Együtt könnyebb a házimunka

2021. márc. 14. Szűrös Ivett

Aki egyedül él és nem tud (vagy éppen nem is akar) takarítónőt alkalmazni, az nagyon is tisztában van vele, mennyi munkával jár, hogy otthona mindig rendezett legyen. A legalább két fős háztartásokban azonban gyakran nem olyan magától értetődő, ki is végezze el a házimunkát.

Sok férfi számára természetes, hogy segít a párjának otthon, de még mindig vannak, akik úgy tartják, hogy ez kizárólag a nők feladata. Elvárják, hogy mire hazaérnek a munkából rend, tisztaság fogadja őket, illetve főtt étel legyen az asztalon. Ez persze elég ódivatú felfogás, különösen annak tudatában érthetetlen, hogy manapság a megélhetés mellett a nőknek is dolgozniuk kell. Ugyanis kevés család engedheti meg magának, hogy csak a férfi dolgozzon, a nő pedig kizárólag háztartásbeli legyen.

Ha a házimunka kérdésében nem sikerül kompromisszumra jutni, egy idő után akár komolyabb vitákat is okozhat az igazságtalan munkamegosztás. Pedig ennek egyáltalán nem kellene így lennie. Minden attól függ, hogyan állunk hozzá.

Most nézzünk meg néhány tippet annak érdekében, hogy ne mindig ugyanarra a személyre háruljon az otthoni munka elvégzése.

Érdemes megbeszélni és egymás között megosztani a házimunkát

Tervezzük meg, kinek, mikor, milyen feladatokat kell elvégeznie. Biztos sokan láttunk már (ha máshol nem is, de filmekben) hűtőre, falra, esetleg ajtóra felfüggesztett olyan táblázatot, mely napokra leosztva tartalmazza a családtagok kötelezettségeit az egyes háztartási munkákra vonatkozóan. Ugye, milyen jó ötlet? A legjobb, ha a heti „munkarend” megírásakor együtt van a család, így lehetőség van feladatot választani. Vannak ugyanis testhezállóbb, kedveltebb házimunkák és olyanok, melyeket az ember nem szívesen végez. Előfordul azért, hogy nem sikerül megegyezésre jutni, vagy marad egy-két olyan teendő, amit senki sem akar vállalni, akkor akár sorshúzással is lehet dönteni. Érdemes hetente új tervet készítenünk, így a feladatok is cserélődnek. A családtagok munkáját és időbeosztását is vegyük figyelembe, amikor megírjuk az aktuális táblázatunkat. Nyilvánvalóan, aki például csak részmunkaidőben dolgozik, az többet vállalhat magára, mint az, aki elfoglaltságai miatt a nap nagy részét házon kívül tölti.

Ahol vannak gyermekek, ott vonjuk be őket is a házimunkába

Többször tapasztalhattuk már, a kisgyermekek szívesen utánozzák a felnőtteket. Nincs ez másként az egyes háztartási munkák terén sem. Még annak is bizonyára ismerős lehet egy port törlő, sepregető, vagy éppen porszívózó gyermek képe, akinek nincs saját csemetéje. Sok szülő inkább akkor szeret házimunkát végezni, amikor a kicsik alszanak – ami valahol érhető is -, hiszen így a feladatok közben nem kell még a gyermeket is szemmel tartani. Azonban könnyebb házimunkákba már a három-négyéveseket is be lehet, sőt érdemes bevonni. Például kérjük meg, hogy pakolja vissza a játékait a tároló dobozba, fürdés előtt a ruháját tegye a szennyesbe, vagy esetleg dobjon ki valamit a szemétbe. Természetesen nekünk is mellette kell lennünk a feladatok elvégzése közben és segíteni ott, ahol kell, szóval bátorítani, illetve utána megdicsérni. Ahogy pedig egyre nagyobbak-ügyesebbek lesznek, úgy lehet őket több és nagyobb feladattal megbízni. A délutáni szabadidejében segítségképpen elvégezhet néhány házimunkát (pl. porszívózás, mosogatás). Azért persze ne vigyük túlzásba, nem várhatjuk el egy iskolástól, hogy az egész házat rendben tartsa. Már az is rendkívül pozitív nevelési eredmény, ha egy kamasz legalább a saját szobáját rendszeresen kitakarítja, illetve olykor-olykor besegít még egyéb adódó feladatok elvégzésébe.

Közös program

Általában csak kevés időtök jut egymásra a családtagokkal, de épp van egy olyan hétvégétek, amikor mindannyian otthon vagytok? Nem terveztetek semmilyen különleges programot, ám ahelyett, hogy mindenki visszavonulna a saját szobájába (lustálkodni, számítógépezni, telefont nyomkodni stb.), miért nem fogtok neki közösen az esedékes (tavaszi) nagytakarításnak? Lomtalanítás, rendszerezés közben igazán jókat lehet beszélgetni, nevetni, ami igen jó hatással lehet a családi kapcsolatokra.

A házimunka olyan „láthatatlan” tevékenység, amiért nemhogy fizetség, de legtöbbször sajnos még egy köszönöm sem jár a családtagjainktól. Tiszteljük meg azzal a velünk egy háztartásban élőket, hogy mi is kivesszük a részünket a munkából. Mert együtt a házimunka is könnyebb!