Fogadj örökbe menhelyi állatot

2020. szept. 17. Szűrös Ivett

Aki épp azon gondolkodik, hogy egy (új) négylábú baráttal szeretné bővíteni a családot, annak előtte számos dolgot kell(enne) mérlegelnie. A döntés azonban sokszor kevésbé átgondolt, inkább hirtelenjében születik. Szintén gyakori, hogy egyesek ragaszkodnak a fajtatiszta kutyákhoz/macskákhoz, de nem elég informáltak, alapvető fogalmakkal sincsenek tisztában, többek között azzal sem, mi a különbség a szaporító és a tenyésztő között.

Ráadásul sokan minél olcsóbban szeretnének háziállathoz jutni, így igazából nem is foglalkoznak olyan lényegi kérdésekkel, hogy a kölyök ellenőrizhető felmenőkkel rendelkezik-e, vagy hajlamos-e valamilyen betegség(ek)re. Sajnos sokszor előfordul, hogy amikor egy kétes helyről származó állat betegeskedni kezd, vagy esetleg viselkedési zavarokat mutat, a gazdi inkább megválik tőle.

Számtalan oka lehet annak, miért kerül egy kutya/macska menhelyre. Az állatvédelem egyik legfontosabb feladata a megelőzés: nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a felelős állattartásra. A menhelyek ennek ellenére folyamatos kapacitáshiánnyal küzdenek. Rengeteg különböző korú, ivarú és méretű kutya/macska várja, hogy egy szerető gazdi végre magához vegye. Mielőtt valaki négylábút vásárolna, mindenképpen érdemes ellátogatni a lakóhelyhez legközelebb eső állatotthonba, körülnézni, elbeszélgetni az ott dolgozókkal. Egyébként számos előnye is van annak, ha valaki végül úgy dönt, hogy menhelyről választ magának új házi kedvencet. A dolgozók ugyanis részletes információval tudnak szolgálni a kiszemelt állat természetére, viselkedésére, előéletére vonatkozóan. Ha például ismert, hogy egy menhelyi kutya szökős, akkor csak olyan valaki vegye magához, aki szökésbiztos kerítéssel körbevett ingatlannal rendelkezik. Aki fajtatiszta jellegű kutyát szeretne örökbe fogadni, az a különféle fajtamentő szervezeteknél érdeklődhet. Egyébként a menhelyek általában megtalálhatóak a közösségi oldalakon, így azokon keresztül szintén lehet tájékoztatást kérni az örökbe fogadható négylábúak felől.

Természetesen nem kötelező menhelyről kiválasztani az új négylábú barátunkat. Ez csak egy lehetőség. Ám a menhelyi kutyák különlegesek, mindegyiknek megvan a maga (legtöbbször szomorú) története. Vannak közöttük egészen idősek is, melyek talán már le is mondtak egy új, boldogabb, gazdi oldalán töltött életről…

Aki mindenáron ragaszkodik fajtatiszta kutya vásárlásához, az forduljon tenyésztőhöz, ott ugyanis származási lappal, törzskönyvvel, mikrochippel és korának megfelelő oltásokkal rendelkező állatot vásárolhat. Ne támogasd a szaporítók „munkáját”!