Gondolj kutyádra is a nagy melegben

2022. jún. 24. Szűrös Ivett

Itt az igazi nyári kánikula. A nagy forróság bizony nem csak az emberek, de az állatok szervezetére is megterhelő lehet. Mi azonban, amikor szükségét érezzük, hogy valamelyest lehűtsük magunkat, félrehúzódhatunk egy árnyékos helyre vagy épp egy légkondicionált helyiségbe, ihatunk egy hideg italt, vehetünk egy hűsítő zuhanyt. Ezzel szemben a kutyák kiszolgáltatott helyzetben vannak a nagy melegben, vagyis a gazdiktól függ, hogy mennyire teszik számukra elviselhetővé a kánikulát.

Azért, hogy az ebeknek se legyen olyan megterhelő a nyári forróság, következzen most néhány jó tanács, melyet a felelős kutyatartóknak be kellene tartani kánikula idején.

Árnyékos pihenőhely biztosítása

Fontos, hogy a kint, szabadon tartott kutyáknak legyen biztosítva legalább egy olyan hely az udvaron, amely árnyékban van, ahová el tudnak vonulni a tűző nap elől. Lehetőség szerint – legalább a forróbb napok idejére – javasolt a kutyaházat is egy árnyékosabb helyre (pl. fa alá) áthelyezni. Emellett pedig arról is gondoskodni kell, hogy legyen az eb házán egy olyan „függöny”, amelynek köszönhetően a szúnyogok nem tudják összecsipkedni kedvencünket.

Naponta többször friss ivóvíz biztosítása

Kánikula idején a kutyák ivóvizét naponta többször cserélni kell.

Séta csakis felelősen

Minden kutya számára biztosítani kell az általa igényelt mennyiségű rendszeres mozgást. Természetesen egy kint tartott ebnek több szabadság jut, így ha sétálni vagy szaladgálni szeretne, azt bármikor megteheti a körbekerített udvaron, nem kell a gazdira várni, ezért a legmelegebb napokon akár el is maradhat a szokásos közös séta. Ám a lakásban élő kutyák is igénylik a friss levegőt és a mozgást. Számukra egyedüli lehetőség a mozgásra az, ha a gazdi leviszi őket, ezért a sétáltatás a meleg nyári napokon sem maradhat el. Arra viszont ügyelni kell, hogy a lehető leghűvösebb órákra időzítsék a séta idejét, illetve kerüljék a forró aszfaltot. Emellett pedig mindig legyen a gazdinál elegendő ivóvíz, hogy mind a maga, mind a kedvence számára biztosított legyen a megfelelő folyadék utánpótlás. De akár egy törölközőt is lehet vinni az útra, hogy azt bevizezve át lehessen törölgetni a kutyust.

Gyakoribb fürdetés

Akárcsak mi, emberek, úgy a kutyusok is jobban érzik magukat egy hűsítő fürdő után. Épp ezért nyáron ajánlott őket a szokásosnál többször megfürdetni. De ha ez nem megoldott, akkor legalább minél gyakrabban törölgessük át kedvencünket egy vizes ruhával.

Strandolási lehetőség biztosítása a kutyusoknak is

Azok a gazdik, akik megengedhetik maguknak, elvihetik a vízkedvelő kedvenceket kutyák által (is) látogatható strandokra, ahol az ebek kedvükre csobbanhatnak, fürödhetnek és úszhatnak.

Medence / Hűsítő matrac / Párakapu beszerzése

A kutyák eltérően viszonyulnak a vízhez. Van, amelyik már akkor is menekülőre fogja, ha meglátja a gazdi kezében a virágöntözéshez elővett slagot, míg más ebek alig várják, hogy csobbanhassanak egyet. Utóbbiak számára érdemes beszerezni egy medencét, hogy a forró nyári napokon lehűthessék magukat. Erre a célra egy régi műanyag homokozó vagy gyerekkád is megfelel – nyilván a kutya méretéhez igazodva kell kiválasztani a megfelelő eszközt.

Kánikula idejére érdemes lehet egy hűsítő matracot is beszerezni. Ez egy speciális folyadékot tartalmaz, amely akkor fejti ki hűtő hatását, amikor az állat ráfekszik.

A forró napok elviselhetőbbé tételére szintén javasolt beszerezni egy kültéri hűsítő párakaput. Ez ráadásul nem csak a házi kedvencek, de a családtagok számára is garantált enyhülést hoz.

Óvd kedvenced a nyári forróságtól, légy felelős állattartó!