Gazdinak lenni felelősség

2020. febr. 09. Szűrös Ivett

Mielőtt hazaviszünk egy (újabb) házi kedvencet, alaposan mérlegelnünk kell, hogy van-e elég időnk, energiánk, türelmünk az új családtag számára, valamint ellátásának költségei sem okoznak gondot. Egy háziállatnak ugyanis jóval több mindenre van szüksége, mint ahogyan azt a legtöbb ember gondolná, illetve gondolja.

Sokan nem tudják, de a felelős állattartásnak hét aranyszabálya van. Igaz, nem kötelező érvényűek, ám azokat – lehetőségeihez mérten – minden jóérzésű, állatszerető embernek illik betartani.

Táplálás

Az egyik legalapvetőbb kötelessége minden régi/új gazdinak, hogy kedvence naponta megfelelő mennyiségű eledelt és vizet kapjon. Sajnos, a gyakorlatban ez nem mindig valósul meg. Ennek részben anyagi okai vannak, ám bármilyen meglepő, de emberi hanyagság miatt is előfordulhat, hogy egy-egy háziállat nem jut elegendő táplálékhoz. Különösen fontos, hogy tikkasztó nyári hőségben, illetve fagypont alatti hőmérsékletnél a vizes tálkát sűrűbben ellenőrizzük, és szükség esetén cseréljük, után töltsük.

Egészség

Szintén magától értetődőnek kellene lennie, hogy kedvencünk legalább a legalapvetőbb oltásokat, féreghajtó tablettákat megkapja, illetve betegség esetén állatorvosi kezelésben részesülhessen.

Pihenés

Akár kint, akár bent tartunk háziállatot, gondoskodnunk kell a megfelelő pihenőhelyről. Előbbi esetében olyan helyet kell kialakítanunk, amely az időjárás viszontagságaitól kellő védelmet nyújt.

Ápolás

Akár keverék, akár fajtatiszta/fajtatiszta jellegű kedvencünk van, nem szabad elfeledkeznünk a kültakaró, a karmok és a fogazat rendszeres karbantartásáról sem.

Mozgás

Különösen a lakásban tartott háziállatok számára nélkülözhetetlen a napi rendszeres séta. Kint tartott társaiknak ugyanis jóval több szabad tér jut a mindennapokban. Legalábbis elviekben. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy sok kutyát láncon, esetleg szűk kennelekben tartanak.

Családtervezés

A nem kívánt szaporulat megelőzéséhez ivartalaníttatni kell kedvencünket. Ez rendkívül fontos. A szuka kutyáknál célszerű fél éves koruk körül elvégeztetni a beavatkozást, ezáltal is csökkentve egyes időskori betegségek kialakulásának esélyét (pl. emlődaganat).

Szeretet

A fentieken kívül az is fontos, hogy kedvencünk nap, mint nap érezze a törődést.

Bár ezek a pontokba szedett szabályok alapvetőeknek tűnhetnek, mégis rengeteg a rossz körülmények között tartott háziállat. Az állatvédők igyekeznek felhívni a figyelmet a felelős állattartásra, ám kérésük sok esetben még mindig süket fülekre talál.

A Rex Kutyaotthon Alapítvány kezdeményezésére május 6-a => a Felelős Állattartás Napja.