Ezeket gondoljuk át, ha háziállatot szeretnénk

2021. dec. 16. Farkas-Csamangó Tekla

Állatot tartani nem könnyű feladat, elhivatottság, figyelem és idő szükséges hozzá. De azok, akiknek van házi kedvencük, számos különleges pillanatot élhetnek át. Viszont, mielőtt válnánk, gondoljuk végig a következőket.

Mindenképpen olyan ember tartson kedvencet, aki felelősségteljesen el tudja látni az állatot. Ha csak hóbortnak vagy viccnek szánjuk, semmi értelme beszerezni egyet. Kíméljük meg a szenvedéstől, hogy aztán menhelyre vagy, ami még rosszabb utcára kerüljön. Ha mindössze státuszszimbólumként szolgálna, akkor inkább vegyünk egy általunk nagyra becsült tárgyat, használati eszközt, mert annak nem okozhatunk fájdalmat.

Ám, ha felelős állattartó jelölteknek érezzük magunkat, aki kellőképpen oda is figyel a körülményekre, saját kapacitására és szívesen megosztja mindennapjait egy kisállattal, akkor nyugodtan ötleteljünk és keressük meg a hozzánk illő társat.

Milyen állatot válasszunk?

Bár egyesek szerint a hobbiállatok között nincs túl nagy különbség, valójában minden állatfajta, más és más bánásmódot igényel. Természetesen az alapszükségleteik megegyeznek, mint a megfelelő lakhely, rendszeres etetés és itatás, törődés stb. De mindegyik egy kicsit másként szeret élni.

Állatválasztáskor jó, ha az eszünket is használjuk, nemcsak a szívünket. Például, abban az esetben, ha nagyon apró lakásban élünk, célszerű kisebb testű négylábút vagy esetleg aranyhalat vásárolni. Hiába vagyunk oda a nagyobb, szabadabb kutyákért, egy ilyen kutya biztosan nem érezné jól magát egy egyszobás lakásban, még akkor sem, ha naponta levinnénk sétálni. Viszont egy macska, ami élvezettel lustálkodik a kanapén, már ideális döntés lehet.

Hogyan válasszunk?

A lakás méretének példájával ennek a kérdésnek egy része már kifejtésre került, hiszen az állat temperamentumához, igényeihez illő életteret – házat, terráriumot, akváriumot, ketrecet – kell biztosítsunk. De még emellett is rengeteg dolog felmerülhet bennünk.

Fontos szempont az is, hogy mennyi pénzt tudunk a leendő kedvencünkre költeni

Hiszen nem csak egyszeri kiadásokkal kell számolnunk, hanem időközönként előforduló és rendszeres pénzköltéssel is. Beleértve a táplálékot, az orvosi ellátást, és az ápoláshoz szükséges eszközöket. Vannak fajok, amik sok gondozást igényelnek, mint a törpe nyulak, vagy a kutyák közül a francia buldogok. Míg másoknak, ha időszakonként is, de elég a kevesebb törődés, például a hüllőknek. Ám velük sem bánhatunk felelőtlenül.

Mennyi időnk van rá?

Ha nem szívesen mozdulunk ki, akkor egy kutya nem biztos, hogy nekünk való. Szintén szóba jöhet egy macska, mert ő függetlenebb, nem kér annyi játékidőt. Lehet tengerimalacunk vagy ékszerteknősünk. Ezek egyáltalán nem bánják, ha békén hagyják őket. Viszont társas életre van szükségük, így párban javasolt a tartásuk.

Van –e valamilyen egészségügyi gondunk?

Szerencsére nem sok betegség zár ki az állatok sokszínű világából, sőt kutatásokkal is alátámasztották már, hogy jelenlétük képes enyhíteni bizonyos tüneteket. De van néhány olyan eset, amikor többet ártanak, mint használnak. Például akkor, ha allergiával küszködünk. Bár még így is van rá mód, hogy boldog gazdák legyünk, szedhetünk gyógyszert vagy gondozhatunk szőrmókok helyett kígyót, pókot, halat. Igaz, hogy ezek nem olyan népszerűek és némelyik tartását külön rendelet szabályozza, de pillanatok alatt rajongóikká válhatunk, ha megismerjük őket.

Van – e gyermekünk?

Szülőként az állattartás még nagyobb dilemma. Habár elmondható, hogy a gyermekek legtöbbje szereti az állatokat, nagy hangsúlyt kell fektetni az elővigyázatosságra. Főleg, ha kicsi gyermekről vagy babáról van szó. Olyan körülményeket teremtsünk, ahol mindkettejük számára pozitív élménnyé válik az együttlét. Erről a témáról bővebben is olvashatnak érdekességeket, tippeket A baba és a háziállat című cikkünkben.

Adódhatnak egyéb kérdések is

Viszont általánosságban az a lényeg, hogy legyünk körültekintőek, gondoljunk például ivartalanításra, valamint ne csak a saját érdekeinket, hanem az állatét is nézzük.