Fogadj el, ne bánts!

2020. márc. 03. Szűrös Ivett

Mindenkinek vannak valamilyen emlékei az általános és a középiskolai évekről. Ezek között előfordulhatnak szépek és olyanok is, melyeket az ember a legszívesebben elfelejtene – ha tud.

A bullying angol szó, mely tulajdonképpen inkább egy gyűjtőfogalom, egyszavas magyar megfelelője nincs. A bántalmazás formája lehet érzelmi (pl. kiközösítés), szóbeli (pl. csúfolás), fizikai (pl. verés), szexuális (pl. molesztálás) és internetes (pl. közösségi oldalakon történő zaklatás).

A bullying áldozatai leginkább a csendes és visszahúzódó gyerekek, de kipécézhetnek maguknak eltérő bőrszínű, valamint szerényebb anyagi körülmények között élő diákokat is. Igazából, mindig lehet találni valami okot arra, hogy az egyik ember utálja a másikat, és akár szavakkal, akár tettekkel ezt kifejezésre is juttassa. A bántalmazó felek empátiája átlag alatti, gyakran a másik fél megalázásából erősítik saját önbizalmukat, ám sokszor ők maguk is áldozatok, szeretethiányos, olykor agresszív családi környezetből származók.

Ha valaki tudomást szerez róla, hogy egy diák bullying áldozata, nem szabad figyelmen kívül hagynia, hanem lehetőségeihez képest be kell avatkoznia, segítséget kell kérnie a megfelelő helyről. Igen, vannak ártatlan kis piszkálódások, gyerekcsínyek, melyek mögött semmi rossz szándék nincs, mégsem szabad minden esetet elbagatellizálni. A tanároknak, a szülőknek, de még az osztálytársaknak is ki kell állnia a bullying ellen.

Azt mondják, hogy az idő megszépíti az emlékeket. Én inkább úgy mondanám, hogy az ember egyszerűen csak éli az életét, és nem rágódhat évekig olyan dolgokon, amik a múltban történtek. Van, aki képes túllépni, ám sajnos van olyan is, akire az iskolában elszenvedett megaláztatások egész életében kihatással lesznek. Szélsőséges esetben az áldozatok maguk (öngyilkosság), vagy a társadalom ellen (iskolai lövöldözések) fordulhatnak.

Érdekes, hogy ismert emberek (színészek, modellek, stb.) meséltek arról, hogy pl. kinézetük, származásuk miatt ők is bullying áldozatai voltak az iskolában. Az egyik legismertebb közülük Lady Gaga, aki édesanyjával együtt megalapította a Born This Way Alapítványt, mely nevét az énekesnő 2011-es albumáról és annak egyik daláról kapta. Célja többek között az ifjúság ösztönzése, védelme, valamint a bántalmazások és az öngyilkosságok megelőzése.

Figyeljünk oda a gyerekekre, és tanítsuk meg nekik elfogadni a másikat olyannak, amilyen!