Forró nyomon: létezik férfi és nő között pusztán barátság?

2021. júl. 28. Tollas Tímea

Igazi kötődés, megbízhatóság, maximális őszinteség, baráti szeretet, nulla hátsó szándék. Ezekkel az idilli szavakkal szeretnénk mindannyian jellemezni a nők és férfiak közötti, csupán baráti kapcsolatot. Legtöbbször nem is sejtjük, hogy a már régóta minket támogató férfi vagy adott esetben nő erősebb érzelmi szálakkal kötődik hozzánk, mint ahogyan mi azt idáig érzékeltük. Nem elég nyilvánvalóak a jelek? Igen is meg nem is.

A legnagyobb problémának azonban mégis azt látom, hogy sokszor nem akarjuk észrevenni a nyilvánvalót. Miért? Mert megijedünk, amint komolyabbra fordul bármi. Bizonytalanok vagyunk minden emberi kapcsolatunkat illetően, legyen szó barátnőkről, férfi barátokról vagy a várva-várt igaz szerelemről.

Nem tudunk különbséget tenni az igazi vonzalom és érdeklődés, illetve a baráti közeledés között. A komolyabb, intenzívebb érzelmektől megijedünk vagy inkább tudomást sem véve róla elhessegetjük. A helyébe pedig egy komolytalanabb, egyszerűbb barátság ábrándját képzeljük. Azért, mert így könnyebb. Fájdalom mentesebb. Nem kell túlgondolni.

Ezzel az egésszel azonban egy nagy probléma van: Becsapjuk magunkat és a hozzánk közel állókat is. A sok hamis játszma és magunkba fojtott frusztrálódás után pedig nem csoda, ha a végére már képtelenek leszünk megkülönböztetni a barátságot az erős vonzalomtól.

Ezért nem működik általában a haverság extrák nélkül

Mindenféle általánosítás nélkül úgy gondolom, hogy elsősorban az erősebbik nem számára okoz nagyobb problémát a barátság testiség nélkül elve. Vegyünk egy életerős, jóképű férfit, aki igazán elszánt és ambiciózus természetű. Amióta az eszét tudja, vonzalmat érez a kiskori barátja iránt. A “barát” természetesen egy nő, akinek halvány lila gőze sincsen arról, hogy a kiskori pajtása erős érzéseket táplál iránta.

Elképzelhető, hogy külsőre neki is tetszik a férfi, de mivel már ősidők óta ismeri, minden apróságot tud róla, hiszen a nehezebb napokon is mellette állt, nem biztos, hogy át tudná magát adni egy szerelmi kapcsolatnak. Nem azért, mert nem akarja, sokkal inkább azért, mert nem tudja vizualizálni maga előtt ezt a képet. A másik és jóval szomorúbb eshetőség: fél attól, hogy elveszítheti a legjobb barátját. Egy barátot, akire mindig számíthatott. Valakit, aki mindig a családot jelentette a számára.

Sajnos az is általános érvényű igazság, hogy az egyik fél mindig többet szeretne majd, mint a másik. Nem feltétlenül igaz mindenkire, hiszen kivételek szerencsére léteztek idáig is, de az eddigi legtöbb tapasztalat a fenti állítást erősíti.

Milyen jó is lenne elképzelni egy olyan világot, ahol minden érzelem, kapcsolat, kötődés és párkapcsolati probléma tisztázva van. Minden egyes nap. Egy olyan tökéletes, őszinte univerzumot képzelek most el, ahol az emberek egymás szemébe nézve vallanak mindenről, ami a másik fél számára is fontos. Nincsenek kétes versengések és viszonzatlan szerelmi szálak, ugyanis az összes itt élő erkölcsösen beszél az érzelmeiről. Ugye mennyivel könnyebb lenne egy ilyen világban élni? Ahol tudhatnánk, hogy nem felesleges energiát, időt és pénzt dobunk ki az ablakon egy számunkra randinak nevezett találkozón, csak azért, mert a partnerünk nem szólt arról, hogy csak barátként kezel minket.

Nem egyszerű téma a nők és férfiak közötti barátság témája, de hiszek benne, hogy létezik. Fájdalmak és félreértések nélkül.

A következő kis listában segítségképpen összegyűjtöttem számodra, hogy általában miért nem működik a barátság férfiak és hölgyek között:

1. Az egyik fél többet lát bele a kapcsolatba, mint amiről szó van. Álomvilágban él és ezt igyekszik a másik felé is közvetíteni. Ebből általában konfliktus kerekedik, mert a különböző nézetek és érzések keverednek.

2. A nők túl sok érzelmet visznek bele egy barátságba is. Emiatt a határok sokszor elmosódnak az egyik fél szemében.

3. Nem kompatibilis a két személyiség. Tűz és víz általában vonzza egymást, szól a közmondás, azonban vannak esetek, amikor kifejezetten rosszul jön ki két ember egymással. A barátságban még működhetnek a dolgok, hiszen ekkor ritkábban látják egymást a felek és nincsenek magas elvárások sem.

A ritka kivételek erősítik a szabályt

Mindig lesznek kivételek és ez így van rendjén, hiszen anélkül felborulna a rend. Nem lehet mindenkire egy sztereotípiát vagy általánosítást ráhúzni, éppen ezért a “Nem létezik barátság férfiak és nők között” állítást szeretném ledönteni. Személyes tapasztalataimról tudok mesélni, amelyek valóban igazolják számomra, hogy igenis létezik barátság a két nem között.

Sokáig én sem hittem benne, hogy lehetséges. Az a fajta lány voltam, aki mindig azon aggódott titokban, hogy vajon a mostani haverom, aki férfi, hogyan viszonyul hozzám. Mindig voltak barátnőim, ismerőseim, kávézós puszipajtásaim és sajnos érdekkapcsolataim is, mint mindannyiunknak. Azonban életre szóló barátságok már ritkábban adódtak. Jelenleg is egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány olyan ember van, akire valóban számíthatok. Feltétel nélkül. Barátokról beszélek, akik azonnal visszaírnak, felveszik a telefont, ha baj van, érdeklődnek, hogy jobban vagyok-e és ha kell, bizony elkísérnek bárhová.

Őszinte legyek? Nem ártana. Az egyik legjobb barátom, akivel immár 3 éve, minden egyes nap beszélek, egy férfi! Imádni való, hatalmas szíve van, türelmes, mindig megmondja az őszinte véleményét. Érdeklődő és elfogadja, hogy rajta kívül vannak még barátaim.

Nem féltékeny a páromra, sőt, jól el is tudnak beszélgetni. Amikor vele találkozom, mindig nyugodtnak és vidámnak érzem magam, mert egy igazi humor Herold. És tudod mit? A klisés kérdésedre, hogy “Soha nem is merült fel benned, hogy több is lehetne köztetek?”az a válaszom, hogy Nem. Nem, mert a barátságunk számomra nagyon fontos és tudom, hogy számára is. A másik tény pedig: a vonzalmat az ember általában már elsőre érzi. Amikor ennek a halvány szikrája sem merül fel, akkor a képlet egyszerű: barátságról van szó.

Tudom, hogy a legtöbbször igen nehéz különbséget tenni barátság és komoly szándék között, de hidd el, hogy tudni és érezni fogod, ha a barátod egy szinttel feljebb lépne a kapcsolatotokban. Ne ijedj meg, hiszen azzal csak elriasztod és ha túl hevesen reagálsz, még a barátságotoknak is búcsút inthetsz. A végső tanácsom: legyetek őszinték egymással, bármiről is legyen szó! Nyugodtan, korrekt módon beszéljétek át az eddigieket és fontoljátok meg, hogy mi a fontosabb: egy mulandó szerelmi viszony, ami akár balul is elsülhet vagy az értékes kapcsolatotok?