Élet egy macskával, egy kis lakásban

2022. szept. 11. Lebán Csenge

Tagadhatatlan: bármilyen állatról is legyen szó, az embernek sokkal könnyebb dolga van elsősorban kertes házban, de egy nagyobb lakásban is. Főleg macskák esetében. Viszont az is előfordulhat, hogy élethelyzetünk úgy hozza, kicsiny lakásunkat kell megosztanunk egy doromboló szőrpamaccsal.

Történjék ez váratlan mentés, ideiglenes elhelyezés, vagy egyszerűen magányunkból adódó, tervezett örökbefogadás miatt. Az alábbiakban leírom, hogyan könnyíthetjük meg és tehetjük teljessé saját, illetve kis kedvencünk életét egy kis lakásban.

Az első és legfontosabb, hogy legyünk tisztában a macska lelki és testi állapotával! Ez esetenként eltérő lehet, attól függően, hogy mennyi idős a macska, miért került hozzánk, és milyen életet élt azelőtt. Gondoskodjunk róla megfelelően. A legjobb, ha állatorvossal is konzultálunk. Az elhagyott, talált kiscicák esete speciális, erről itt írtunk bővebben.

Milyen használati tárgyakra lesz szüksége a macskánknak?

Az etető és itató tálkákon kívül a legfontosabb eszköz az alomtálca, bele való macskaalommal, és lyukacsos alomtisztító lapáttal. A lakásban élő cica nem fog tudni kijárni, hogy elvégezze a dolgát, így mindenféleképpen kelleni fog neki egy hely, ahová ilyen célból elvonulhat. Vannak egyszerű tálcák, fedett macskavécék (amikből a szag kevésbé távozik) de ha van egy régebbi, lehetőleg magasabb falú lavórod, az is megteszi. Nem kell aggódni, a macskaalom alapvetően nem büdös. A macska ösztönösen tudni fogja, hogy mire való (ha nem, akkor a kis mancsával meg kell kapartatni az almot), és amit bele piszkít, azt szépen, gondosan be is fogja takargatni. Bőséges alommennyiség szükséges bele, hogy a takargatás zökkenőmentesen folyhasson, de ez sokáig elég lesz. Érdemes legalább naponta, vagy naponta többször kiüríteni, mert a nagyon használt alomnak már lehet valamiféle szaga.

Érdemes lehet beszerezni egy macskabútort is. Az interneten és különböző kisállat üzletekben rengetegfélét találunk belőle, alacsony, magas, emeletes, ilyet és olyat. Ha kicsi a lakásunk, akkor is biztosan találunk olyat, ami egy sarokban elférhet, hiszen vannak olyan darabok is, melyek vertikálisan foglalnak több helyet, azaz felfelé terjeszkednek. A macskabútorokon általában szokott lenni kaparófa, ami fontos elem, hiszen a macska jobb esetben azon fogja a körmeit koptatni, nem pedig egyéb bútorokon. Mindemellett jó, ha van rajta valamiféle kis kuckó és egy magas kiülő, mivel ezek a macskák közkedvelt helyei közé tartoznak.

Ilyen az ablak is. Rendkívül fontos, hogy az ablakaink biztonságosak legyenek a macska számára. Ez minden olyan ablakra vonatkozik, amihez ő hozzáfér. Mit jelent, hogy biztonságos? Ha van szúnyogháló az ablakon, az nyilván egy fokkal már biztonságosabb, mintha a nyílt ablakba ültetnénk kedvencünket. Azonban a macskák rovarok vagy madarak „üldözése” közben hajlamosak felkapaszkodni a szúnyoghálóra, ami tönkre mehet, a macskánk pedig elszökhet (jobb esetben, hiszen ha magasabban lakunk, ki is zuhanhat). Vannak kifejezetten erre kitalált macskahálók. Olyan is, amit szúnyoghálóval együtt kell feltenni, hiszen nagyobb rései a rovarokat nem fékezik meg, de létezik kis lyukú, erősebb anyagú is. Lakásunk adottságainkhoz mérten el kell döntenünk, hogy milyen megoldás lesz a legkézenfekvőbb számunkra. A biztonság kedvéért azonban ne hagyjuk tárva nyitva az ablakot, amikor nem vagyunk otthon. Hagyjuk bukón, és kicsit húzzuk oldalra a függönyt, hogy szeretett macskánk távollétünkben is szórakoztathassa magát az ablakban való ücsörgéssel.

Ha dolgozni (vagy bárhová máshová) megyünk, nem kell aggódnunk, a macska normál esetben elfoglalja magát távollétünkben. Sokat alszik, az ablakban nézelődik, eszeget, játszik. Utóbbihoz teljesen megfelelő (sőt, a macska részéről a játékokkal szemben nagyon is előnyben részesített) egy összegyűrt papírgalacsin, vagy üres doboz. De vehetünk azért különböző játékokat neki, aztán majd kiderül, hogy macskánk játszik-e velük, vagy sem. Ismertem olyan macskát, akit abszolút hidegen hagyott mindenféle játék. Láttam már olyat is, aki csakis kis méretű, hangtalan szivacslabdákkal volt hajlandó játszani. És bizony, találkoztam olyannal is, aki nagyon szívesen foglalta el magát mindenféle csörgő, búgó, guruló, zörgő játékkal. Érdemes ezért először 1-1 eszközt bevásárolni, és ami beválik, abból utántöltést beszerezni, hiszen a macskák ebben olyanok, mint a nők a hajgumikkal: mesterei az elrejtésnek, illetve örökre eltüntetésnek.

Azon túl, hogy a macska jól bírja az egyedül tengetett órákat, azért az együtt töltött időt és játékot is igényli. Ahogyan az etetésben és napirendben is, a játékban is érdemes rutint kialakítani. Ismerek egy jó módszert, ami rendkívül hatásos a macska esti lefárasztásában, ugyanis lépései úgy épülnek fel, mintha a kis tigrisünk a szabadban vadászna. Az első lépés, hogy játék előtt engedjük az ablakban nézelődni: ez lesz a becserkészés. Ezután jöhet a közös játék: ez lesz maga a préda elkapása és leterítése. Hiszen a macskák többnyire úgy szeretnek játszani, hogy valamit kergetnek, amit mi húzkodunk előttük. A játék után pedig jöhet a harmadik lépés, az etetés: a zsákmány elfogyasztása. Ez a kis háromlépéses módszer nagyon hasznos, hiszen azon túl, hogy a természetes, ösztönös viselkedés érzetét adja a macskának, kellőképpen le is fárasztja mentálisan és fizikailag is, amivel elkerülhetjük, hogy kis kedvencünk rosszalkodjon.

Amit még érdemes beszereznünk, az egy macskafésű. Lehetőleg szőrgyűjtős. Ha ezzel minden nap lesimogatjuk, valószínűleg neki is örömet okozunk, és a lehetetlen szőrtengert is elkerülhetjük.

Remélem segíthettem, és kívánom, hogy minden cicagazdi a lehető legjobb összhangot tudja teremteni az otthonukban.