Egy kapcsolat fázisai: mi történik a nagy szerelem után?

2022. nov. 16. Tollas Tímea

Szerelem. Elsöprő és nagyon mély érzés. Az elején rózsaszín, átláthatatlan köd uralja minden cselekedetünket, majd egy-két hónap vagy akár év elteltével feloszlik a sűrű felhő. Már nem úgy látjuk a dolgokat, mint a nagy vonzalom elején, ettől pedig csak szomorúak és csalódottak leszünk.

„Létezik egy kötelék. Nem látható, nem hallható és nem is tapintható. Csak érezni lehet. Már abban a pillanatban érzed, mikor először megpillantod azt a bizonyos valakit, és bizony onnantól kezdve érezni is fogod.”

Kollár Betti

Ha Te is éreztél már hasonlóan, akkor ne csüggedj, ugyanis mindig van megoldás. A szerelem gyönyörű érzés, azonban ha tartós és igazi kapcsolatra vágysz, akkor érdemes megfogadnod pár tippet.

Sose feledd: tökéletes párkapcsolat nem létezett soha és nem is létezik, csakis a bizalom és a kompromisszumkötés képessége!

Miért ég ki a legtöbb szerelem?

Erre a kérdésre igen egyszerű, ám annál kegyetlenebb az őszinte válasz: azért, mert megunjuk a másikat és újdonságra vágyunk. Éppen ezért elkezdünk szebbet, jobbat, okosabbat, sportosabbat, fiatalabbat keresni. Tisztelet a kivételnek, mindig akadnak ellenpéldák, azonban túlnyomó részben a fenti probléma okozza a kapcsolatok zátonyra futását.

A kezdeti stádiumban, amikor még csak ismerkedsz a számodra szimpatikus személlyel, eltitkolod a valódi énedet. Megpróbálod egy minél előnyösebb, tökéletesebb és vonzóbb oldaladat mutatni a másik számára, hogy biztosan téged válasszon. Igen ám, csak egyszer a hazugságnak is vége kell, hogy szakadjon, örökké pedig nem játszhatod meg sem te, sem ő magát.

Szép dolog a szerelem, azonban nem árt őszintének lenni és természetesnek, különben egészen mást fogsz kapni, mint amire számítottál.

Extra tippek a tartós, igazi kapcsolatokért

Annak érdekében, hogy a szerelmetek valóban működőképes legyen és ne csak egy pár hónapig tartó romantikus vígjáték vagy rosszabb esetben tragédia, érdemes betartanod a következő tippeket!

  • Sose félj a véleményformálástól! Bátran mondd ki, ami a szívedet nyomja, és ne aggódj azon, hogy mit fog rólad gondolni a másik fél.
  • Ne próbáld meg másnak mutatni magadat, mint amilyen valójában vagy! Ha tényleg fontos vagy a számára és komolyan gondolja a kapcsolatotokat, akkor ő is változni fog ennek érdekében és elfogadja az igazi személyiségedet.
  • Bátran állj a sarkadra, ha úgy érzed, hogy el akarnak nyomni és túlságosan rád telepednek! Sok férfi és nő követi el azt a hibát, hogy már az első pár hónap után lekezelően bánik a másikkal, és ha nem tetszik valami, akkor rendre utasítja. Te sose tűrd ezt el!
  • Mindig legyél kompromisszum kész és hallgasd meg a másik felet! Ne utasíts el élből semmilyen ötletet, gondold át alaposan a mondanivalódat és csak utána fejts ki számára!
  • Éreztesd vele, hogy nagyon fontos a számodra és szereted! Talán alapvetőnek tűnhet ez a tanács, azonban a legtöbb kapcsolat éppen emiatt megy tönkre. Hidd el, egy szerelmes mosolynak vagy simogatásnak hatalmas ereje van!