Francia bulldog – hatalmas szív denevérfülekkel

2022. okt. 16. Farkas-Csamangó Tekla

A francia bulldog az egyik legkedveltebb kutyafajta hazánkban. Népszerűsége ma már szinte töretlen és évről évre a kedvenc kutyák élmezőnyébe tartozik a Top 10-es listákon. Aki ilyen kutyus gazdája, annak bizonyára megdobogtatja minden denevérfülű szeretetbomba a szívét. De nézzük most meg közelebbről a fajtát, ha esetleg kevésbé ismernéd.

A kezdetek

Már rögtön az első egy-két gondolat nagyon érdekes, ami felmerül a kutyák tenyésztésével kapcsolatban. Ugyanis a mai napig nem tisztázódott teljesen, hogyan is alakult ki ez a kutyafajta. A legtöbb forrás szerint a 19. század végén kezdték el tenyészteni, és a terrierek, valamint a mopszok is szerepet kaphattak a folyamatban. Az biztos azonban, hogy eleinte főleg a szegényebb rétegek kutyája volt, és fokozatosan vált az arisztokraták házi kedvencévé, később szinte jelképévé. Párizsban hamar meghódította a lakosságot, majd Európa-szerte is gyorsan elterjedt. Ma már pedig az egész világon ismert.

Ettől francia bulldog egy kutya kívül és belül

A kölykök nagy feje és az egyébként szűk medence miatt ritkák és gyakran veszélyesek a természetes szülések, ezért elővigyázatosnak kell lenniük a tenyésztőknek, és szükséges az orvosi jelenlét.

Ennek a kutyafajtának a külseje igazán mókás. Testfelépítése izmos, rövid lábak, mancsok, kurta farok és zömök test jellemzi. Szőre rövid, közepes mértékben hullik. Fülei hosszúk és előszeretettel merednek az égnek, főleg mikor a kutya figyelni kezd valamire. Orra kissé nyomott, emiatt akár légzési problémái is lehetnek, ezért fokozottan kell rá figyelni. Ami szőrszínét illeti, egészen változatos a felhozatal. A fekete-fehér, tarka, barna-vörös és barna-fehér kombináció is előfordul. Sőt mostanában egyre többféle variáció születik. Magassága egyébként körülbelül 30 cm, súlya pedig 8-16 kg. Átlagéletkora 6-8 év.

Ezek a kutyák szeretnek sétálni, mozogni, labdázni és imádják a vizet. Ugyanakkor nincs szükségük nagy túrákra, mozgásigényük nem nagy, szeretnek lustálkodni és aludni. Ezért ideálisak akár gyerekek mellé is. Természetük kifejezetten játékos és gyerekbarát. Intelligensek, taníthatóak habár sok nevelést igényelnek. Igazán szeretni valók és viccesek. Ha alszanak, rengeteget horkolnak és nagyokat szuszognak. Emellett pedig imádják szeretetből nyalogatni gazdájuk kezét.

Habár előnyükre válik és kedvelik is, ha sokat lehetnek kint. Ez a kutyafajta jól tartható házban. Jóllehet mind tudjuk, hogy az állatok lakásban való tartása megosztó téma.

Betegségre való hajlam

Valószínűleg éppen a tenyésztéséből és a felépítéséből adódóan ezek a négylábúak igen érzékenyek a környezeti változásokra, a melegre. Ezért érdemes nekik hűsölősarkot készíteni, ahol pihenni tudnak a hőségben. Emellett előfordulhatnak náluk légzési gondok, szembetegségek. Emiatt időközönként tisztítani kell a szemüket és orrukat. Mivel hajlamosak az elhízásra, az sem mindegy, hogy mit kapnak enni. Minőségi tápot igényelnek és nem javasolt nekik ételmaradékot adni.

Ideális gazdi vagy ha…

Amint az a leírtakból is látszik, a francia bulldog igazán kedves és játékos teremtés, ugyanakkor tartása nem feltétlenül egyszerű. Ezért akkor vagy ideális gazdi, ha megfelelő feltételeket tudsz teremteni neki. Illetve természetesen akkor, ha neked is van igényed a szeretetre, amit kutyusod adhat. Mert az biztos, hogy kis kedvenced sok-sok törődést igényel majd. De meg is hálálja azt, mert feledhetetlen perceket és rengeteg örömöt élhettek át együtt.

Mi a helyzet a gyerekekkel?

Ahogy azt már említettem, ez a kutyafajta igazán gyerekbarát. Főként azért, mert odavan a játékért, a simogatásért és a szeretgetésért. Ám, azt érdemes megemlíteni, hogy viszonylag könnyedén elfárad. Ezért a család aprajának jó megtanítani, hogy nem lehet állandóan imádni és simogatni a kutyát.

De a tapasztalatok azt mutatják, hogy remek barátságok alakulhatnak ki a gyerekek és a francia bulldogok között, mert könnyedén egymásra találnak labdázás és szaladgálás közben. Emellett velük a kicsik is gyorsan elsajátíthatják, hogyan is kell elővigyázatosan és szépen bánni az állatokkal. Habár ehhez természetesen a szülők is kellenek, akik példát mutatnak nekik.

Mindenesetre ez a mókás, denevérfülű szeretetgombóc ideális körülmények között gyorsan a család kedvencévé válhat.

(Fotók: Farkas – Csamangó Réka)