Diótörő: a karácsony és a gyermeki rácsodálkozás megható elegye

2021. dec. 07. Tollas Tímea

Minden évben, ahogy egyre inkább közeleg a nagybetűs szeretet ünnepe, gyermeki lelkesedés, izgatott készülődés és nagy sütés-főzés veszi kezdetét a legtöbb családban. Sokszor mosolyogva állapítom meg, hogy akik a leginkább rá vannak hangolódva a karácsonyra és talán még a lényegét is értik és teljesen átérzik, azok bizony a kisebb gyermekek.

Bennük még megvan az a tiszta, romlatlan báj, amelyet születésüktől fogva magukban hordoznak. Tisztán átlátják a legbonyolultabb érzelmi viharokat is és csöpp kis kezüket nyújtva törődést és reményt gyújtanak sokunk szívében. Pár pillanat alatt elfogja őket a lelkesedés, a vidámságuknak pedig mindig hangot is adnak, mosolyt varázsolva szüleik vagy éppen a többi ember arcára.

Nézzünk egy példát! Láttál már kisgyermeket játszani? Gondolom most igennel válaszoltál. A legtöbben nem csak láttunk, de sokszor asszisztáltunk is hozzá. Babáztunk velük, ahogy egykor velünk is a szeretteink, meséket olvastunk nekik és közben a számtalanszor felmerülő “De miért?” kérdésre adtunk rövid, de mégis lényegre törő válaszokat.

Hiszen egy kicsi érdeklődése határtalan, sokunk türelme azonban nem. Főleg nem a nagy karácsonyi hajtásban. Amikor csomó finomságot kell pár óra alatt az asztalra varázsolnunk és a terülj-terül asztalkám mellett még a kicsikkel is kell foglalkozni. Azonban nem lehetetlen vállalkozás! A következőkben egy elragadó, a karácsony szóval már szorosan összefonódott szimbólumról, a Diótörőről és annak zavarba ejtően mesés világáról szeretnék mesélni.

Őszinte gyermek kacajok a fa alatt: a Diótörő szerepe karácsonykor

Boldogság és ünnepi készülődés? Ebben az esetben nem szabad megfeledkeznünk a karácsony elengedhetetlen eleméről: a Diótörőről!

Ez az apró, sokak számára jelentéktelennek tűnő fadarab valójában egy ismert gyermekmese főszereplője. Amennyiben pedig hajlandóak vagyunk félretenni a mai világunkra annyira jellemző realizmust, akkor rádöbbenhetünk, hogy nem csupán diótörésre de a képzelet világában való kalandozásra is képes. Méghozzá velünk. Ha valójában hiszünk benne és egy kicsit elengedjük a vaskalapos ragaszkodást a valósághoz, akkor felfedezhetjük a Diótörő apró kis titkát is.

Ennek a szinte mágikus erővel bíró játékszernek az igazi értéke és  lélegzetelállító varázsa ugyanis nem a rendeltetésében rejlik, sokkal inkább a történetében és mondanivalójában. A mindannyiunk által ismert híres balett már első látásra elrabolja a szívünket, különösen abban az esetben, ha még erősen él bennünk a gyermeki lelkesedés a mesék és a képzelet lenyűgöző világa iránt. A képzeletünkben ugyanis bármi lehetséges, a sokszor lehetetlennek tűnő, szürke helyzetek színessé válnak. A titok nyitja mindössze annyi, hogy a hitünk által bármire képesek vagyunk!

Talán éppen ezért válhatott Pjotr Iljics Csajkovszkij utolsó balettje és egyben utolsó színpadi műve a karácsony elengedhetetlen szimbólumává az évtizedek alatt.

Tökéletes ajándék és megannyi mondanivaló

Diótörő figurából temérdek akad ha körülnézünk a boltok vagy dekor üzletek polcain a téli időszakban. Ami meglepő, számomra mégis nagyon vidám látvány: évszaktól abszolút függetlenül, nyáron is felfedezhetjük a büszke, katonás külsejű figurákat szinte bárhol! Főleg Szentendrén találkozhatsz szembe a jóképűnek nem mindig nevezhető diótörő herceggel, mégpedig a Karácsony Múzeumban!

A diótörőket szemlélve könnyen beláthatod majd, hogy egy igazi úriember és valójában érző szívet takar a rideg, érdesnek tűnő faborítás alatt. Ne lepődj meg a sok kisgyermeken vagy a turisták lelkes tömegén sem, akik még a forró nyári napokon is a Diótörő figura báját keresik ebben a sokszor nehéznek és kilátástalannak tűnő világban.

Ha összegezni szeretném, ami a leggyönyörűbb ebben az időszakban: a szülők izgatott kis ténykedései, hogy valóban minden a lehető legtökéletesebben alakuljon. Hogy miért? Remélem nem árulok el túl nagy újdonságot azzal a kijelentésemmel, hogy sosem a dicsekvésekre vágyódik egyik szülő vagy felnőtt sem. Ami miatt igazából törik magukat, sokszor extra munka órákat és műszakokat vállalva az az apróságok öröme! Mert látni egy gyermeket felhőtlenül nevetni, az bizony többet ér mindennél.

Eláruljak egy titkot az ajándékokkal kapcsolatban? Soha nem a pénztárcánk vastagságán vagy egy tárgy felkapottságán – újdonságán múlik az ajándékozás öröme. Mindannyian ismerjük a híres mondást, miszerint ha csak egy almát adsz valakinek, de azt tiszta szívből teszed, akkor máris elért hozzád a karácsony igazi üzenete és szelleme. Amennyiben pedig megtanulod értékelni a legkisebb tárgyat is, legyen az egy apró mandula szem vagy maga a Diótörő, akkor büszkén jelentheted ki, hogy tudod mit jelent a szeretet. Főleg karácsonykor.