Fontos a pénzügyi tudatosság – Tervezzük meg a családi költségvetést

2021. máj. 12. Szűrös Ivett

A mai világban a pénz központi szerepet játszik minden egyén és család életében, ezért rendkívül fontos a pénzügyi tudatosságra való törekvés. Ehhez pedig az egyik első lépés lehet, hogy az egyes háztartások megtervezzék a saját költségvetésüket.

Sokan úgy gondolják, hogy fejben is remekül számon tudják tartani a bevételeiket, a kiadásaikat és a megtakarításaikat. Nem vitatom, hogy lehetnek olyanok, akiknek ez tényleg sikerül. Ám abban az esetben, ha valakinek ez nehezebben megy, vagy épp nem tudja úgy beosztani a jövedelmét, ahogyan kellene, annak mindenképpen ajánlott írott formában is tisztában lenni a saját anyagi helyzetével és a mindenkori pénzügyi kötelezettségeivel. Ez azért is javasolt, mert sajnos a gyakori és felelőtlen túlköltekezés végső esetben akár adósságcsapdába is kergetheti az embert.

Most nézzük meg, melyek a leggyakoribb bevételek, kiadások és megtakarítások.

Bevételek

Munkavégzéshez kapcsolódó jövedelmek: munkabér, táppénz, stb.
Társadalmi juttatások: gyermekek után járó ellátások (pl. családi pótlék), különféle segélyek (pl. munkanélküli), stb.
Vagyonból származó jövedelmek: bérleti díj (pl. saját tulajdonú ingatlan bérbeadása esetén), kamat (pl. állampapír után), stb.
Egyéb jövedelmek: ajándék, nyeremény, örökség, stb.

Kiadások

Szükségletek: étkezés, lakhatás (hitel/lakbér, rezsi), közlekedés, biztosítás, stb.
Vágyak: shoppingolás (pl. ruhavásárlás – amikor nem szükségből történik, hanem egyszerűen csak szeretnénk néhány új darabbal bővíteni a gardróbunkat), utazás, hobbi, stb.

Megtakarítások

Egyéni/családi vágyakra: lakásvásárlás, lakásfelújítás, utazás, stb.
Nyugdíj célú
Vésztartalék: Sajnos az élet kiszámíthatatlan, ezért a lehetőségekhez mérten ajánlott – egy szükség esetén bármikor hozzáférhető – vésztartalékot is képezni.
+ A szülői gondoskodás jegyében => Gyűjtés a gyermek jövőjére (pl. iskoláztatás, függetlenedés segítése céljából)

Az előző felsorolás főként azoknak szól, akik még sohasem gondolkodtak ennyire tételesen a bevételeikről, a kiadásaikról és a megtakarításaikról. Az interneten egyébként elérhetőek kész táblázatok is, melyek mintául szolgálhatnak a saját költségvetés elkészítéséhez.

De hogyan is kezdjünk neki? Minden hónap elején érdemes összeírni/egy táblázatba felvinni a várható bevételeket és kiadásokat. Amennyiben a mérleg pozitív, akkor a fennmaradó összeget ajánlott azonnal valamilyen megtakarítási célra félretenni. Ha ugyanis nem így teszünk, akkor könnyen előfordulhat, hogy hónap végére azt is elköltjük. A második családi költségvetés elkészítésekor már lesz összehasonlítási alapunk. Látni fogjuk többek között azt, hogy képesek vagyunk-e megfelelően gazdálkodni a rendelkezésre álló bevételekkel, vagy esetleg van olyasmi, amire túl sokat költünk. Ha pedig pillanatnyilag nem vagyunk túl jó anyagi helyzetben, akkor különféle spórolási módszerekkel megpróbálhatjuk csökkenteni a kiadásainkat.

Tipp: Igaz, hogy az online utalást és a bankkártyát sokan, illetve sok helyen preferálják, ám a kiadások rendszerezéséhez és kifizetéséhez alkalmazhatjuk az úgynevezett borítékos módszert is. – pl. rezsis, kosztpénz boríték, stb. Mindegyikbe helyezzünk annyi összeget, amennyit az adott szükségletre szánunk. Vigyázat! Arra figyeljünk, hogy azzal kell gazdálkodni, ami az adott borítékban van, egyikből a másikba nem lehet a hónap közepén pénzt áthelyezni.

Ha már egyszer valaki rászánta magát a családi költségvetés elkészítésére, akkor ezt a „szokást” a későbbiekben is célszerű folytatni. Tehát törekedni kell egyfajta rendszerességre, és ennek jegyében javasolt folyamatosan nyomon követni a bevételeket és a kiadásokat.

A tudatos tervezés anyagi helyzettől függetlenül mindenkinek ajánlott, vagyis a pillanatnyilag pénzügyi gondokkal küzdőknek, illetve az átlagos és a jó körülmények között élőknek is érdemes családi költségvetést készíteni.

Természetesen előfordulhat, hogy valaki rajta kívülálló okok vagy korábbi rossz döntések miatt teljesen kilátástalan helyzetbe kerül. Vannak esetek, amikor a saját költségvetés rendszeres elkészítése önmagában már nem elég, hanem ajánlott szakember segítségét is kérni.