Családfakutatás: így kezdj hozzá

2022. ápr. 01. Lebán Csenge

Az emberek általában 2-3 generációra visszamenőleg tisztában vannak azzal, hogy kik a felmenőik. Nagyszüleinket jobb esetben ismertük, de rosszabb esetben is tudjuk nevüket, hallottunk róluk a szüleinktől. A szerencsésebbek így vannak a dédszüleikkel is, és van olyan család, ahol egyes ükszülőkről is bőven tudnak információval szolgálni. Viszont előfordulhat, hogy felébred bennünk a kíváncsiság, és tudni szeretnénk a távolabbi felmenőinkről is egyet s mást. Ilyenkor általában családfakutatásba kezdünk, ami nem mindig egyszerű feladat.

Íme néhány tipp, amikkel elindulhatunk a kutatás útján:

Levéltárak

Különböző levéltárak lehetnek kezdetben a legnagyobb segítségünkre, hiszen ezekben számos állami anyakönyv áll rendelkezésünkre. Ezekből megtudhatjuk, ki mikor és hol született, illetve halt meg, kik voltak a szülei, a testvérei, gyermekei. Körülnézhetünk a Magyar Nemzeti Levéltárban, megyei, és városi levéltárakban is.

Egyházi adatok

Felmenőink vallásától függően érdemes kutakodni az egyházi anyakönyvek között is. Ott is sok mindent kideríthetünk, hiszen feljegyeztek mindent, ami az ember életét végigkísérő szertartásokkal kapcsolatos: születési, keresztelői, házasságkötési és temetési adatokat.

Internetes családfakészítő oldalak

Ilyen például a MyHeritage vagy az Ancestry, és még sok másik, hasonló oldal. Nem csak arra jók, hogy elektronikusan is elkészítheted a családfád, hanem összehasonlíthatod más emberekével, akikkel esetleg közös őseitek is vannak. Ezek az oldalak a megadott információk alapján megtalálják az azonosságot a mások által felvitt, valószínűsíthetően ugyanazon személyről, és erről tájékoztat is. Ezáltal további ősöket fedezhetsz fel. Genetikai tesztek is végezhetők ezeken a weboldalakon, amik az etnikai származáson kívül azt is megmutatják, melyik felhasználókkal vagy távoli rokonságban. Egy adott pont után sajnos elő kell fizetni, hogy mindent véghez vihessünk, amit szeretnénk, de anélkül is elég sok dolgot kideríthetünk a családunkról.

Facebook csoportok

Rengetek csoport van a Facebookon, ami kifejezetten családfakutatással vagy genetikai vizsgálatokkal foglalkozik. A csoportokban pedig rend szerint hozzáértők is vannak, akiktől nagyon sok információt begyűjthetünk, ami aztán segítheti a kutatást. A családfakutatás sok-sok projektnek ad témát, így ha szerencsénk van, ingyen teszteket és vizsgálatokat is elvégezhetünk, amikkel mindenki jól jár: te azért, mert információkat nyerhetnek ki meglévő adataidból, ők pedig azért, mert van kinek az „anyagából” kutatni.

Idősebb rokonok

Az idősek rengeteg új információval szolgálhatnak számunkra, csak meg kell kérdezni. Nem csak nagyszülőkről van szó, érdemes felkeresni a még élő, távolabbi rokonokat is, hogy a segítségüket kérjük. Hallgassuk meg amiket mondanak, hiszen nagy valószínűséggel hasznosnak találjuk majd őket későbbi kutakodásainkra nézve. Ráadásul nekik is jóleshet, hogy a régi időkről mesélhetnek.

A legfontosabb szabály, hogy minden információt írjunk fel, ami a családunkat egy kicsit is érintheti. Még ha nem is gondolnánk elsőre, hogy hasznos lehet. Bármilyen forrásból is származik, jegyezzük csak le! Lehet, hogy hosszú időkig csak érintetlenül megbújik a jegyzetek közt, ám amikor egyre mélyebbre és mélyebbre ásunk a családfakutatásban, előfordulhat, hogy végül igenis hasznát vesszük.

Persze, szakemberekre is bízhatjuk a dolgot. Rengeteg internetes oldalt találhatunk, ahol a kutatást, mint szolgáltatást igénybe vehetjük és megrendelhetjük, természetesen fizetség ellenében. Ha anyagilag megengedhetjük magunknak, vagy nem szeretnénk/nem tudunk vele foglalkozni, akkor előnyünkre is válhat, hiszen fáradságos munka nélkül kézhez kaphatjuk családfánkat.

Egy biztos: a családfakutatás rengeteg izgalmat rejt, érdemes lehet belevágni. Képet kapunk arról, hogy kik is vagyunk, honnan származunk, milyen emberek ivadékai vagyunk. Ez pedig egyfajta elégedettséget és biztonságérzetet nyújthat számunkra