Gardróbfrissítés – Ruhát másodkézből is

2022. márc. 29. Szűrös Ivett

Bár vannak, akik ritkábban, míg mások gyakrabban engedhetik meg maguknak, hogy bevásárló körútra induljanak, ám a shoppingolás kétségkívül egy olyan kedvelt szabadidős tevékenység, amivel mód és lehetőség szerint az emberek java része szívesen tölti a szabadidejét.

A vásárlások alkalmával egy kicsit elfeledkezhetünk az aktuális gondjainkról, csak a pillanatnak élhetünk, különösen igaz ez akkor, ha a ruhatárunk frissítése a cél. A legjobb pedig az, ha előre megtervezzük a ruhavásárlást és elegendő pénzzel indulunk el, ekkor ugyanis pontosan tudjuk, mit akarunk venni, illetve azt is, mennyi keretből gazdálkodhatunk, így nem kell sóvárogva ácsingózni az egyes üzletek kirakata előtt. Álmodozni persze jó, ám ha túlzásba visszük, az hosszú távon inkább árt, mintsem jót tesz a lelkünknek.

Az emberek ruhavásárlási szokása eltérő, az sok mindentől függhet. Ezzel kapcsolatban az egyik igen sarkalatos és megosztó kérdés, hogy újat vagy használtat vegyünk. Míg egy-két évtizeddel ezelőtt az ember nem szívesen „reklámozta”, hogy turkálóból (is) öltözik, addig manapság ez már egyáltalán nem ciki. Sőt! A Second Handben való vásárlásnak több előnye is van:

  • kedvező ár: egy-egy nagynevű márka ruhadarabjai akár az eredeti ár töredékéért megvehetők;
  • jó áron szinte új ruhákra is lehet bukkanni;
  • egyedi ruhadarabok: lehet, hogy a Second Hand üzletekben nem a legújabb divat szerinti ruhákat árulják, abban azonban biztos lehetsz, hogy az ott vásárolt holmik nagy része egyedi, vagyis nem fogsz majd minden második utcasarkon összefutni olyan emberrel, aki ugyanazt a felsőt, nadrágot vagy kabátot viseli, amit éppen te.

Ha valamilyen okból nem tudsz az aktuális trendnek megfelelő vadonatúj ruhadarabokat beszerezni, gardróbfrissítésre viszont szükséged van, ám nem igazán fűlik a fogad ahhoz, hogy Second Hand üzletekben vásárolj, jusson eszedbe egy Karl Lagerfeld idézet:

„A divat azok utánzása, akik különbözni akarnak azoktól, akik semmiben sem különböznek másoktól.”

forrás: citatium.hu

Ráadásul az, hogy valaki Second Hand üzletben (is) vásárol, az még nem jelenti feltétlenül azt is, hogy ne öltözhetne stílusosan és ízlésesen. Sőt, mint az korábban említettük, ilyen helyeken olykor igazán különleges darabokra is lehet bukkanni.

Természetesen azért vannak olyan holmik, melyekből különféle okok miatt tanácsosabb újat venni. Ilyen például a fehérnemű és a fürdőruha. Bár ezeket ki lehet mosni, ennek ellenére még valahogy annak a gondolata is taszító, hogy az ember egy olyan alsóneműt vegyen fel, amit korábban már más is hordott. Lábbelikből szintén nem javasolt használtat venni. Ez azokra a darabokra is vonatkozik, melyeket lehet mosógépben mosni. A cipők ugyanis egy idő után felveszik a viselőjük lábformáját, illetve minőségtől függően elhasználódnak (pl. elkopik a talpuk/sarkuk), így elveszítik az eredeti tartásukat. Ha tehát valaki használt lábbelit vásárol, különösen, ha egy sokat hordott darabot választ, a saját egészségét is veszélyeztetheti. Ezzel kapcsolatban talán ismerős lehet az a mondás, hogy ágyból és cipőből mindig jót vegyél, mert ha nem az egyikben vagy, akkor a másikban. És milyen igaz!

Amikor tehát szeretnénk néhány darabbal frissíteni a gardróbunkat, érdemes szétnézni egy-egy használt ruha üzletben is. Ez még akkor is javasolt, ha anyagilag megengedhetjük magunknak vadonatúj holmik vásárlását. A tudatos (ruha)vásárlás ugyanis nem csupán az egyén szempontjából bír jelentőséggel, de azzal, hogy nem csak új ruhákat veszünk, hanem olykor használtat is, teszünk a bolygónkért is.