe juttatva a gyermekkori élményeiket?!

Egy nemrég látott kutyaház persely juttatta eszembe, hogy mekkora élmény volt megetetni a kutyával a sok 1-2 forintos pénzérmét. Ilyen pillanatokban elgondolkozik az ember, hogy vajon a rengeteg játékból, ami ma a gyermekeinknek van, melyik az, amelyik felnőttkorában is igazi emlék lesz számára.

Sok szülő könnyen esik abba a hibába, hogy mindent megvesz a gyerekének, amit az ki mer ejteni a száján. Ezután azonban jó esetben néhány napig számít érdekesnek, majd megy a süllyesztőbe, de legalábbis valamelyik sarokba, mert érkezik egy újabb újdonság, így a régebbi háttérbe szorul a gyerkőcnél. Sok gyerek épp ezért nem becsüli meg a játékait, nem kötődik egyikhez sem, a bőség zavara miatt sokszor elő sem kerülnek újból, elkallódnak valahová. Jobb esetben később sikerül őket elajándékozni a megunt játékokat, de az is lehet, hogy szemétként végzik.

Távirányítós kicsi kocsi kontra pedálos Moszkvics

Ma már inkább csak játékmúzeumokban lehet találkozni az eredeti, lemezből készült Moszkvics kisautóval. Nem kellett bele akkumulátor, nem kellett tölteni, mint a mai elektromos kisautókat. Ami kellett az két erős gyerek láb, amely tekeri a pedált vagy lábbal hajtja magát.

Elvétve ugyan, de még ma is lehet találkozni felújított vagy megkímélt állapotú Moszkvics-csal vagy Ladával, bár épp kuriózum jellegük miatt igencsak borsos árat kérnek el értük.

Nintendo kontra X-box

Még ha nehéz is elhinni, de az online világ előtt is voltak már olyan számítógépes játékok, amelyek képesek voltak rabul ejteni minden kisgyermek szemét és csillogóvá varázsolni a szemét.

A Nintendo-s játékokban még nem a modern kor szülte zombikkal és szörnyekkel kellett szembe szállni, mint a mai játékok többségében, helyette akadálypályákat kellett teljesíteni, begyűjteni a virágokat vagy gombákat (esetleg néha 1-1 sárkányt legyőzni). Az egyik legnagyobb klasszikus a Super Mario volt, biztos te is emlékszel az akadálypályákra és az izgalmakra, amikor sikerült végig ugrálni és teljesíteni egy újabb pályát.

Lehet, hogy a mi szüleink éppúgy aggódva nézték, ahogy bámuljuk a képernyőt, mint ahogy mi most aggódva nézzük a gyermekünket, ahogy épp legyőz egy élőhalottat és tovább lép a következő szintre, ahol még több erőszakos lénnyel találkozhat.

Sokszor bizony jólesik eltöprengeni azon, hogy milyen játékaink és lehetőségeink voltak nekünk gyermekkorunkban és mennyivel szélesebb ma ez a kínálat. Próbáld meg te is felidézni gyermekkorod kedvenc időtöltéseit és hátha eszedbe jut olyan, amit könnyen meg tudsz mutatni gyermekednek, hogy lássa a szülei mivel játszottak. Legyen az egy kockás lap, ahol amőbáztok vagy akasztófás játékot játszatok. A lényeg a közös játék, a tartalmasan eltöltött szabadidő!