Gondolj kedvencedre az őszi hidegben

2020. szept. 30. Szűrös Ivett

Szép lassan beköszönt az igazi ősz. Egyre jobban érezzük annak szükségességét, hogy melegen, rétegesebben öltözködjünk, előkerülnek a szekrényekből az őszi-téli holmik, mint például mellények, (átmeneti) kabátok és cipők.

Munkából vagy sétából hazaérve a hűtött helyett inkább már valami forró italt kívánunk, ami majd jól felmelegít bennünket. De nem csak mi emberek, hanem a háziállataink szintén megérzik azt, ha hidegebbre fordul az idő. Ők is fáznak. Ezért ne csak magunkra gondoljunk, ha beköszönt a hideg, hanem kedvenceink megváltozott igényeire, szükségleteire is.

Magától értetődő, hogy a kizárólag kint tartott állatok több odafigyelést igényelnek, ha az idő hidegebbre fordul. Ezért elengedhetetlen, hogy mindegyiküknek legyen kialakítva olyan pihenőhely, mely az időjárás viszontagságaitól (eső, szél, hó fagy, stb.) védett. Akár maga készíti az ember, olyan ügyes kezű, akár készen vásárolja, nagyon fontos, hogy a kutyaház akkora legyen, amelyet a leendő lakója a saját testhőjével képes felmelegíteni, illetve melegen tartani. Emellett persze az is lényeges, hogy az eb kényelmesen elférjen benne. Ugyancsak fontos, hogy a kutyaház minden oldalról megfelelően szigetelt legyen. A bejáratot pedig ajánlott termofüggönnyel eltakarni, de akár egy régi pléd- vagy szőnyegdarab is megteszi.

A hidegben gyakrabban kell cserélni az ivóvizet is, különösen a nagy mínuszokban. Ilyenkor naponta legalább két-három alkalommal adjunk friss, langyos vizet az állatoknak. Egyébként is, de a hidegben még inkább elengedhetetlen, hogy kedvencünk megfelelő minőségű és tápértékű eledelt kapjon.

A mozgást télen is biztosítani kell a kutyáknak. Azonban a járdára szórt só sétáltatás közben kimarhatja az ebek tappancsait, így lehetőség szerint kerüljük ilyenkor a köztudottan sózott területeket. Igaz, már be lehet szerezni tappancsvédőt, ám ezt nem minden kutya tűri meg magán. Minden sétáltatás után érdemes lemosni a mancsokat, majd pedig négylábúaknak való krémmel bekenni.

A hidegben az utcára tett, kóbor állatok különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak. A menhelyek igyekeznek mindent megtenni azért, hogy az általuk befogadott, gazdátlan ebek ne éhezzenek, ne fázzanak. Ehhez viszont civil felajánlásokra is szükség van. A pénzadományok mellett a jó minőségű eledelek, a régi plédek, pokrócok, takarók és minden egyéb állattartáshoz szükséges természetbeni juttatás nagy segítség a sokszor fenntartási gondokkal küzdő állatmenhelyeknek.