Bonyolult viszonyok: Valódi szerelmi kapcsolat vagy egyéjszakás Tinder randi?

2021. dec. 21. Tollas Tímea

A mai világunkban mindent és mindenkit felcímkézünk, megjegyzésekkel látunk el. Első látásra döntéseket és véleményeket formálunk emberekről, tárgyakról, hétköznapi történésekről. Akár tudunk róla, akár nem, ugyanez a tudatalatti viselkedésforma és az ítélkezés kegyetlensége igaz a kapcsolatokra is. Alig ismerjük randi partnerünket vagy éppen a szándékait, azonban mi már az első 10 perces beszélgetés során elkezdünk gondolatokat szőni a másikról. Ítélkezünk.

Negatív vagy éppen pozitív érzéseket kezdünk el táplálni irányába. Ő pedig mindeközben mit sem sejtve üldögél az asztal túlsó végén egy light kólával a kezében. Hasonló folyamaton megy át éppen ő is, valószínűleg nem érzékelve a tudatalattija dobpergés szerű dübörgését.

Pusztán 10 perc és egy félreértelmezett gesztus, a testbeszéd zavartsága elegendő ahhoz, hogy a potenciális pár-jelöltünkben aggályokat vagy éppen pillanatok alatt lángra kapó, heves vonzódást ébresszünk.

A kötődés legfőbb buktatói

Leírhatatlanul nehéz bízni manapság bárkiben is, pláne ha az illetőt egy netes társkereső jobbra vagy éppen balra pöccintésével ismertük meg. Tegyük fel, hogy mi mégis bizalmat szavazunk a másik fél számára és elkezdünk találkozgatni vele. Az első randit követi a második, harmadik, negyedik és így tovább. Találkozásaink alkalmával a hangulat egészen kellemes, némi fizikai vonzalom is kialakul a részünkről és elkezdünk remélni. Ennél a fázisnál dől el a “kapcsolat” további sorsa.

A reménykedéssel és a saját szerelmi életünk történetén való morfondírozással, illetve a fájó töprengésekkel csak magunknak ártunk. Bizonytalanná válunk pár randevú után, amiért a másik fél nem csókolt meg, nem hívott meg minden alkalommal vacsorára, nem kommunikált számunkra megfelelően, nem mondta ezt, nem mondta azt, nem volt a mi értelmi szintünkön és még sorolhatnám. Tudod mi a legnagyobb baj? Az, hogy a legtöbben elégedetlenek vagyunk. Túl magasra tesszük azt a bizonyos lécet és közben nem szúrja ki a szemünket a tény, hogy ezt a magasságot sajnos soha, senki sem fogja tudni megugrani!

Kifogásokat keresünk, valós és vélt sérelmeket raktározunk el magunkban, olyan mélyen, amennyire csak lehetséges. A legtöbbször mindez a kóros önbizalomhiányból fakad, amelyet ezzel az “Én mindenkinél okosabb és túl képzettebb vagyok” hozzáállással igyekszünk palástolni. Sokszor azzal nyugtatjuk magunkat egy félresikerült találkozás után, hogy sosem voltunk ugyanazon a szinten a másikkal, így a kibontakozó kapcsolatunknak sem lehetett volna hosszú távú jövője.

Egy fontos tényt viszont ne feledjünk: bármennyire is igyekszünk megmagyarázni saját magunknak, hogy miért is jobb nekünk nélküle, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy valamit elrontottunk. Nem sikerült jól a randi? Fenntartásaid vannak kettőtökkel kapcsolatban már az elején és úgy érzed, hogy nincs tovább? Ahelyett, hogy tovább fájdítod a saját és a másik fél szívét, őszintén mondd el neki a gondolataidat kettőtökkel kapcsolatban. Amellett, hogy rengeteg időt spórolsz meg magadnak, egyenes emberré válsz majd az emberek szemében! Hidd el, mindenki jobban tiszteli a gerinces viselkedést, mint a csendben bujkáló, a problémákat a poros asztal alá sepregető mentalitást.

Érdeklődés vagy komolytalan testiség?

Jogosan merülhet fel bárkiben a következő kérdés: Mégis honnan ismerem fel, hogy a randipartnerem komolyan érdeklődik vagy csupán egy éjszakára hajt? Elképzelhető, hogy amikor feltesszük magunknak ezt az első hallásra kissé túl nyersnek tűnő kérdést, akkor lefagyunk. Megijedünk, hogy a kihasználás csúfos áldozataivá válunk. Temérdek kérdés és kétség merül fel bennünk, amelyekre nem tudunk és nem is merünk egyértelműen válaszolni.

Szomorú tény, de a legtöbbször sajnos igenis tisztában vagyunk azzal, hogy mit akarnak tőlünk. Valahol, a lelkünk mélyén sejtjük, hogy ez a találkozás most nem a világmegváltó gondolatokról és a romantikus közeledésről fog szólni, hanem a lecsupaszított fizikai vonzalomról, amely kettőnk között kialakult. Nekünk kell igent vagy nemet mondanunk, nem várhatjuk más emberektől a biztató megerősítést vagy a leteremtő pofonvágást. Felnőttek vagyunk és vállalnunk kell a tetteink következményeit!

A következő kis listában sorra vettem azokat a pontokat, amelyeket tapasztalva biztosak lehetünk benne, hogy a kapcsolatunk nem a komoly irányba halad.

6 jel, hogy komolytalan szándékkal közelednek feléd

1. Nem érdeklődik felőled és a tanulmányaid, munkád iránt.

2. Amint valamilyen komolyabb témát hozol szóba, igyekszik kihátrálni belőle. A felelősségvállalástól pedig egyenesen retteg.

3. Már az első találkozás alkalmával utalásokat és célzásokat tesz arra vonatkozóan, hogy éjszaka miket csinálna veled.

4. Nem néz a szemedbe, folyamatosan a ruhádat és a testedet vizslatja, miközben beszélgettek.

5. Folyamatosan arra próbál rávenni, hogy menj át hozzá filmezni. Mindannyian tudjuk, hogy te jobban érdekled, mint a film vagy bármilyen társasjáték.

6. Pár komolyabb találkozás után sem akar bemutatni a családjának, folyamatosan kihátrál a közös összejövetelekről, találkozásokból.

A fent említett pár ponthoz még bőven lehetne írni többet is, de a főbb cél ebben az esetben mindenképpen az, hogy Te érezd, mit miért mond a másik. Nálad jobban senki sem tudhatja, hogy komolyan közeledik -e feléd vagy csak játszadozik veled. Mindig adj magadnak kellő időt a döntésre, bármiről is legyen szó!

Az igazi szerelemhez, elköteleződéshez és kötődéshez hosszú hónapok vagy akár évek szükségesek, a szexuális töltetű kis kalandokhoz viszont elég pár közösen eltöltött óra egy biliárd szalonban vagy egy moziban és máris megvan az est hátralévő részére szóló ajánlat is. Azonban komolyságot, örökké tartó, boldog befejezést ne várjunk, ha erre a verzióra tennénk le inkább a voksunkat. Végső megjegyzésként pedig: ne érjen váratlan meglepetésként az sem, hogyha reggelre hűlt helyét találjuk a tegnap esti “nagy szerelmünknek”.

Mindannyiunknak jogunk van a vidám, kiegyensúlyozott párkapcsolatokhoz és a feltétel nélküli bizalomhoz. Éppen ezért nézzünk magunkba, legyünk mindig fájdalmasan őszinték és tegyük fel a kérdést: Milyen szerelemre vágyom? Amint erre válaszolva tudatosítjuk magunkban, hogy pontosan mire is van szükségünk, biztosabban fogunk belevágni egy újabb kapcsolatba.