Egész nap csak sír és nem tudom mi baja van

2022. ápr. 29. Bálint Ildikó

Szülőként nehéz annál rosszabbat elképzelni, mint, amikor gyermekünk vigasztalhatatlanul sír és nem tudunk rajta segíteni. Ha te is átélted már ezt az érzést, akkor tudod miről van szó. Keressük az okát, próbálunk segíteni, hogy neki és nekünk is könnyebb legyen, de sokszor tehetetlennek érezzük magunkat.

Fáj a hasa? Mit tehetek ellene?

A kisbabák máshogy nem tudnak kommunikálni velünk, csak ha sírnak, mivel ez az ő egyetlen kommunikációs eszközük. Épp ezért adja fel sokszor a leckét, hogy vajon éppen miért sír? Éhes, szomjas, fázik, melege van, fáj valamije, álmos vagy egyszerűen csak magányos?

Szülőként a gyermek sírás, mindig szívet fájdító élmény, igyekszünk azonnal ott teremni és segíteni. Sokszor elégnek bizonyul, ha felvesszük, ringatjuk és ettől megnyugszik. De mi van akkora, ha ez nem segít?

És hiába jóllakott, kipihent, de még mindig vigasztalhatatlan. Ekkor joggal gondolhatjuk, hogy valamilyen fájdalom kínozza. Legtöbbször a hasfájásra szoktunk gyanakodni. Tápszeres babáknál a tápszerben keressük a hibát, ha szoptatjuk gyermekünket, akkor pedig azon gondolkozunk, hogy ettünk-e valami olyat, ami miatt a kicsinek fájhat a hasa.

De akár más is állhat a háttérben. A hasfájást pici korban sokszor az is okozhatja, hogy sokat evett és emiatt emésztési zavara van, amelyen egy alapos büfiztetés akár segíthet is. Az is lehet, hogy a székletürítéssel vannak gondok, mivel az első hónapokban még nehezen megy a nyomás a babáknak.

Ha a hasfájás nagyon gyakori dolog és mellé még sokszor bukik is a baba, ráadásul nyugtalan, akkor érdemes megkérdezni a gyermekorvosunk véleményét, mert fennállhat a refluxgyanúja is.

Honnan tudhatom, hogy éhes a baba?

Az egyik leggyakoribb oka szokott lenni a pici babák sírásának, hogy éhesek. Nagyon sokszor lehet hallani, hogy elég 3 óránként etetni, sűrűbben nem kell. Ezt a tanácsot érdemes elfelejteni, származzon akár a védőnőtől, akárkitől, mert a gyermekünk nem egy beprogramozott gép, hanem egy önálló emberi lény, akire nem lehet sablont húzni, hogy márpedig 3 óránál gyakrabban nem kap enni.

Ha nyűgösnek látod, mindenképpen próbáld meg megetetni, vagy megitatni, az is lehet, hogy csak egy kis folyadékra van szüksége, elvégre mi felnőttek is megszomjazunk két étkezés között.

Az anyai érintés csodákra képes

Nem nyugszik meg apának, mamának, rokonoknak? Az anyai szív dobogása és az édesanya hangja csodákra képes. Énekelj neki, dúdolj, tedd minél többet a mellkasodra. Ez olyan biztonságérzetet teremt a számára, amely minden bizonnyal nyugtatóan hat. Ha szoptatod a gyermekedet, akkor ne aggódj amiatt, ha sűrűn kell cicire tenni. Nemcsak a táplálkozás szempontjából első osztályú, hanem olyan komfortérzetet teremt a pici babánál, mint semmi más. Így ne aggódj azon, ha épp menetrend szerint nem következne az etetés, bátran szoptasd meg, ha ez megnyugtatja, akkor semmi más nem számít.

Tápszeres babák esetében is nagyon fontos, hogy minél többet legyen hozzád intim közelségben. Cici helyett próbálkozhatsz a cumival, mint nyugtatóeszköz, már a legkisebbeket is meg tudja nyugtatni.

Akár babamasszázzsal is próbálkozhatsz, segít ellazulni, nyugtatóan hat a kellemes meleg, az érintés, az olaj vagy a kenőcs, amit használsz.

Nagyon fontos, hogy ne felejts el magadra is figyelni, mert ha te ideges, stresszes vagy, akkor ezt a pici is megérzi és ő is átveszi a te érzelmeidet. Próbálj meg minél többet pihenni, bátran kérj segítséget, ha lehetőséged van rá. Akár menj el egy pár órára, hogy feltöltődj. Meglátod utána újult erővel térsz vissza és sokkal több türelemmel leszel. Türelmesen pedig sokkal könnyebb lesz a picurkádat is megnyugtatnod.