Együttélés: házasság vagy összeköltözés mindenáron?

2022. szept. 21. Tollas Tímea

A házasság előtti együttélést egykor tabunak tekintették, azonban ez egyre gyakoribbá és elfogadottabbá vált az idő múlásával. Manapság pedig ott tartunk, hogy akár már pár hónapos együtt járás után is képesek vagyunk felvetni a másik félnek ezt a kulcsfontosságú témát.

„Többen azért torpannak meg a házasságtól, mert sokat beszélünk arról, hogy a házasságnak vannak nehézségei, hogy az kihívás, az küzdelmekkel jár. Azt gondolom, hogy nem a házasságnak vannak nehézségei, nem azért vannak nehézségek, mert van házasság, nem a házasságból, mint tényből adódik a nehézség, hanem azért, mert az életnek vannak nehézségei.”

Marton Zsolt

Tabutéma vagy mindennapi párkapcsolati probléma?

Amennyiben már egy ideje együtt vagyunk a partnerünkkel és a köztünk lévő kapcsolat jól működő és harmonikus, megfordulhat a fejünkben az összeköltözés lehetősége.

Az együttélés és az összeköltözés nagyon komoly lépést jelent két fél életében és még annál is nagyobb előrelépést a kapcsolatukban – mondja Sabrina Romanoff, a PsyD klinikai pszichológusa, aki egyben a New York-i Yeshiva Egyetem professzora is.

Pár nagyon fontos tényező a házasság előtti összeköltözéshez

Az okok, amiért együtt szeretnétek élni

Az első tényező, amelyet figyelembe kell venni, az a motiváció, hogy miért is szeretnétek együtt élni. Azokban a párkapcsolatokban, ahol pénzügyi kényelemből költöznek be, vagy csak tesztelik a kapcsolatukat, sajnos hosszú távon kevésbé lehetnek elégedettek a döntésükkel. Ennek szomorú következménye pedig, hogy nem házasodnak össze a jövőben.

A másik verziót képezik azok a párok, akik úgy döntenek, hogy összeköltöznek, mert valódi vágyuk, hogy több időt töltsenek együtt és minél előbb egyesítsék az életüket. Egy dolog azonban biztos: minél többet kell dolgozni a kapcsolaton és fejleszteni, ahogy csak tudjuk!

A korotok és a jelenlegi élethelyzetetek

Az életkor és az életszakasz igen fontos szempont. Hasznos lehet, ha teret adunk egymásnak, hogy egyedül vagy barátokkal élhessenek, mielőtt megtennék ezt a nagy lépést. Ezáltal a partner képes lesz megtapasztalni különböző élethelyzeteket, mielőtt elkötelezné magát a másikkal való együttélés mellett.

Őszinteség mindenek előtt

Fontos, hogy szándékosan úgy döntsünk, hogy összeköltözünk, ahelyett, hogy bizonytalanságba hajszolnánk önmagunkat és a másik felet is. Az együttélésbe való menekülés sokszor kockázatos lehet a párkapcsolatok szempontjából, ugyanis megkerüli az őszinte beszélgetéseket és a problémák megoldását egy adott helyzetben.

Sajnos manapság egyre gyakoribb probléma, hogy sokan csak kényelmi szempontokból vagy éppen pénzügyi okok miatt kötik össze az életüket ilyen formában. Ezután fontolóra veszik a házasságot, mert már olyan sokáig éltek együtt, annyi időt fektetettek a partnerükbe, hogy úgy érzik, nem tudnak valaki mást találni az életük ezen kritikus pontján.

Akár az összeköltözést, akár a házasságot válasszátok, a nagy lépések megtétele előtt üljetek le és alaposan beszéljétek át, hogy pontosan mit vártok egymástól és ettől a kapcsolattól!

Ne feledjétek: Az őszinteség mindig kifizetődik.